Pressupostos

Collboni apuja les taxes a turisme i terrasses per pactar els pressupostos

L’alcalde proposa apujar al màxim l’impost als pisos turístics i als creuers de curta estada

Creuers al Port de Barcelona
10/10/2023
3 min

BarcelonaEl govern municipal de Jaume Collboni ha ensenyat aquest dimarts les cartes amb què afronta el seu primer gran debat al capdavant de l’Ajuntament: els pressupostos del 2024. Ho ha fet amb la presentació d’uns comptes que per cinquè any consecutiu creixen fins a situar-se en una xifra rècord de 3.735 milions d’euros i que tenen en les seves ordenances fiscals algunes de les principals novetats: la pujada al màxim –fins als 4 euros– de la taxa turística als habitatges turístics i als creuers de curta estada que passen menys de 12 hores a la ciutat, i la fi de la bonificació del 75% de la taxa de terrasses, que es vol substituir per un model progressiu que penalitzi més a qui més espai públic ocupi.

L'evolució del pressupost de l'Ajuntament de Barcelona
En milions d'euros

En roda de premsa, el quart tinent d'alcalde, Jordi Valls, ha explicat que amb aquests canvis l'Ajuntament preveu recaptar al voltant de 95 milions d'euros provinents del conjunt de la fiscalitat associada a l'activitat turística, i per això les taxes associades al turisme "passen a ser la tercera figura fiscal de l'Ajuntament" pel que fa a recaptació, per darrere de l'IBI i la plusvàlua. "En altres ciutats ja és la segona", ha explicat Valls, que, tanmateix, ha subratllat que aquest increment "no té res a veure amb anar contra el turisme", sinó que busca que els visitants de Barcelona contribueixin a costejar els serveis per als ciutadans.

L'altra gran novetat pel que fa a les ordenances fiscals és la fi de la bonificació del 75% de la taxa de terrasses que ha estat vigent des del 2020 i que els mateixos socialistes van obligar a prorrogar un any més per aprovar els comptes de Colau el 2023. Aquest dimarts, en canvi, Valls ha presentat un nou model progressiu que aposta perquè pagui més qui més espai públic ocupi. En concret, la proposta del govern municipal –i que ara s'haurà de pactar amb els grups– és que els bars i restaurants paguin prop del 67% de la taxa –que canvia en funció de la zona de la ciutat– per les primeres quatre taules, i que aquest percentatge vagi creixent fins al 100% a partir de la dotzena taula a l'exterior.

L'impacte de la mesura, segons càlculs de l'Ajuntament, fa que en lloc dels 2 milions d'euros que rebrien si es mantingués la bonificació del 75% de la taxa de terrasses en rebin 5,8, una xifra, tanmateix, inferior als 8,2 milions d'euros que obtindria l'Ajuntament de l'aplicació estricta de l'ordenança de terrasses vigent. Valls ha explicat que ha tingut converses amb el gremi de restauradors sobre la proposta, però ha reconegut que "en cap cas" es pot parlar d'acord. De fet, el Gremi de Restauradors ha emès un comunicat minuts després de la roda de premsa assegurant que estan "disposats a arribar a un pacte" tot i recordar que en campanya Collboni es va comprometre a mantenir la bonificació del 75%.

Una inversió de 777,6 milions d'euros

Més enllà de les ordenances fiscals, pel que fa a les grans xifres del pressupost de Barcelona per al 2024 el consistori preveu disposar de 3.735 milions d'euros, cosa que suposa un increment del 3,9% respecte als del 2023. D'aquests, 777,6 milions d'euros es destinaran a inversions tot i la reducció de fons procedents dels Next Generation, que en aquest exercici només aportaran 50 milions a l'Ajuntament. D'aquests recursos per a inversions –als quals cal sumar els 64,7 milions de l'Institut Municipal de l'Habitatge i els 62,7 milions de BSM per arribar a un total de 905 milions d'inversió–, Valls ha explicat que la gran majoria –152,7 milions– es destinaran a habitatge, mentre que 30 aniran al Pla de Barris, 13,6 milions a la climatització d'escoles, 8 milions a la Rambla i 5 a la ronda de Dalt. A banda, 384,2 milions serviran per continuar sufragant inversions en marxa com ara la reforma de la ronda Sant Antoni o la Via Laietana. Valls ha defensat que la proposta de pressupostos –els primers que presenta el govern de Jaume Collboni i que preveuen que l'estalvi brut se situï sobre el 17% i que l'endeutament no superi el 35%– és "sòlida, responsable i ambiciosa".

L'hora de les negociacions

Un cop presentats els comptes, i malgrat que les converses amb els grups ja fa setmanes que s'estan produint, comença la negociació real, amb una primera data marcada en vermell en el calendari: la comissió d'Economia del pròxim 18 d'octubre que ha de permetre que, com a mínim, les ordenances fiscals vagin endavant. Collboni ha verbalitzat reiteradament que el seu objectiu de mandat és governar amb els comuns i Esquerra, i el fet que bona part de l'increment dels ingressos previst recaigui en el turisme i les terrasses pot ajudar a l'entesa amb els d'Ada Colau, si bé els comptes no preveuen, per exemple, l'increment de l'IBI que plantejaven aquest dilluns els comuns ni l'extensió de l'eix verd de Consell de Cent fins a la Meridiana.

Valls s'ha mostrat confiat que els grups permetran, com a mínim, la tramitació dels pressupostos el pròxim 18 d'octubre i que, a partir d'aquí, es podrà obrir un "diàleg clar" que ha admès que no sap si serà "curt o llarg" però del qual, ha confiat, surti un pacte. "No preveig prorrogar pressupostos", ha conclòs.

stats