Collboni reforça l'aliança amb Madrid fent front comú pel finançament i l'habitatge
Els alcalde de Barcelona i Madrid topen per la fiscalitat de la capital espanyola
BarcelonaL'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha fet aquest dimecres un pas més en la seva aposta per reforçar l'aliança entre la capital catalana i la ciutat de Madrid. Després de la visita que va fer a la capital espanyola el passat mes d'octubre, Collboni ha rebut aquest cop a Barcelona l'alcalde madrileny José Luis Martínez-Almeida, amb qui s'ha reunit per abordar com poden col·laborar ambdues ciutats a l'hora de fer front als seus principals reptes.
En una compareixença conjunta des de l'Ajuntament de Barcelona, tots dos alcaldes han reivindicat la importància de la "normalitat institucional" entre totes dues ciutats, després que durant l'anterior mandat l'alcaldessa Ada Colau no es reunís ni una sola vegada amb el seu homòleg madrileny. Collboni ha defensat l'entesa perquè totes dues ciutats tenen "interessos comuns" i reptes similars, de manera que, ha dit, poden ajudar-se intercanviant experiències sobre habitatge, crisi climàtica o transformació de la ciutat.
En aquest sentit, tots dos han explicat que els seus equips jurídics intercanviaran informació de cara al procés de modificació de les lleis de règim especial de les dues ciutats per fer front comú a l'hora de reclamar més recursos i competències. Almeida ha defensat que les ciutats cada cop tindran "més importància", pel que ha reclamat "un marc competencial adequat" que permeti als ajuntaments "proveir els seus ciutadans des del punt de vista financer i competencial". Concretament, Almeida ha demanat més capacitat per poder actuar sobre algunes infraestructures, tenir més marge en qüestions de fiscalitat, millorar el finançament que reben els ajuntaments i tenir més competències en matèria de seguretat.
L'habitatge, prioritari
Ara bé, si alguna problemàtica han considerat prioritària Collboni i Almeida ha sigut l'habitatge. Tots dos han subratllat la necessitat de "poder donar una solució satisfactòria" a aquest problema. Després que Barcelona hagi anunciat la seva intenció d'eliminar tots els pisos turístics de la ciutat en cinc anys, l'alcalde de Madrid ha reconegut "la problemàtica que generen" aquest tipus d'establiments.
Tanmateix, els dos alcaldes han mostrat matisos a l'hora de fer front a aquest conflicte. Mentre Collboni ha incidit en la seva idea de suprimir la figura dels pisos turístics en el procés de reforma del PEUAT, Almeida s'ha limitat a defensar la necessitat de regular el sector per millorar la convivència amb els veïns. "No és una qüestió d'anar contra el turisme, sinó de garantir la convivència dels veïns a les seves cases", ha dit Almeida. "Nosaltres defensem la capacitat de cada ajuntament de regular-ho, però que cada ciutat ho afronti com ho consideri", ha conclòs Collboni.
Topada per la fiscalitat
La sintonia mostrada al matí a l'Ajuntament s'ha diluït una mica després en un acte organitzat per 'La Vanguardia'. Allà, Collboni i Almeida han topat per la fiscalitat de la capital espanyola. Segons Collboni, els baixos impostos de Madrid "van en detriment dels serveis públics i del sistema de benestar", mentre que Almeida ha defensat que no fan dúmping fiscal. "Tractar d'apujar-li els impostos a Madrid no genera automàticament que un augment d'activitat econòmica a altres llocs", ha advertit l'alcalde madrileny.