Política municipal

La crisi al Govern també impacta en els pressupostos de Barcelona

Els comuns acusen ERC de congelar les negociacions i el PSC defensa que encara no hi ha un acord tancat entre socis

Colau i Maragall aquest matí a l'Ajuntament de Barcelona
04/10/2022
3 min

BarcelonaEl govern d'Ada Colau havia anunciat que presentaria demà la seva proposta de pressupostos per al 2023, uns comptes que ja naixien amb menys garanties de trobar aliats polítics que en altres ocasions perquè aquesta sempre és una gesta complicada en any electoral i els comptes solen prorrogar-se. A més, en el cas de l'Ajuntament, la cosa ja va ser polèmica l'any passat quan Ernest Maragall (ERC) es va veure obligat a abstenir-se per facilitar l'aprovació d'uns pressupostos que no hauria volgut permetre, però que eren condició per aprovar també els de la Generalitat. Finalment, però, demà no hi haurà cap presentació de la proposta. Per què? Segons el govern municipal, perquè ERC els hauria comunicat que congela les negociacions i que no s'asseurà a parlar-ne en la trobada que havien de celebrar avui. Una decisió que els de Colau atribueixen a la inestabilitat política al Govern. Entenen que els republicans necessiten temps per "clarificar la situació política general". I ERC, al seu torn, nega la major.

Inscriu-te a la newsletter Barcelona Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Els republicans defensen que no es pot congelar el que no havia començat i asseguren que, fins ara, no havien engegat converses sobre els pressupostos de l'any que ve i que si han decidit anul·lar la trobada d'avui és perquè els han comunicat que era només amb ells i no amb el conjunt de grups de l'Ajuntament. Defensen que el procediment habitual és que hi hagi primer una presentació conjunta i rebutgen, per tant, l'etiqueta de socis preferents que els hauria atorgat el govern amb aquest gest. Els de Maragall, de fet, han aprovat fins ara els tres pressupostos del mandat, tot i que l'últim molt a contracor del grup municipal. I ara veuen "inacceptable" que el govern municipal els atribueixi unes paraules que diuen que no han pronunciat. "Nosaltres no hem congelat res", remarquen.

Desacord comuns-PSC

Però la polèmica té encara una altra pota: els socis de Colau, els socialistes, asseguren que la decisió d'anul·lar la presentació de demà no és per la falta d'entesa amb ERC, sinó perquè els dos socis no s'han posat d'acord amb la proposta. Sobretot perquè els socialistes volen mantenir la bonificació del 75% de la taxa de terrasses que es va aplicar durant la pandèmia i asseguren que els comuns no ho volen igual. També tenen altres discrepàncies a priori més fàcils de negociar com la inversió que es fa en cada barri o les mesures anticrisi que es volen tirar endavant. El resultat és que ahir, diuen, no es va poder consensuar el document. I els socialistes entenen que, per tant, avui tampoc hi havia res a parlar encara amb el possible soci extern: ERC; que la roba s'havia de rentar primer a casa. Unes discrepàncies que des de la bancada dels comuns minimitzen i se situen en el que és habitual en el joc electoral. Aquest últim any de mandat, els socialistes estan fent més evidents les diferències de criteri amb temes com el suport a la restauració o la seguretat. En l'últim ple, per exemple, ja van votar diferent que els comuns en la proposició que demanava fer estudis per veure si cal enderrocar Can Vies, a Sants.

De moment, el govern de Colau ha anunciat que endarrereix uns dies la presentació de la proposta i manté la confiança en ERC per poder aprovar els que serien els quarts pressupostos del mandat. La polèmica generada avui fa encara més difícil una nova fotografia d'entesa pressupostària amb Ada Colau (BComú), Jaume Collboni (PSC) i Ernest Maragall (ERC). Si no hi ha entesa al Govern com l’any passat, difícilment n’hi haurà a Barcelona i, per ara, els comuns han congelat les converses sobre els comptes a la Generalitat per la crisi entre ERC i Junts. Si el govern de Colau es veiés abocat a la pròrroga, que sembla l’escenari més factible, repetiria els comptes de l'any passat, que ja van ser expansius: un pressupost de rècord que s'elevava fins als 3.406 milions d'euros.

stats