Contaminació acústica

Joaquín Costa, Escudellers i Pere IV: el triplet infernal del soroll nocturn a Barcelona

Són alguns dels carrers que obtenen pitjors resultats en els mesuraments que ha fet l'Ajuntament com a pas previ a desplegar mesures

BarcelonaEl primer pas era posar números a un problema que fa dècades que s'acarnissa amb els veïns d'algunes zones de Barcelona: el soroll vinculat a l'oci nocturn i l'incivisme. Per això, l'Ajuntament va anunciar, al maig, que col·locaria sonòmetres als 11 punts que havia identificat com a més conflictius. L'objectiu era verificar si s'hi detectava una superació continuada del límit permès en tres decibels. I no hi ha hagut sorpreses: el consistori ha informat aquest matí que això passa en totes les zones analitzades. Amb les dades a la mà, els que en surten més mal parats són els veïns del Raval i el Gòtic, perquè els sonòmetres que s'han col·locat als carrers Joaquín Costa i Escudellers (a la plaça George Orwell) són els que més sovint han obtingut resultats vermells, que són aquells que superen en més de deu decibels el límit marcat durant la franja de la nit. De fet, tal com radiografiava l'ARA en un interactiu, el districte de Ciutat Vella és el que més pateix els estralls del soroll derivat de l'oci, mentre que l'Eixample és el més maltractat pel trànsit.

Inscriu-te a la newsletter Els veïns del tramviaInscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Tot i que els resultats encara són preliminars i s'han de creuar amb altres dades, a Joaquín Costa en un mes hi va haver set resultats vermells i fins i tot un de morat (superació del límit en més de 15 decibels), coincidint amb la nit de la revetlla de Sant Joan, i fins a 32 superacions del límit si es miren totes les franges del dia. I a la plaça Orwell hi va haver sis resultats vermells i 25 que van superar els nivells marcats si es miren les 24 hores del dia, amb nits per sobre dels 72 decibels.

Cargando
No hay anuncios

Tampoc en surt gaire ben parat el carrer Pere IV, en el conegut com a Triangle Golfo del Poblenou, amb cinc números en vermell i un en morat (81 decibels) el dia de la revetlla i amb la problemàtica dels decibels concentrada en la franja nocturna des de dimecres i fins al cap de setmana. Sant Joan també va fer disparar els sonòmetres a les places de Gràcia fins a quasi tocar els 90 decibels a la plaça de la Virreina.

Cargando
No hay anuncios

També destaca en el particular rànquing del soroll, el carrer d'Allada-Vermell, a Sant Pere i Santa Caterina, amb fins a 24 valors per sobre dels màxims. O Almirall Churruca, a la Barceloneta, amb 20 superacions, només la meitat de les quals en la franja de nit, perquè aquí el soroll és més constant. En termes generals, el govern municipal dona per confirmat que als 11 punts que tenia identificats com a crítics hi ha superacions continuades en tres decibels dels límits marcats.

Cargando
No hay anuncios

Retallar l'horari de la restauració

Ara, el següent pas han de ser les mesures per fer-hi font. I el govern municipal promet que en prendrà. "Hem d'actuar en tots els punts; són pocs però és urgent actuar-hi", ha sentenciat el regidor d'Emergència Climàtica, Eloi Badia, que ha apuntat que ara la pilota és al terrat dels districtes, que són els que hauran de definir les mesures per aconseguir reduir decibels durant la nit. Entre les que es plantegen hi ha, com va informar l'ARA, la reducció d'una hora de l'horari de les terrasses (que ja s'aplica al carrer Blai del Poble-sec i a la plaça d'Osca) i fins i tot dels locals de restauració. Per això, el regidor ja ha enviat avui un missatge als restauradors: "No és una situació que es doni a tota la ciutat, passa en zones molt concretes, i els locals han de ser els primers interessats a solucionar-ho".

Cargando
No hay anuncios

Fins ara, el gremi ha rebut de mal grat qualsevol proposta encaminada a retallar l'horari, sigui en vies saturades com el carrer Enric Granados o en el conjunt de la ciutat, i el seu director, Roger Pallarols, ha demanat posar el focus en els problemes derivats de l'incivisme.

La dels horaris és només una de les mesures que poden acabar incloses en aquests plans antisoroll. Badia també ha fet referència aquest dimecres a la possibilitat d'avançar el pas de les brigades de neteja per evitar les concentracions de gent bevent al carrer, el desplegament d'agents cívics i les campanyes informatives. Ha reconegut, però, que les propostes que afectin els horaris són les que tindran un desplegament més lent, tot i que també es volen aplicar aquest mateix estiu. El regidor també ha apuntat que és possible que en aquests punts més conflictius es deneguin les peticions de mantenir les terrasses extres guanyades en pandèmia com, de fet, l'Eixample ja ha confirmat que farà en vies com Enric Granados, el passeig de Sant Joan o el carrer Parlament.

Cargando
No hay anuncios

El problema del soroll

Barcelona supera els llindars recomanats de soroll tant de dia com de nit. La primera causa del problema és el trànsit, però la segona és la difícil convivència entre veïns i oci nocturn, que és la que genera més queixes. Va ser per intentar començar a aplicar mesures que redueixin l'excés de decibels passades les onze de la nit que l'Ajuntament va començar a fer mesuraments a les zones més complicades.

Cargando
No hay anuncios

De moment, els punts conflictius s'han identificat als districtes de l'Eixample, Ciutat Vella, Sant Martí, Sants-Montjuïc i Gràcia. I el que es farà ara és sumar nous espais sospitosos de superar el límit de soroll per comprovar si també poden entrar a la llista de zones acústicament tensionades en horari nocturn (ZATHN), que és l'eina que l'Ajuntament considera que l'habilita per prendre decisions com ara reduir els horaris de la restauració. S'hi sumaran, com va avançar l'ARA, els jardins de la Mediterrània, al barri de la Marina, però també el carrer Blai del Poble-sec i places de Gràcia on encara no s'han col·locat sonòmetres com Joanic, Diamant, plaça de la Vila o Raspall.

Cargando
No hay anuncios

Un dels objectius municipals és actualitzar el mapa de capacitat acústica de la ciutat, que és el que marca els límits de decibels permesos en funció de l'activitat predominant a la zona. Un dels canvis que s'hi vol fer és crear la categoria de zones urbanes tranquil·les per aconseguir abaixar els decibels a les àrees més pròximes als veïns. Això ha de permetre, segons Badia, reduir en 12 punts (del 20% al 8%) els carrers que es considera que poden admetre més soroll i es fa perquè es considera que la ciutat està fent un procés de pacificació que ha d'anar de bracet d'aquesta exigència superior. "La bona notícia és que Barcelona està transformant-se per ser una ciutat més calmada i que serem més exigents", ha defensat Badia.

Els 11 punts analitzats

  • Plaça d'Osca
  • Carrer Enric Granados
  • Carrer Rogent
  • Rambla del Poblenou
  • Triangle Lúdic del Poblenou
  • Places Virreina, del Sol i Revolució, a Gràcia
  • Carrer Joaquín Costa
  • Carrer Nou de la Rambla
  • Carrer de l'Almirall Churruca
  • Plaça George Orwell
  • Carrer de l'Allada-Vermell
Cargando
No hay anuncios