Turisme

Collboni proposa augmentar la taxa als creueristes que passen unes hores a Barcelona

Ara mateix paguen 4 euros i l'Ajuntament sol·licitarà al Parlament que no hi hagi un topall al recàrrec municipal

2 min
Creueristes al port de Barcelona

BarcelonaEls turistes que passin menys de 12 hores a Barcelona hauran de pagar més de 4 euros de recàrrec municipal a la taxa turística. Aquest és l'objectiu de l'alcalde de la ciutat, el socialista Jaume Collboni, que vol augmentar la recaptació obtinguda dels prop d'1,5 milions de creueristes que fan escala a la capital catalana cada any. La intenció del consistori barceloní l'ha avançat Collboni en una entrevista al diari El País: l'Ajuntament de Barcelona ja té "estudis" sobre el preu que haurien de pagar aquests creueristes per "l'ús intensiu" que fan de l'espai públic. En aquest sentit, en declaracions posteriors a la premsa des del Port Olímpic, que s'ha obert al públic després de quatre anys d'obres, Collboni ha detallat que demanaran al Parlament de Catalunya que alliberi el límit actual i que aquests turistes facin una "contribució extraordinària" per la petjada que deixen.

Precisament, al maig el consistori barceloní va aprovar apujar el recàrrec municipal fins al màxim de 4 euros per dia a tots els allotjaments turístics, i passarà de recaptar 95 milions d'euros –75 del recàrrec i 20 de l'impost general– a 115 milions. Collboni ha defensat que l'augment de la taxa respon a la necessitat que "aquella activitat que té un ús més intensiu de l'espai públic, sobretot de Ciutat Vella i el litoral de la ciutat", sigui sufragada pels visitants "i no pels barcelonins amb els seus impostos". La presència d'1,5 milions de turistes que passen només unes hores a Barcelona "implica un seguit d'esforços d'inversió en manteniment de l'espai públic" que no poden recaure sobre la població.

No obstant això, l'alcalde ha refredat per ara la reducció del nombre de creuers i creueristes i la supressió d'alguna de les terminals del Port. Tot i que ell mateix ho va posar sobre la taula al maig, ara no és la voluntat del consistori socialista. La mesura que proposa no busca reduir aquest tipus de visitants sinó que "paguin el que val estar-se a la ciutat" i que amb el nou impost ajudin a finançar les "inversions" que es faran als 15 espais de gran afluència turística definits pel mateix ajuntament. "El que no volem és una manera de fer turisme que entra en contradicció amb viure a la ciutat, perquè va en detriment del dret a l'habitatge i expulsa cada dia gent jove de classe mitjana", ha argumentat.

D'altra banda, quan li han preguntat per la intenció d'acabar amb els pisos turístics, Collboni ha assegurat que forma part de les "decisions" derivades del consens actual sobre "la qualitat del turisme que necessita la ciutat". Barcelona "ha de tenir millor turisme i no més turistes", ha dit l'alcalde. Conseqüentment, la primera decisió serà "no renovar llicències d'habitatges d'ús turístic a partir del 2028, d'acord amb el que diu el decret del Parlament".

stats