"Sorolls, brutícia i invasió descontrolada": els efectes no desitjats de la superilla de l'Eixample
L'Associació de Veïns de l'Esquerra de l'Eixample denuncia que els negocis del barri, especialment els d'horari nocturn, afecten el seu benestar
BarcelonaHi ha consens generalitzat entre els ciutadans que transiten pel nou carrer Consell de Cent de Barcelona que el carrer "és ple de vida" des que s'ha pacificat el trànsit a la via amb les obres de la superilla. Durant el dia, pares llegeixen amb el nadó a l'ombra, joves prenen un cafè als bars dels xamfrans, i gent gran xerra asseguda als bancs. L'amabilitat de Consell de Cent s'estén també a altres carrers del barri. El que només els veïns aprecien és que, quan cau la nit, la vida no s'atura. Aquest dilluns l'Associació de Veïns i Veïnes de l'Esquerra de l'Eixample (AVVEE) ha reclamat que l'Ajuntament de Barcelona ofereixi "una bateria de solucions" contra "el soroll crònic, la brutícia i la invasió descontrolada de l’espai públic" a la zona.
El carrer Enric Granados, que fa cantonada amb Consell de Cent en una plaça que forma part del projecte d'eixos verds de l'Eixample, ja va ser declarat zona acústicament tensionada en horari nocturn (ZATHN) el 2022, però l'AVVEE demana que es prenguin mesures a tota la zona per l'"ús abusiu de la restauració i l'oci nocturn". Entre d'altres, l'AVVEE reclama un pla d'usos més restrictiu, la caducitat de llicències atorgades pel covid-19, un control més estricte de les terrasses, pacificació del trànsit i posar fre a la privatització de l'espai públic. L'objectiu principal, el silenci nocturn.
"Qui no viu aquesta situació diàriament pot pensar que no n'hi ha per a tant –diu Xavier Riu, vicepresident i vocal d'urbanisme de l'AVVEE–, però això no és la neura d'un veí que no suporta unes taules fent una cervesa". Segons l'Ajuntament de Barcelona, el soroll és el segon factor ambiental que més impacta en la salut de la ciutadania, just per darrere de la contaminació de l’aire. Riu denuncia que la molèstia és constant i que el soroll al carrer s'allarga fins a les 02.00 hores, cosa que afecta el repòs dels veïns. "Amb els nous eixos verds es pot donar una situació de taca d'oli", creuen des de l'AVVEE, que veuen que la mateixa situació es pot estendre als carrers i zones propers.
"Monocultiu de restauració i d'oci nocturn"
"Els serveis no poden ser els mateixos en un entorn gentrificat", reivindica Jordi Carmona, veí del carrer Aribau, un dels més afectats. Carmona reclama que els serveis com la neteja i la seguretat s'adaptin a les necessitats dels barris. "Aquí no s'ha primat la convivència", denuncia Carmona respecte a les polítiques que s'han dut a terme a la zona tensionada. El vicepresident de l'AVVEE entén que la millora del carrer comporta certes repercussions, com la pujada de preus de lloguers, però això no impedeix "fer petites coses que canvien la vida dels veïns".
"Patim un monocultiu de restauració i d'oci nocturn", explica Jordi Badía, veí del carrer Enric Granados. Les terrasses dels bars tanquen més aviat (a les 00.00 h divendres i dissabte) des que l'Ajuntament va posar en marxa el Pla de Mesures contra la Contaminació Acústica 2022-2030, però segons Badía el moviment de vianants, a la pràctica, continua. Per això, els veïns demanen un pla d'usos més restrictiu que l'actual.
L'AVVEE demana a Jordi Valls, nou regidor de l'Eixample, que "no s'esperi al setembre" per donar solucions a les problemàtiques de la zona, tot i que admet que li venen heretades de la gestió de l'anterior govern municipal. El divendres vinent membres de l'associació es reuniran amb el nou responsable municipal per transmetre'ls les seves propostes. Riu assegura, a més, que les cinc associacions veïnals de l'Eixample ja els han transmès el seu suport i ara pretenen sumar-ne d'altres per tota la ciutat que s'uneixin a la seva campanya "per a la recuperació dels drets de convivència".