BarcelonaDesprés de suspendre el primer examen a la comissió d'economia ara fa vuit dies, Jaume Collboni tampoc se n'ha sortit en la revàlida d'aquest divendres al ple. L'oposició en bloc li ha tombat les ordenances fiscals en una votació que deixa molt tocat un govern municipal que fa una setmana ja va haver de retirar els pressupostos davant la falta de suports. Un rere l'altre tots els grups de l'oposició han anunciat el seu vot contrari a les ordenances, també al punt que havia de regular la taxa de terrasses (amb una important rebaixa pactada amb els restauradors) i que el PSC ha intentat salvar fent-la votar per separat.
Inscriu-te a la newsletter De Sant Jaume al mónInscriu-t’hi
Inscriu-t’hi
Durant la seva intervenció, el quart tinent d'alcalde d'Economia, Jordi Valls, ha tornat a defensar unes ordenances que ha considerat que els grups podrien haver votat a favor perquè no incloïen cap increment de la pressió fiscal per als veïns de la ciutat, gravaven les activitats turístiques que més desgast generen i afrontaven una nova regulació de la taxa de terrasses. Les paraules de Valls, però, no han convençut l'oposició, que ha acusat Collboni d'actuar com si tingués majoria absoluta i li ha exigit que es mulli i decideixi si vol governar la ciutat amb Barcelona en Comú i Esquerra o amb Junts per Catalunya.
Amb la caiguda de les ordenances, doncs, queda en paper mullat la proposta presentada pel govern municipal a principis d'octubre i que incloïa mesures com ara la pujada al màxim –fins als 4 euros– de la taxa turística als habitatges turístics i als creuers de curta estada que passen menys de 12 hores a la ciutat. També recollia la fi de la bonificació del 75% de la taxa de terrasses, que es volia substituir per un model progressiu que penalitzi més a qui més espai públic ocupi. En declaracions als periodistes després del debat, Valls ha donat per mortes les ordenances, però sí que ha obert la porta a buscar una via per salvar la taxa de les terrasses.
Durant la setmana s'havia apuntat, de fet, la possibilitat que fos l'únic punt que sí que superés el veto de l'oposició, però finalment ni tan sols aquest punt ha prosperat. Collboni només ha aconseguit sumar els vots de PP i Vox, que tot i que han considerat que la taxa continua sent massa alta han donat suport a la mesura perquè havia estat pactada amb el Gremi de Restauració. Barcelona en Comú, Esquerra i també Junts, a qui en els últims dies els restauradors havien pressionat perquè avalessin el pacte, hi han votat en contra.
A la recerca d'una alternativa a les terrasses
El fracàs amb la taxa de terrasses obre ara un escenari incert. Obliga el govern municipal a actuar contra rellotge si vol impedir que l'1 de gener els restauradors hagin de pagar la taxa establer-ta en l'ordenança de terrasses aprovada el 2020 pel govern d'Ada Colau i que mai s'ha arribat a aplicar perquè la pandèmia va comportar que durant tres anys hi hagués una bonificació del 75% de la taxa per ajudar el sector.
Tot i tombar aquest divendres la proposta, el regidor de Junts Ramon Tremosa ha allargat la mà al govern municipal per seguir parlant i trobar una fórmula que permeti no aplicar l'ordenança del 2020. Una via que, segons ha explicat Tremosa després en declaracions als periodistes, podria passar per la celebració d'un ple extraordinari abans del 7 de novembre –la data límit perquè l'ordenança pugui entrar en vigor l'1 de gener– i que l'actual bonificació per als restauradors es prorrogui un any més. "Si no ho fan, els responsables que es multipliqui per quatre la taxa sobre els restauradors seran només ells", ha avisat.
En el tram final del ple, Collboni ha assegurat que parlarà amb els grups per "pal·liar l'efecte negatiu" que la derrota de les ordenances pot tenir sobre el gremi de la restauració, i no ha tancat tampoc la porta a prorrogar aquesta bonificació del 75% un any més. En un comunicat, el Gremi de Restauració ha demanat al govern municipal i als grups que continuïn parlant els dies vinents per intentar arribar a un pacte sobre la taxa de terrasses. Ha donat suport a la idea de fer un ple extraordinari abans del 7 de novembre que eviti que bars i restaurants hagin de fer front als preus per terrassa que fixen les ordenances del 2020.
Per a fer-se una idea de quin impacte pot tenir sobre l'Ajuntament i els restauradors aplicar una ordenança o l'altra, cal tenir en compte que amb la bonificació del 75% dels últims anys el consistori ingressa 2 milions d'euros anuals. L'import és menys de la meitat dels 4,6 milions que preveia recaptar Collboni amb les noves ordenances pactades amb el sector i queda molt lluny dels 8,2 que ingressaria l'Ajuntament si s'apliqués l'ordenança de Colau del 2020, l'escenari ara mateix sobre la taula si cap acord l'evita abans de l'1 de gener.
Els pressupostos, pendents
Amb les ordenances definitivament desades en un calaix, la incògnita ara és si el govern municipal tindrà capacitat en els mesos vinents de tirar endavant els pressupostos.Tan Barcelona en Comú com Junts han tornat a exigir a Collboni que es mulli i decideixi amb quin dels dos partits vol governar la ciutat. Fins ara, tot i tenir només 10 regidors sobre 41 el PSC havia intentat separar el debat dels pressupostos de les negociacions per formar govern, però després de sumar una nova derrota Collboni ha obert la porta a abordar les dues coses conjuntament. En una de les últimes intervencions al ple i en resposta a una pregunta del líder del PP, Daniel Sirera, Collboni s'ha mostrat convençut que Barcelona “tindrà pressupost” i s'ha compromès a “continuar dialogant” per veure la “viabilitat de fer possible el pressupost i la governabilitat”.
Tanmateix, segons el to que ha tingut en el ple el debat d'ordenances aquest divendres, el pacte no sembla senzill. Tot i que en les últimes setmanes l'alcalde ha dit repetidament que ell vol un acord amb Barcelona en Comú i Esquerra, la relació amb els d'Ada Colau –que dimarts van amenaçar d'intentar reprovar-lo– no passa pel seu millor moment. Aquest divendres mateix Valls ha afirmat que els comuns "ja han tingut prou mesos per entendre els resultats electorals", mentre que Jordi Martí ha considerat un "fracàs" del PSC la caiguda de les ordenances i ha considerat que la derrota del govern en el ple equival a "una reprovació". Des d'Esquerra, Ernest Maragall ha subratllat que "la soledat del govern es manifesta". "Avui la ciutat hi torna a perdre, espero que algun dia pugui tornar a guanyar", ha conclòs.
Trias nega que Junts reclami l'alcaldia de Barcelona per investir Sánchez
"No, ni parlar-ne [...]. Això no funciona així". Així s'ha expressat el líder de Junts a Barcelona, Xavier Trias, sobre les informacions que apunten que l'alcaldia de la ciutat podria ser moneda de canvi en les negociacions per la investidura amb el PSOE. "No té cap sentit", ha dit a Catalunya Ràdio.
Trias també ha qualificat de "ciència-ficció" la possibilitat que l'actual alcalde, Jaume Collboni, deixi el càrrec per convertir-se en ministre. "Quan un aconsegueix, encara que sigui de manera estranya, ser alcalde, seu a la cadira i intenta no deixar-la ni de broma", ha opinat.