Collboni mostra sintonia amb ERC a l'espera de triar soci
Els republicans es debaten entre els avantatges de sumar-se al govern i els costos d’un acord amb el PSC
BarcelonaEl primer ple de l'any a l'Ajuntament de Barcelona ha sigut també un dels més curts en molt de temps. A falta d'un ordre del dia amb més contingut, el principal punt d'interès de la sessió ha sigut observar si Jaume Collboni donava alguna pista sobre les seves preferències de cara a incorporar algun soci al seu govern municipal. I si bé l'alcalde s'ha guardat prou de mostrar explícitament les seves cartes, sí que hi ha hagut alguns gestos que han evidenciat la sintonia creixent amb ERC.
I això que el ple ha començat amb l'aprovació definitiva de la nova taxa de terrasses que el PSC va tirar endavant amb els vots de Junts, PP i Vox. A partir d'aquí, però, l'entesa amb els republicans s'ha deixat veure en punts com ara un prec sobre la figura de l'alcalde de nit o, sobretot, una proposta d'Esquerra per endurir la persecució contra els casos de mòbing immobiliari incrementant les inspeccions sobretot en les finques amb un únic propietari. La proposta, pactada amb el PSC, ha tirat endavant també amb els vots dels comuns. La mateixa majoria havia aprovat abans una iniciativa dels comuns per incrementar l'assessorament als llogaters ara que haurà d'entrar en vigor la nova regulació dels preus.
El fet que cada moviment s'observava amb lupa s'ha fet palès en diverses intervencions, com ara quan el regidor de Junts Damià Calvet ha vaticinat l'entrada d'ERC al govern municipal durant el debat de la proposta contra el mòbing. També quan la líder dels comuns, Ada Colau, ha pressionat per articular un govern tripartit en remarcar la majoria que havia fet possible aprovar les dues propostes sobre habitatge.
El dilema d'Esquerra
De moment, però, tot continua igual a l'Ajuntament. A l'espera d'un moviment definitiu de Collboni –que ha ajornat la conferència que havia de fer la setmana que ve– per saber si vol un govern tripartit o un només amb ERC, els republicans han debatut aquesta setmana internament l'escenari que tenen davant. El partit no vol un pacte que inclogui els comuns i es divideix entre els partidaris d'entrar al govern amb Collboni i els que no veuen clar el moviment.
Les assemblees de les agrupacions locals d'aquests dies han constatat la divisió d'opinions, amb arguments que es podrien simplificar així: els detractors d'entrar al govern no es refien de Collboni i temen que un acord amb el PSC a Barcelona mini les opcions d'ERC a unes catalanes del 2025 on es vol alertar del risc d'una sociovergència. En canvi, els partidaris del pacte ho veuen com una oportunitat de treure el cap a la ciutat, desgastar els comuns –amb qui tenen la frontera electoral– i fer bandera de les polítiques d'habitatge en un moment en què s'hauria de notar l'efecte de la regulació del lloguer i es poden inaugurar nous pisos públics.
Aquest divendres el president d'ERC, Oriol Junqueras, reivindicava a través de les xarxes el pacte contra el mòbing a l'Ajuntament. “Des del grup municipal treballem perquè aquest tipus de qüestions se solucionin. Tots estem obligats a posar-hi el coll”, ha defensat.
Els altres titulars del ple de gener
-
La nova taxa de terrasses, aprovada
El ple ha donat la llum verda definitiva a la modificació de la taxa de terrasses. La modificació és fruit de l’acord entre el govern municipal del PSC i el grup de Trias per Barcelona i compta amb l’aval del Gremi de Restauració de la ciutat perquè, a la pràctica, redueix el que recaptarà l’Ajuntament per aquest concepte. La taxa s’ha aprovat amb els vots del PSC, TriasxBCN, PP i Vox. BComú i ERC hi han votat en contra.
-
Nous detalls sobre la figura de l’alcalde de nit
El ple també ha servit perquè Jaume Collboni donés més detalls sobre la figura de l’alcalde de nit, un càrrec que vol implementar un cop tingui nous socis. Ha explicat que no cal que sigui “necessàriament” un polític, sinó que “pot ser una persona reconeguda en l’àmbit de l’oci nocturn i el món cultural de la ciutat”. Ho ha fet en resposta a una pregunta d’ERC, que ha demanar tenir en compte el col·lectiu jove.