Turisme
Societat Barcelona 20/07/2023

Primeres multes a grups de turistes per incomplir la normativa de Barcelona

L'Ajuntament prorroga un any més la limitació a 20 persones, la prohibició de megàfons i els aforaments màxims a Ciutat Vella

4 min
Grups de turistes a la plaça Sant Felip Neri durant la Setmana Santa, Barcelona

Barcelona"Buf, hi ha moments que són molts, eh?" És la radiografia d'alguns dels treballadors de l'hotel que hi ha a la plaça Sant Felip Neri de Barcelona quan se'ls pregunta pels grups organitzats de turistes que visiten aquesta petita plaça del Gòtic. És un dels punts on els veïns de la zona denunciaven amb més força els estralls de la massificació turística, sobretot després de la recuperació de l'activitat que es va viure la Setmana Santa de l'any passat, quan la plaça es va omplir de grups fins a nivells que dificultaven caminar-hi. L'Ajuntament va començar a aplicar, al març, noves restriccions als grups turístics a Ciutat Vella: les que fixen un màxim de 20 persones més el guia per a cada grup, que prohibeixen l'ús de megàfons (es potencien les radioguies) i que marquen complir uns nivells d'aforament màxim en una dotzena de punts especialment saturats. Per exemple, a la plaça de Sant Jaume no hi poden coincidir mai més de vuit grups i a la de Sant Felip Neri el màxim són dos. Però en aquesta plaça i davant de la façana de Santa Maria del Mar és on l'Ajuntament, que està satisfet amb l'estrena de la regulació, ha vist més incompliments.

El govern municipal diu que, en termes generals, ha detectat pocs infractors en aquests primers quatre mesos llargs de nova regulació: en els 3.200 grups que s'han analitzat hi havia una mitjana de 13 persones. Hi ha hagut, però, 141 grups amb més gent de la permesa (26, de mitjana), un 4,3% del total. I en la majoria dels casos el que s'ha fet és informar de l'incompliment. Però la Guàrdia Urbana sí que ha arribat a sancionar dos grups que reincidien en la falta, segons ha detallat avui Ivan Pera, que és el nou comissionat pel Pacte per Ciutat Vella. I ho ha fet amb una multa de 900 euros a cadascun dels dos guies.

Pera ha sigut l'encarregat d'anunciar que el govern de Jaume Collboni ha decidit prorrogar un any més i sense cap canvi les mesures que va adoptar l'equip d'Ada Colau per intentar posar algun fre a la massificació de grups turístics al centre de la ciutat. El decret inicial tenia una durada de sis mesos i amb el nou, firmat per l'alcalde el 14 de juliol i que s'estima que serà vigent a partir de l'1 de setembre, es prorroguen les restriccions fins al setembre de l'any que ve. El nou document no introdueix canvis respecte al que va acordar el govern anterior: es mantenen les amenaces de sanció als grups de més de 20 persones i es fixa que els grups han d'avançar sense aturades pels carrers de Ciutat Vella amb l'única excepció dels llocs assenyalats, que és on es determinen màxims d'afluència: els vuit grups de Sant Jaume i la plaça Reial o els cinc de la plaça del Rei i els tres de la del Fossar de les Moreres, el passeig del Born o la façana de Santa Maria del Mar, per exemple. Les restriccions, que ara s'aproven inicialment i es publiquen al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB), s'aplicaran durant un any més i es mantenen les multes de fins a 1.500 euros (3.000 si hi ha reincidència) a qui incompleixi les normes.

"El problema és de quantitat"

La Guàrdia Urbana és qui expedeix les sancions in situ si troba guies acompanyant grups més nombrosos de l’establert o si se supera l’aforament permès, però l'Ajuntament defensa que, durant els primers mesos d'aplicació, s’ha prioritzat la funció informadora més que la sancionadora. En general, segons el govern municipal, els agents cívics desplegats han comprovat que els guies oficials (els que habilita la Generalitat) coneixen la nova normativa i que fan torns per no superar els aforaments màxims. "Un alt grau de compliment", segons Pera, que ha inclòs la pròrroga d'aquestes mesures dins de l'objectiu "d'endreçar" l'espai públic, que Collboni repeteix des que és alcalde.

Des de l'associació de veïns del Gòtic, en canvi, no veuen clar que la restricció hagi comportat una millora. "Hi fem una esmena a la totalitat. Al final hi ha la mateixa gent que hi havia, potser es divideixen els grups, però el problema continua sent de quantitat, de saturació", denuncia Martí Cusó, que assegura que l'única solució per millorar la vida dels veïns de les zones més saturades és començar a aplicar polítiques de decreixement. "No creiem en la fal·làcia d'ordenar el turisme. El que cal és que n'hi hagi menys", assegura, i apunta el turisme de creuers com el primer a limitar. Sobre el grau de compliment de les últimes restriccions, coincideix que és alt per part dels guies oficials, però no tant pel que fa als free tours (els que cobren la voluntat després d'oferir un servei de guiatge) o a les visites organitzades de creueristes.

Els espais amb aforament limitat:

Plaça Sant Jaume: 8 grups

Plaça Reial: 8 grups

Plaça del Rei: 5 grups

Fossar de les Moreres (situant-se a les vores): 3 grups

Passeig del Born: 3 grups

Façana de Santa Maria del Mar: 3 grups

Plaça del Pi: 3 grups

Plaça Sant Felip Neri: 2 grups

Plaça Isidre Nonell: 2 grups

Carrer de Salomó Ben Adret / Placeta Manuel Ribé i entorns: 2 grups

Plaça de la Barceloneta: 1 grup

Façana del Palau de la Música (Plaça Lluís Millet): 1 grup 

stats