Patrimoni

Destrosses a la font de la plaça Sant Felip Neri de Barcelona

El capitell de la columna circular va aparèixer diumenge dins de l'aigua

2 min
La font de la plaça Sant Felip Neri, aquest matí

BarcelonaMentre encara cueja al Barri Gòtic de Barcelona el misteri de qui es va endur d'amagat un drac de ferro forjat de la baixada de Santa Eulàlia, els veïns van descobrir ahir un nou atac al patrimoni de la zona: ara, a la font de la plaça de Sant Felip Neri, que diumenge va aparèixer vandalitzada. Per causes que ningú no sap explicar, el capitell de la columna central –que inicialment sostenia una escultura robada fa anys– va caure dins de l'aigua i va quedar trencat. "No es respecta res", lamentava ahir la plataforma veïnal Fem Gòtic a través de les xarxes socials, on apressava l'Ajuntament a reaccionar ràpidament perquè ningú no es pogués endur la part trencada i dificultés més la reconstrucció de la font.

Aquest matí a les nou, quan els alumnes de l'Escola Sant Felip Neri entraven a classe, la part despresa encara era dins de l'aigua, però a mig matí ja l'havien retirat. L'Ajuntament ha confirmat que ha recuperat la peça i que caldrà avaluar-ne l'estat per valorar com fer la restauració, que d'entrada sembla viable.

"No sabem què ha passat, potser algú que es va enfilar a la font a fer-se una foto o algun joc absurd... La sort és que no s'han endut la part trencada", explicava aquest matí Eva Vila, de Fem Gòtic. Els grups habituals de turistes continuaven avui contemplant la font aliens a la desaparició de la part superior de la columna.

No és el primer cop que algú ataca la font. De fet, el capitell que ara s'ha trencat no sostenia ja cap escultura després que se sostraguessin les dues que s'hi van posar, obra de Josep Miret. La primera, una imatge de sant Sever que va desaparèixer poc després de la inauguració de la font, el 1962, i la segona, més petita, es titulava L'estudiant i també va ser sostreta anys després. Llavors ja no es va reposar cap escultura a la font i el que aquest cap de setmana ha patit l'atac és el suport buit.

Els veïns que ahir a la tarda van detectar la destrossa ja van informar l'Ajuntament a través de l'aplicació que permet comunicar incidències i aquest matí insistien en la necessitat de prendre mesures urgents per evitar més danys. "És un tema patrimonial", alertaven.

Des de l'Associació de Veïns del Gòtic també apunten que no saben què ha pogut causar el dany però que en qualsevol cas el que cal és que s'intervingui de manera ràpida per preservar el patrimoni, tot i que insisteixen que qualsevol element situat a l'espai públic està exposat a patir danys i que no és la primera vegada que passa a la font de la plaça Sant Felip Neri.

stats