Barcelona

Collboni salva el primer assalt de les ordenances fiscals amb els comuns i ERC

El govern municipal obre la porta a apujar encara més l'IBI als hotels de luxe

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, durant el ple del mes de setembre a l'Ajuntament de Barcelona
16/10/2024
3 min

BarcelonaAquest any, sí. L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha aconseguit aquest dimecres superar el primer tràmit de les ordenances fiscals de la capital catalana per al 2025. La comissió d'economia de l'Ajuntament ha aprovat amb els vots del PSC, Barcelona en Comú i ERC el dictamen de les ordenances, que ara començaran el seu recorregut abans del debat definitiu a finals d'any. Un primer aval que, tanmateix, comuns i republicans han avisat que no és definitiu i que caldrà afermar amb acords en els mesos entrants.

En un intent de relligar aquests suports, el quart tinent d'alcalde d'Economia, Jordi Valls, ha aprofitat la seva intervenció per fer-se seves algunes de les reclamacions que fan Barcelona en Comú i ERC de cara a l'aprovació definitiva de les ordenances. En el cas dels republicans, ha defensat demanar al Parlament que el topall del recàrrec turístic passi dels quatre euros actuals a vuit i s'ha obert a promoure canvis en la taxa de residus. Pel que fa a les peticions dels comuns, Valls ha avançat que portarà al consell d'administració de BSM la proposta d'encarir el preu de l'entrada al Parc Güell i ha obert la porta a apujar l'IBI als hotels de luxe més enllà de l'1,08% que proposen les noves ordenances. "Crec que val la pena i que tenim camí per recórrer, es quedi a l'1,08,%, a l'1,3% o en un punt entre aquests dos camins", ha apuntat.

El govern municipal ha sortit al pas així dels avisos que han fet durant la comissió tant la portaveu i futura líder dels comuns, Janet Sanz, com el portaveu d'ERC, Jordi Castellana. Tots dos han subratllat que permetre tramitar les ordenances no equival a aprovar-les i han exigit concrecions en els compromisos adquirits abans del debat final, que s'haurà de fer al ple del desembre, un cop el dictamen s'hagi aprovat definitivament la setmana que ve i hagi superat el període d'exposició pública i al·legacions.

Més enllà de salvar el primer tràmit de les ordenances fiscals, el debat d'aquest dimecres és important perquè és pràcticament la primera gran votació que aconsegueix salvar Collboni aquest mandat. L'any passat l'oposició li va tombar les ordenances i els pressupostos, que només va poder salvar mitjançant una qüestió de confiança. Tampoc el Pla d'Actuació Municipal –el full de ruta que fixa les prioritats del mandat– va superar el primer tràmit.

Per saber si el que ha passat a la comissió d'economia suposa un canvi de rasant en la política barcelonina caldrà esperar uns mesos. La negociació dels pressupostos –que el PSC vol esperar a abordar fins després de resoldre els congressos de Junts i ERC– acabarà de definir el terreny de joc: aclarirà si finalment Esquerra acaba entrant al govern de Collboni i quin és el rol d'uns comuns sense Ada Colau al capdavant, que plega a finals de mes.

De moment, aquest dimecres la resta de grups han llegit la votació com un avançament de futures aliances. El regidor de Junts Ramon Tremosa ha considerat que es tracta d'un pas més "en la construcció d'un tripartit que es va donant per fases", i des del PP Àngels Esteller ha carregat contra el govern de Collboni per estar "virant a l'esquerra". Tots dos grups han reclamat una rebaixa de l'IBI que en el cas de Junts han demanat que fos del 2%.

Les claus de les ordenances

Bona part de l'èxit de la negociació en aquesta ocasió rau en l'aposta del govern municipal per continuar esprement la fiscalitat sobre el turisme. Les noves taxes inclouen un augment de l'IBI sobre els hotels de luxe de la ciutat, així com un augment del preu que té per als autocars aparcar a Barcelona, que es vol passar dels 20 euros diaris actuals a prop de 80. També preveuen una pujada de l'IBI als immobles de característiques especials (coneguts com a bices), que afecta bàsicament equipaments de dins del port, com ara les terminals de creuers. Entre totes les mesures –també amb l'increment del recàrrec de la taxa turística que ha entrat en vigor aquest mes–, l'Ajuntament aspira a recaptar el pròxim curs 42,6 milions d'euros més que el 2024.

Malgrat l'aposta per buscar vies alternatives de finançament que no impliquin apujar la pressió fiscal sobre els barcelonins, les ordenances també inclouen un increment progressiu de la taxa de residus que es cobra a través del rebut de l'aigua. En aquest cas, els habitatges que gastin fins a 6 metres cúbics d'aigua pagaran 5 euros més a l'any, i els que en gastin entre 6 i 12 passaran a pagar gairebé 10 euros més.

stats