Cua al carrer per salvar la Llibreria Sant Jordi, símbol de la lluita contra la gentrificació de Barcelona
La solidaritat desborda aquest comerç emblemàtic del carrer Ferran després de la mort del seu propietari fa una setmana
BarcelonaHi ha imatges que fan ciutat i que la defineixen de vegades molt més que el seu paisatge. Aquest dimecres —i segur també dijous i els pròxims dies— se'n va poder veure una al carrer Ferran, en ple centre de Barcelona. En una via fa temps colonitzada per botigues de souvenirs i de carcasses de mòbil, una cua militant de persones sobresortia enmig de l'anar i venir de turistes. Des de les cinc de la tarda fins gairebé a les nou de la nit, una fila d'amics, veïns i lectors esperava el torn per entrar a la Llibreria Sant Jordi, símbol de la resistència del comerç de tota la vida contra la gentrificació del Gòtic.
Feia només una setmana que el propietari d'aquest establiment emblemàtic, el llibreter Josep Morales, havia mort als 58 anys. I ara, en una mena de tribut espontani, centenars de persones es congregaven a la porta de la llibreria per ajudar la família i amics a buidar-la. Responien a un missatge que algú va decidir enviar a través de xats de WhatsApp i que de seguida es va fer viral. Un missatge que explicava que han de deixar la llibreria aviat i que els amics i la família del Josep necessitaven vendre el màxim nombre possible dels moltíssims llibres que encara tenen en estoc.
Dit i fet. Onades de persones —clients habituals, esporàdics, amics i veïns— van omplir durant tota la tarda una llibreria que no donava l'abast. "És el millor homenatge que se li podia fer al Josep", deien mentre s'afanyaven a atendre la munió de clients. Alguns, com la Marta i l'Octavi, havien rebut el missatge a través d'algun amic i havien volgut acostar-se a col·laborar amb una llibreria on havien comprat alguna vegada. D'altres, més habituals, deixaven missatges de comiat en un llibre de dedicatòries habilitat per a l'ocasió.
A les 20.30 h una de les noies que ajuda a la botiga sortia a demanar que ningú més s'afegís a la cua, que encara sortia de la botiga. "Demà tornem a obrir", explicava amb un somriure. Ho faran en principi fins al mes de febrer, quan venç l'actual contracte de lloguer. Una data límit que posa un interrogant sobre l'últim establiment amb personalitat pròpia que queda al carrer Ferran.
En conversa amb l'ARA, Cristina Riera —vídua del Josep Morales i directora del Festival de Cinema l'Alternativa— explica que necessiten buidar la llibreria abans del febrer, quan s'acaba el contracte de lloguer. El local fa temps que està amenaçat perquè la propietat de l'edifici volia apujar-li el preu desorbitadament. Per això l'Ajuntament ja li va reservar el 2019 un local protegit al carrer Robadors. Tanmateix, fins ara el trasllat no s'ha produït.
Intent de salvar la botiga
Riera explica que la idea inicial era continuar al carrer Ferran, però també hi havia un pla B d'anar al carrer Robadors amb el mobiliari de la llibreria, que està catalogat. L'havia comprat el seu sogre, que és qui va fundar la Llibreria Sant Jordi l'any 1983 juntament amb els seus tres fills. Però Riera apunta que ella no pot "assumir el cost del trasllat" i que "ara com ara" tampoc pot continuar al local del carrer Ferran.
Mentre avança el compte enrere, Riera manté converses amb l'Ajuntament i la Generalitat per intentar salvar la botiga. "És l'última oportunitat per salvar un patrimoni. A veure si poden moure fitxa, perquè hi ha precedents en què l'Ajuntament ha comprat espais com els del Teatre Tantarantana, l'Ingenio i el Marsella. El carrer Ferran seria el lloc natural per a la llibreria", argumenta.
A l'espera de què pugui passar, la llibreria necessita buidar el seu fons per si de cas al febrer ha de marxar. I la gent s'hi ha abocat. De moment, les cues de clients continuaran desbordant la llibreria. "El que ha passat aquests dies és molt maco", admet Riera.