Barcelona

El concurs arquitectònic per dissenyar la nova Fira de Montjuïc ja té finalistes

Entre els aspirants hi ha despatxos catalans i internacionals de renom

L’accés al recinte de la Fira de Montjuïc per la plaça Espanya en una imatge d’arxiu.
20/10/2024
4 min

BarcelonaJa hi ha finalistes del concurs arquitectònic per dissenyar la nova Fira de Montjuïc. Cinc mesos després de posar en marxa el procés, Fira de Barcelona ha fet públics aquest dijous els noms dels estudis de renom que optaran a dur a terme la renovació de tres dels espais del recinte que es remodelaran en aquesta primera fase. Els 15 finalistes –que s'han imposat entre els 121 aspirants que s'havien presentat al concurs– hauran de presentar ara els seus projectes concrets abans que acabi el mes de febrer.

Inscriu-te a la newsletter Barcelona Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

El concurs forma part de la renovació completa de la Fira amb motiu del centenari de l'Exposició Universal de 1929 i és la primera pedra d'una transformació molt més profunda de Montjuïc. En aquesta primera fase, hi ha tres lots en joc: la renovació i ampliació del Palau de Comunicacions i del nou Palau Multifuncional; el disseny del nou Palau de Congressos, on ara hi ha el Pavelló Alfons XIII, i la creació del Fira Innovation Hub a l'actual Palau del Vestit.

Entre els finalistes –cinc per a cada lot–, hi ha estudis de prestigi. Molts són catalans, però també n'hi ha alguns d'internacionals. La immensa majoria, però, ja tenen altres projectes fets a Barcelona. Quan es va presentar el concurs, l'Ajuntament de Barcelona va explicar que aspirava a comptar amb la participació de primeres espases de l'arquitectura de tot el món per dotar la Fira d'uns edificis "singulars". Aquests són els finalistes de cada lot:

Palau de Comunicacions i Palau Multifuncional

El primer lot inclou la renovació i ampliació del Palau de Comunicacions –que es farà més endavant– i la construcció del nou Palau Multifuncional, que s'ubicarà a l'actual pavelló 4 i Palau de Congressos. Aquesta nova instal·lació tindrà 19.500 m² d'exposició firal, constarà de dos pisos i està pensada per acollir salons, fires i congressos. Els estudis finalistes en aquest àmbit han estat les UTES formades per Data Arquitectura i Enginyeria SLP i Agència Material; Harquitectes Area Productiva SLP –responsables, per exemple, de la futura ampliació del MACBA– i Rodríguez i Oriol Arquitectos; Miquel Marine Nuñez, Smiljan Rádic Clarke, Beatriz Borque Badenas i César Rueda; Urbanitree SLP –dirigida per l'exarquitecte en cap de Barcelona Vicente Guallart– i Nadaaa INC, i, per últim, Nieto Sobejano Arquitectes SLP, que tenen entre les seves obres els palaus de Congressos de Saragossa i de Mérida.

Recreació de l'ampliació del Macba.
Recreació d'un edifici que l'estudi Urbanitree farà a una ciutat propera a Beijiing.

Nou Palau de Congressos

El segon lot implica el disseny del nou Palau de Congressos, que s'ubicarà al Pavelló Alfons XIII. El nou edifici haurà de conservar els elements històrics catalogats i desenvolupar-hi al damunt una instal·lació moderna, amb un auditori de gran capacitat. En aquest cas, els finalistes són les UTEs formades per Forgas_Arquitectes SLP –que té entre les seves obres la reforma del Teatre Kursaal de Manresa– i Arquitectura Sideral; Pich-Aguilera Arquitectes SL –que està fent el nou CaixaForum a Màlaga–, Kengo Kuma & Associates i Matters Arquitectura; Cruz y Ortiz Arquitectos SLP –que ha dut a terme projectes com ara la remodelació del nou estadi de l'Atlètic de Madrid– i Llongueras Clotet Arquitectes; Aires Mateus Td (responsables de la Biblioteca Jaume Fuster i el museu de Can Framis) i TDB Estudio de Arquitectura, i, per últim, Metronom Arquitectura –que té entre els seus projectes la plaça de la superilla de Consell de Cent i Comte Borrell–, Clarasolamorales SL i Tatiana Bilbao.

El Wanda Metropolitano, seu de la Lliga de Campions.
Biblioteca Jaume Fuster

Fira Innovation Hub

El tercer lot afecta el Palau del Vestit, que s'habilitarà per ubicar-hi el Fira Innovation Hub, on grans empreses, pimes, centres de recerca o universitats podran desenvolupar-hi activitats. En aquest espai, el plec de prescripcions tècniques aposta per crear un ambient que "afavoreixi la innovació, la creativitat i la interacció" entre els seus usuaris, per a la qual cosa es planteja la possibilitat de crear-hi zones obertes amb àrees de descans, terrasses, bar, gimnàs i oci. En aquest cas els finalistes són les UTEs formades per l'estudi danès Bjarke Ingels Group Architecture Spain SLP –amb projectes icònics com la Copenhill de Copenhaguen amb què van donar vida i ús esportiu a la superfície d'una planta de tractament de residus–, i MIAS Arquitectura; Bach Arquitectes SLP –amb obres rellevants com la Central Telefònica de la Vila Olímpica– i SO-IL EU; Ravetllat Arquitectura SLP –que es van fer càrrec de la remodelació del Mercat de Sant Antoni–, Feu i Godoy Arquitectes i Esteyco; Estudio Herreros SLP i Josep Llinàs Carmona, i Maio Architects SLP i Sarl Muoto.

El renovat mercat de Sant Antoni.
Una panoràmica de Copenhaguen amb la nova planta incineradora de fons.

Ara, els 15 despatxos tenen fins a finals de febrer per presentar el seu projecte de forma anònima. Els finalistes del lot 1 rebran una compensació de 35.000 euros cadascun per fer aquest projecte, mentre que en el cas dels lots 2 i 3 la compensació serà de 20.000 euros. Una vegada presentades totes les propostes, el jurat –presidit per l'arquitecte Josep Lluís Mateo i integrat també per Maria Goula, Joan Lluís Zamora, Joan Olona i María Langarita– escollirà un guanyador per cada lot.

stats