Barcelona

Collboni proposa endurir les sancions per beure o orinar al carrer

El govern municipal proposa també que qui faci pintades hagi de pagar el cost de netejar-les

BarcelonaEl govern de Jaume Collboni ha presentat aquest divendres la seva proposta de reforma de l'ordenança de convivència a Barcelona. Un document que encara s'ha de treballar amb els grups i que, per tant, és només un esborrany, però que ja marca les línies mestres de com serà la nova normativa de la capital catalana en matèria de civisme. Entre les novetats, destaquen els canvis proposats per ampliar els supòsits sancionables en tot el que té a veure amb beure i orinar al carrer, i també l'enduriment del càstig per a aquells que facin pintades a la via pública.

Inscriu-te a la newsletter De Sant Jaume al mónInscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

En el cas de l'apartat que sanciona el fet de fer les necessitats fisiològiques al carrer, la nova ordenança estableix tres condicionants que poden endurir la sanció. Orinar al carrer sortirà més car si es fa a prop de llocs on hi hagi lavabos públics o de lliure accés, al voltant de bars o discoteques o en carrers estrets de menys de quatre metres d'amplada. En aquests casos, la nova ordenança proposa que les sancions puguin arribar fins als 750 euros. En la resta de casos el topall continuarà sent de 300 euros, excepte en els casos especialment greus -en llocs especialment concorreguts, freqüentats per menors o que estiguin catalogats o protegits-, on la forquilla continuarà sent d'entre 750 i 1.500 euros.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a beure al carrer, la nova ordenança manté el règim sancionador que fixa la llei de seguretat ciutadana i que ja s'estava aplicant, és a dir, de 100 a 600 euros les infraccions lleus i de 750 a 1.500 euros quan es faci en llocs especialment concorreguts o amb presència de menors. Ara bé, la proposta del govern de Collboni incorpora la prohibició de les rutes alcohòliques que sovint promouen entre els turistes itineraris que passen per diversos bars amb l'objectiu principal de beure alcohol. En aquest cas la sanció podrà anar dels 1.500 als 3.000 euros. Aquesta és una pràctica que l'Ajuntament ja té vetada a Ciutat Vella des del 2012 i que ara afectarà tota la ciutat.

Multes per regar fora d'hores i obligació de netejar el pipí del gos

Una altra de les novetats de la proposta del govern municipal és la que té a veure amb les pintades i els grafitis. Més enllà de les sancions corresponents, la nova ordenança vol que els autors de les pintades s'hagin de fer càrrec també del cost de neteja d'aquella pintada. A més, incorpora entre la llista d'infraccions previstes actuacions que puguin embrutar l'espai públic, com ara regar plantes fora d'hora -només està permès de 22 a 7-, espolsar roba i estores si afecta l'espai públic o llençar a terra papers, xiclets o envasos. Aquestes actuacions poden comportar sancions de fins a 750 euros.

Cargando
No hay anuncios

L'Ajuntament també vol aprofitar el tràmit de reforma de l'ordenança per incloure altres canvis relacionats amb la cura de l'espai públic. La proposta del govern de Collboni, per exemple, advoca per modificar també l'ordenança de protecció, tinença i venda d'animals, de manera que sigui obligatori que els amos dels gossos netegin "immediatament" l'orina amb aigua per "assegurar la salubritat de la via i els espais públics i evitar la degradació del mobiliari urbà".

La comissionada de Convivència, Montserrat Surroca, ha explicat que amb la reforma de l'ordenança es volen endreçar alguns aspectes que ara quedaven fora d'aquest text perquè estaven en altres normatives municipals. És el cas, per exemple del soroll. Les infraccions per posar música alta en altaveus, cridar o barallar-se passen a formar part ara de l'ordenança de civisme.

Cargando
No hay anuncios

També s'hi preveuen càstigs per a aquells actes que atempten contra la "llibertat i indemnitat sexual a l'espai públic". Més enllà dels casos que requereixin actuar per la via penal, se sancionarà l'exhibicionisme i masturbació a l'espai públic; les manifestacions verbals que puguin resultar degradants o humiliants; els tocaments o fregaments –també els simuladament accidentals–, el seguiment, manteniment de conductes o missatges sexuals puntuals sense amenaces ni coaccions i la insistència a tocar, abraçar o qualsevol altra conducta que es consideri que atempta contra la llibertat i indemnitat sexual.

Mesures alternatives a la sanció

Davant l'alerta feta pel síndic de Barcelona sobre el risc de castigar els més vulnerables, el govern municipal destaca que en la redacció de la proposta d'ordenança es fa especial èmfasi en la necessitat que els agents de la Guàrdia Urbana estiguin en permanent contacte amb serveis socials i siguin proactius a l'hora d'oferir assessorament a persones sense llar. A més, s'estableix que els agents han d'oferir d'ofici a qualsevol sancionat la possibilitat de substituir el pagament de la multa per alguna mesura alternativa, com ara treballs per a la comunitat o cursets educatius.

Cargando
No hay anuncios

Una de les grans problemàtiques de l'ordenança de convivència és que molts cops les sancions no s'acaben cobrant. Tal com va explicar l'ARA, gairebé la meitat de les multes no es paguen. Aquest divendres Surroca ha explicat que fa temps que treballen per intentar corregir aquest fet, i ha explicat que la nova ordenança preveu que, en el cas de persones no residents en territori espanyol, la sanció sigui notificada a l'acte a la persona denunciada i se li comuniqui que pot beneficiar-se d'un descompte si la paga anticipadament.

El pagament anticipat és, de fet, un altre dels canvis que preveu la nova ordenança. Si fins ara era possible obtenir una rebaixa d'entre el 50% i el 65% de la sanció si es pagava de pressa, la proposta del govern municipal ara és que la rebaixa sigui d'un màxim del 50% si es paga en els primers 10 dies des de la notificació, i d'un 40% si es fa després d'aquests 10 dies, però abans de la resolució administrativa.

Cargando
No hay anuncios

Un calendari amb retard

La proposta arriba just un any després que el tinent d'alcalde de Seguretat, Albert Batlle, obrís els treballs per reformar l'ordenança. Aleshores, va assegurar que l'objectiu era tenir la normativa ja en vigor a finals d'aquest any, un calendari que no es complirà. La comissionada de convivència, Montserrat Surroca, ha explicat que treballen amb la idea que la nova ordenança pugui ser aprovada en comissió de govern durant el primer trimestre de 2025 i que pugui entrar en vigor abans d'aquell estiu.

Cargando
No hay anuncios