Collboni fa marxa enrere i només permetrà macrocuines a la Zona Franca
La comissió d'Urbanisme aprova el canvi de la llei que suavitza el veto al repartiment a domicili d'aliments
BarcelonaJaume Collboni fa marxa enrere i matisa el seu pla que donava aire a les macrocuines en polígons industrials de Barcelona. La comissió d'Urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest dimarts amb el vot del PSC, Junts, BComú i ERC canvis en la modificació del pla especial d’usos d’activitats vinculades al repartiment a domicili que va impulsar el govern municipal al mes d'abril. La pressió de Barcelona en Comú, Esquerra i Junts ha fet que finalment es torni a acotar l'obertura de macrocuines al polígon de la Zona Franca.
El govern de Collboni va impulsar aquesta modificació al mes d'abril perquè considerava que la normativa aprovada el gener del 2023 per l'anterior executiu –del qual també formava part el PSC– era "massa restrictiva". Entre els canvis, desapareixia la restricció que limitava les macrocuines a la Zona Franca, i es permetia obrir-ne en qualsevol zona industrial de la ciutat llevat del 22@, com ara el polígon del Bon Pastor. Ara, després de la negociació amb els grups, això ha canviat.
Durant el debat de la mesura, el tinent d'alcalde d'Economia, Jordi Valls, ha defensat que l'esperit de la normativa impulsada el 2023 –i que va néixer arran de les queixes dels veïns per la proliferació de cuines i supermercats fantasma als barris– "es manté intacta", però que amb el temps s'ha vist que el redactat impedia també la proliferació d'altres tipus de negocis que no tenien res a veure amb aquest fenomen. Fonts coneixedores de les negociacions exposen, per exemple, el cas d'una empresa que organitza càterings per a la Fira i que amb la normativa actual no podia obrir una cuina industrial a la Zona Franca.
A banda de les cuines industrials, el 2023 la norma també volia regular els supermercats fantasma on no podien accedir clients, sinó només repartidors a domicili. Per això va prohibir a tota la ciutat que els magatzems d'aliments poguessin incloure l’activitat de repartiment a domicili. El govern proposa ara que sí que puguin instal·lar-se a la Zona Franca sempre que no estiguin a tocar de teixits residencials. Fonts municipals subratllen que el fet de limitar-los només a polígons fa que difícilment s'obrin els polèmics negocis que van proliferar els anys 2021 i 2022 pel centre de la ciutat, ja que des de les zones industrials perden la capacitat de servir ràpidament a domicili a través de riders. Consideren que el que sí que facilitarà és que supermercats que fan entregues a domicili puguin tenir magatzems logístics a prop de la ciutat.
Pel que fa a les agències de paqueteria, la normativa proposa que en el cas de la Zona Franca estiguin admeses sense condició de densitat ni distància, però que no es puguin situar en parcel·les al costat de teixits residencials. Ara bé, per evitar que això es converteixi en una escletxa per obrir altres tipus de negoci, es prohibeix que puguin disposar d’una llicència múltiple relacionada amb el repartiment d'aliments o la cuina.
Ampli consens
Els canvis impulsats pel govern municipal després de les converses amb els grups han permès que finalment la iniciativa –que ara s'haurà de ratificar en el pròxim ple– tiri endavant amb un ampli consens. Junts, BComú i ERC hi han donat suport i el PP i Vox han fet reserva de vot fins al ple. Tant Damià Calvet (Junts) com Janet Sanz (BComú) i Eva Baró (ERC) han celebrat que finalment s'acoti la possibilitat d'obrir aquest tipus de negocis a la Zona Franca, que a diferència del que passa amb la zona industrial del Besòs no està intrincada amb els barris. Sanz, però, ha demanat al govern que estigui alerta perquè ara no hi hagi "una allau d'activitats d'aquest tipus" a la Zona Franca.