Barcelona

Travessar a peu la plaça d'Espanya: com Collboni vol transformar Montjuïc

En el marc dels canvis a la zona es recuperarà el Palau d'Esports i es millorarà la connexió amb el Port

Obres a la Plaça Espanya
27/02/2025
4 min
10
Regala aquest article

BarcelonaQue Montjuïc deixi de ser el pati del darrere de Barcelona i es converteixi en un dels centres neuràlgics de la Barcelona de la pròxima dècada. Aquesta és la proposta amb què l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, s'ha presentat aquest dimecres a l'acte L'alcalde respon, un esdeveniment que des de fa dècades organitza el Col·legi de Periodistes i que serveix al batlle de la capital catalana per exposar els seus plans. "Montjuïc ha d'esdevenir un dels eixos centrals de la nova Barcelona metropolitana del segle XXI i del 2035", ha dit Collboni, que ha fet una crida perquè la ciutat "abraci" la muntanya.

Inscriu-te a la newsletter Barcelona Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Dins d'aquesta transformació, que l'alcalde ha dit que suposarà una inversió total de 2.800 milions d'euros, Collboni ha enumerat diversos projectes. La majoria ja fa temps que la ciutat els té en marxa –la remodelació de la Fira de Montjuïc, l'arribada de la L2 del metro des de Poble-sec a la Zona Franca a través de la muntanya, la construcció d'un nou barri entre el Poble-sec i la Font de la Guatlla, l'impuls definitiu de la Marina del Prat Vermell amb 12.000 nous habitatges o la creació d'un passeig que connecti a peu, en bicicleta i en transport públic les Drassanes i la Marina del Prat Vermell–, però alguns són nous, com ara la remodelació de la plaça Espanya, la recuperació del Palau d'Esports de la ciutat o l'ampliació del Sant Jordi Club perquè pugui acollir concerts de fins a 8.000 persones.

Entre aquestes novetats destaca la transformació de plaça Espanya, que ara està de cap per avall per les obres de la L8, però que en el futur ha de convertir-se en la gran porta d'entrada a aquest nou Montjuïc. Per aconseguir-ho, la idea de l'Ajuntament és fer la plaça més permeable i més amable per al ciutadà que va a peu. Un objectiu per al qual és clau la creació d'una vorera central que encercli la font i que els vianants –que ara només poden rodejar la plaça– la puguin travessar amb uns nous passos que uneixin el carrer Tarragona amb Maria Cristina, els dos extrems de la Gran Via i el Paral·lel amb el carrer de la Creu Coberta.

Projecció de com hauria de ser la futura plaça d'Espanya de Barcelona.

El calendari d'aquesta transformació –que l'Ajuntament compta que tindrà un pressupost de deu milions d'euros– encara s'ha de definir. D'entrada cal acabar abans les obres de la línia L8 dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, però també fer-hi una nova estació subterrània d'autobusos interurbans que ajudi a endreçar el caos actual. "Volem que la plaça Espanya sigui una plaça i no una rotonda amb una font", ha subratllat Collboni.

La nova plaça serà la porta d'entrada a un Montjuïc que ja fa anys que es treballa per remodelar i que tindrà en Maria Cristina una gran avinguda de vianants. La proposta feta pública aquest dimecres per l'alcalde implica la pacificació de tot l'eix central de l'avinguda, mentre que els vehicles que hi hagin de circular ho faran només pels laterals.

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, aquest dimecres.

El centenari de l'Exposició Internacional de 1929 ha sigut l'espurna per replantejar un espai que fa temps que demana una rentada de cara i que en la pròxima dècada ha de veure com es renova de dalt a baix. I no només en equipaments, sinó també en veïns. L'alcalde ha subratllat que amb la creació del nou mini barri en espais ara ocupats per la Fira i el creixement de la Marina del Prat Vermell, a la falda de Montjuïc passaran a viure-hi fins a 100.000 persones, 30.000 més de les que ho fan actualment.

Restaurants a l'Anella Olímpica

Davant d'aquest increment de veïns, Collboni ha situat el transport públic com una de les potes clau perquè la ciutat pugui fer aquesta "abraçada" a Montjuïc. El projecte de perllongament de la L2 ja preveu estacions a la muntanya per poder arribar en metro a l'Estadi Olímpic o el Palau Sant Jordi, i l'alcalde ha anunciat aquest dilluns que, mentre no arriba el metro, aquest estiu ja es posarà en marxa una nova línia de bus ràpid (l'X3) que farà el mateix recorregut que hauria de fer la L2 del futur entre Poble-sec i la Zona Franca.

L'alcalde ha assegurat també que en tot aquest procés es posaran al dia alguns dels equipaments de l'Anella Olímpica. Amb un pressupost de 370 milions d'euros, el pla inclou l'ampliació de la sala Sant Jordi Club, per poder acollir concerts de fins a 8.000 espectadors, la renovació del Palau Sant Jordi, la modernització de l'Estadi i la transformació de l'esplanada. Segons ha explicat Collboni, la idea és plantar cirerers i crear-hi espais d'estada i zones de restauració perquè sigui un “nou espai d'ús ciutadà”.

stats