Barcelona
Societat Barcelona 07/09/2023

Collboni sanciona amb prop de 300.000 euros les empreses de neteja per incompliments

En la majoria dels casos, els equips de neteja no eren on tocava o tenien menys personal del contractat

2 min
Una treballadora netejant un carrer de Barcelona aquest dimecres

BarcelonaUna de les primeres accions de govern del nou alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, va ser posar sota lupa els serveis de neteja de la ciutat, una cartera que havia estat sota la batuta dels comuns en l'anterior mandat i que sempre ha sortit malparada en les enquestes de satisfacció dels barcelonins. Al juliol el consistori va decidir triplicar les inspeccions a les empreses concessionàries (FCC, CLD, Valoriza i Urbaser) per veure com es podia millorar el servei –el de la neteja ja és el contracte més milionari dels que firma l'Ajuntament: s'endú gairebé 300 milions anuals– i el resultat s'ha fet públic aquest dimecres: en dos mesos s'han detectat 269 incompliments del contracte, pels quals s'ha multat les adjudicatàries amb 294.000 euros.

En dos mesos s'han practicat 1.600 inspeccions i s'han detectat 170 infraccions. Un 35% són perquè no es va trobar els operaris de la brigada de neteja on se suposava que havien de ser i no es va justificar el perquè; un altre 35% dels incompliments són per casos en els quals s'ha detectat que els equips de neteja estaven formats per menys treballadors dels que s'especificava en el contracte; i un 30% perquè el tractament que s'estava aplicant no era el correcte per retirar tota la brutícia. A més, hi ha 99 sancions per contenidors bruts o desbordats. De fet, la primera tinenta d'alcaldia, Laia Bonet, ha detallat que s'han imposat 174 sancions a comerços per gestionar malament els residus que generen en la seva activitat.

Bonet no ha concretat quantes d'aquestes sancions ja s'havien cobrat i quantes s'havien impugnat per part de les concessionàries, però ha assegurat que ja s'estan tramitant, a diferència –ha dit– del mandat passat, ja que ha assegurat que no se'n va acabar reclamant cap. "Això és un canvi significatiu", ha apuntat. La primera tinenta d'alcaldia també ha volgut subratllar que les inspeccions han servit per començar a reduir els incompliments i ha explicat que al juliol –el primer mes de controls– es van detectar moltes més infraccions que no pas a l'agost. "El missatge ha calat i això s'ha traduït en un millor servei, aquesta és la conclusió positiva que n'hem de treure", ha dit.

Més denúncies per consum d'alcohol i venda ambulant

D'altra banda, el tinent d'alcalde de Seguretat, Albert Batlle, també ha explicat que el Pla Endreça s'ha traduït en un increment de sancions per incompliments de l'ordenança de civisme que els socialistes –que ja tenien la cartera de seguretat en el passat mandat, quan governaven amb els comuns– volen modificar. En concret, entre juliol i agost s'han imposat més de 7.500 multes per beure alcohol al carrer, un 36% més que l'estiu passat. També s'han imposat un 19% més de sancions per orinar o defecar en espais públics. En la majoria dels casos, els infractors són turistes o ciutadans que estan de festa.

Pel que fa a la lluita contra el top manta i la venda ambulant de begudes, la Guàrdia Urbana ha posat un 34% més de multes a manters i llauners que l'estiu del 2022 (20.369 denúncies enfront de les 15.667 de l'any passat). A més, s'han decomissat 254.305 productes, dels quals més de 137.700 eren llaunes. Batlle ha subratllat que es tracta d'una activitat que vol erradicar de la ciutat. "És comerç il·legal i hi estem lluitant", ha argumentat.

stats