D'Enric Granados a Parlament: les sis zones de l'Eixample que hauran de retirar taules de terrassa
L'Ajuntament considera saturades vies com el passeig de Sant Joan i la rambla Catalunya i no consolidarà 144 ampliacions pandèmiques
BarcelonaEl govern municipal de Barcelona ja va advertir, quan va anunciar que consolidaria moltes de les terrasses ampliades en pandèmia, que hi hauria excepcions i que aquells carrers que ja es consideraven saturats de taules i cadires haurien de retirar les que havien guanyat de més. En aquell moment, es va donar l'exemple d'Enric Granados, on abans del covid ja hi havia 76 terrasses (331 taules) i en van aflorar 38 de noves o ampliades (87 taules) fins al punt que es va convertir en un carrer amb tantes terrasses com blocs de veïns. Fins ara, només se sabia que Enric Granados seria una d'aquestes zones on no es permetria mantenir les llicències extra i aquest divendres el regidor de l'Eixample, Pau Gonzàlez, ha detallat que hi haurà fins a sis zones afectades en aquest districte, que és el que concentra el 30% de locals de restauració de la ciutat: tampoc es mantindran les taules extra al carrer Parlament, a la part baixa del carrer Muntaner (a partir d'Aragó), a gairebé tot Aribau (s'inclou dins de l'àmbit de limitació d'Enric Granados, com també un tram de Provença i un de Mallorca), a la rambla Catalunya, al passeig de Sant Joan i a l'avinguda Gaudí.
En total, 144 locals que havien demanat poder mantenir les taules guanyades i que rebran un no com a resposta. "Acabada l'excepcionalitat de la pandèmia, hem de tornar a posar en solfa l'espai públic de la ciutat", ha defensat el regidor de l'Eixample, que ha considerat que la ciutat va fer un "exercici de solidaritat" amb els restauradors cedint-los espai públic i que hi ha zones on això ha posat en risc l'equilibri d'usos i el descans dels veïns.
L'Ajuntament voldria que aquestes taules i cadires pandèmiques que ja té clar que no es consolidaran estiguessin fora a l'estiu, però admet que el procés potser no serà senzill perquè és més que previsible que els restauradors afectats s'hi oposin i, per això, no fixa una data concreta per tenir-les retirades. El Gremi de Restauradors ja va lamentar, en una entrevista a l'ARA, que el procés per consolidar les terrasses avançava molt més lent del que voldrien i que s'estaven trobant amb moltes denegacions que no s'esperaven.
En aquestes sis zones sobre les quals ara s'actua hi havia també una trentena de locals que havien guanyat taules i cadires durant els dos anys de pandèmia que ja havien desistit de mantenir-les. Per tant, aquests àmbits havien vist créixer unes 170 terrasses, que són les que ara hauran de recuperar el nombre de taules prepandèmia. La majoria de les que s'han de retirar estan ara sobre la vorera i són ampliacions de terrasses ja existents i no de nova creació.
Sense New Jerseys el 2023
Aquest procés de denegacions avança en paral·lel a la retirada dels polèmics blocs de formigó groc (les New Jerseys) que van servir per protegir les terrasses guanyades en calçada. Des de principis de maig fins ara, s'han tret unes 350 d'aquestes terrasses, una quarta part de totes les que es van instal·lar sobre la calçada. I continua el procediment per estudiar cas per cas les sol·licituds dels restauradors que van demanar consolidar la terrassa i instal·lar el moble-plataforma homologat. L'objectiu, segons el regidor de l'Eixample, és acabar aquest 2022 amb la "calçada ordenada" i ja sense cap bloc de formigó acolorit. Serà, sens dubte, una imatge gràfica de la superació de la pandèmia a la ciutat: l'adeu a la provisionalitat.
El que també ha concretat Gonzàlez són els primers passos en el pla per fer front als problemes de convivència amb el soroll nocturn i plantejar mesures com la d'avançar una hora el tancament de les terrasses: el primer que es farà és fer seure restauradors i veïns del carrer Enric Granados, que és una de les onze zones que es consideren tensionades, per acordar un pla de mesures per aplicar ja aquest estiu. Un pla que es dona per fet que, com ha avançat l'ARA, en algunes zones anirà lligat a l'escurçament de l'horari de les terrasses. Si al conjunt de la ciutat tanquen a les 12 de la nit els laborables i a la 1 de la matinada les vigílies de festius, en alguns d'aquests punts ho podrien fer a les 23h i les 24h respectivament.
El pla municipal preveu dissenyar solucions per a cadascuna de les onze zones identificades com a conflictives, que aniran des d'aquest avançament de l'horari fins a ajudes per aïllar millor els habitatges o desplegament extra d'agents cívics i policia per fer front als problemes de convivència amb els botellons. L'anunci coincideix en el temps amb la mobilització de veïns d'una vintena de zones de la ciutat, que el 16 de juny es manifestaran a la plaça Sant Jaume contra el soroll nocturn.