Barcelona

La crisi del correfoc encén l'inici de la Festa Major de Gràcia

El desacord entre colles i el districte deixa la celebració sense actes de cultura popular

3 min
La plaça de la Vila de Gràcia durant el pregó de la Festa Major

BarcelonaLa tempesta ha esperat al final del pregó de la Festa Major de Gràcia, però a la plaça de la Vila feia estona que hi plovien retrets. La negativa del districte de donar els permisos per al correfoc davant l'enfrontament entre la Colla Vella de Diables de Gràcia i la Coordinadora de Colles de Cultura de Gràcia ha encès la protesta en una plaça plena de pancartes contra la decisió. La negociació in extremis que s'ha fet aquest dimecres a la mateixa seu del districte abans que comencés el pregó no ha aconseguit desencallar la polèmica i, si res no canvia, la Festa Major de Gràcia d'enguany no tindrà correfoc, però tampoc alguns dels seus actes de cultura popular més destacats.

L'absència d'actes de cultura popular és un revés important per a una festa que fa anys que lluita perquè la massificació no la despersonalitzi i l'ofegui. La d'enguany, de fet, volia ser una edició que comencés a recuperar la festa per als veïns. N'eren una mostra els pregoners escollits: els gegantons Torradet i Gresca. Un sol i una lluna que van néixer ara fa 25 anys per representar els actes diürns i nocturns de la festa i que, després d'un quart de segle celebrant a peu de carrer, aquest cop han pogut pujar al balcó del districte per donar el tret de sortida a la Festa Major.

La plaça de la Vila de Gràcia plena de pancartes contra el districte

El discurs dels dos gegantons –amb laments també per la decisió del districte de no autoritzar el correfoc–, ha sigut l'únic moment de treva en una plaça de la Vila que ha escridassat els breus parlaments de la regidora de Gràcia, Laia Bonet, i la presidenta del districte, Victòria Alsina. Amb pancartes amb lemes com ara "Sense cultura, no hi ha festa" o "Sense cultura popular, Gràcia és un decorat", representants de les colles del barri han mostrat la seva disconformitat amb com s'ha gestionat la crisi per part del districte. No ho ha vist l'alcalde, Jaume Collboni, absent per segon any en l'arrancada d'una de les festes més populars de la ciutat.

La crisi entre les colles va néixer durant la Festa Major de l'any passat, quan en la cercavila del dia 15 d'agost la Vella va saltar-se la decisió de la Coordinadora i va fer servir pirotècnia durant el recorregut. Allò li va comportar una sanció que va acabar amb la Colla Vella decidint abandonar la Coordinadora malgrat ser-ne una de les fundadores. Ara l'enfrontament ha impedit un acord sobre el format del correfoc que ha dut el districte a no autoritzar-lo.

Amb polèmica, doncs, arrenquen unes de les Festes de Gràcia més incertes dels últims anys, ja que a la incògnita de què passarà finalment amb els actes de cultura popular s'hi suma el factor meteorològic. La pluja ha respectat el pregó, però està sent un maldecap per als festers que ja decoren a contrarellotge els 23 carrers que han d'estar guarnits abans d'aquest dijous a les 9 del matí. L'amenaça d'una tempesta que arruïni la feina de tot un any planava aquest dimecres sobre els veïns, que se les enginyaven per protegir de la pluja els guarniments.

Veïns del carrer Mozart protegint els guarniments de la pluja amb uns plàstics

Una nit tranquil·la

En aquest intent de recuperar la celebració per als veïns i fugir de la massificació, una de les novetats d'enguany a la Festa Major de Gràcia és la celebració d'una "nit tranquil·la". Serà aquest diumenge, quan no hi haurà concerts ni actes amb amplificadors de volum, però sí altre tipus d'activitats que contribueixin a fer que el barri torni a sentir-se seva la festa. També per evitar la massificació que altres anys es produïa els últims dies de la Festa Major als carrers guardonats, aquest any els premis no es faran públics fins a l'últim dia.

stats