Collboni triplicarà les inspeccions a les empreses de neteja de la ciutat
L'Ajuntament començarà a multar les concessionàries que incompleixin els contractes, amb sancions que van des dels 400 euros fins als 1.800
BarcelonaSi el primer anunci oficial de Jaume Collboni com a nou alcalde de Barcelona va ser en matèria d'habitatge –per dir que vol poder aplicar la regulació de lloguers i que vol modificar la reserva del 30% d'habitatge protegit–, la primera posada en escena ha sigut en un dels temes estrella de la campanya: la neteja. Es tracta d'un àmbit que, el mandat passat, estava sota la batuta dels comuns i sobre el qual Collboni ja havia criticat deficiències. Per això, en els seus primers dies de mandat ja va anunciar que convocaria una reunió amb les empreses concessionàries del servei (FCC, CLD, Valoriza i Urbaser) per veure com es podia millorar el servei sense que això repercutís en les arques municipals –el de la neteja ja és el contracte més milionari dels que firma l'Ajuntament: s'endú gairebé 300 milions anuals–. La reunió ha tingut lloc aquest migdia a l'Ajuntament i, a la sortida, la primera tinenta d'alcaldia, Laia Bonet, ha anunciat que a partir d'ara es triplicaran les inspeccions a aquestes empreses: passaran de les 600 actuals a 1.800.
A més, en cas que es detectin irregularitats o incompliments en el servei contractat per part d'aquestes empreses, el consistori barceloní ha assegurat que es traduiran en sancions econòmiques. "No pot ser d'altra manera", ha apuntat Bonet després de la reunió. Per fer-ho possible, el pressupost dedicat a fer controls augmentarà en un milió fins a arribar als 2,2 milions anuals. Pel que fa a les multes, la forquilla oscil·la entre els 400 euros per cinc infraccions mensuals i els 2.400 per 16 incompliments. "El missatge que els ha traslladat l'alcalde és que volem excel·lència en el servei de neteja i recollida", ha revelat la número dos de Collboni.
El segon problema més greu
El PSC, de fet, portava en el programa electoral la necessitat d'un pla de xoc per acabar de desplegar la nova contracta i detectar millor els punts negres on és urgent intervenir. La percepció de la brutícia com a gran problema ciutadà s'ha disparat els últims anys, sobretot a partir de l'estiu del 2021, quan van coincidir la calor, la manca de pluges i l'ús intensiu de l'espai públic de després de la pandèmia. Llavors, el govern de Colau va anunciar un pla de xoc de 70 milions d'euros fins al 2023 per incrementar la neteja en 350 punts. L'últim baròmetre municipal, el del desembre de l'any passat, ja catapultava la brutícia al segon lloc de problemes més greus a parer dels barcelonins (ho és per al 15,8% dels enquestats), només per darrere de la inseguretat, que continua imbatible al capdavant del rànquing. Hi és des del 2018.