Barcelona
Societat Barcelona 22/06/2023

Collboni fitxa l'arquitecta Maria Buhigas, exregidora d'ERC

El nou govern municipal recupera, amb Oriol Altisench, la figura de l'enginyer en cap

3 min
Jaume Collboni amb Maria Buhigas (e) i Oriol Altisench (d) a la roda de premsa d'avui

BarcelonaTot i que el mateix dia que va ser proclamat alcalde de Barcelona Jaume Collboni va signar un decret en què mantenia el gruix dels gerents del govern anterior (tots cessats i reposats en el càrrec), el socialista ja ha anunciat avui els grans canvis en l'estructura directiva de l'Ajuntament. Un serà el de l'arquitecte en cap, un càrrec que en l'últim mandat ocupava Xavier Matilla i que l'equip de Collboni ha proposat ara a Maria Buhigas, que és arquitecta i urbanista i que va ser regidora d'ERC durant un tram del mandat passat. Serà la primera dona a ocupar el càrrec a Barcelona. L'enginyer en cap, una figura que no existia al consistori des de l'època de l'alcalde Joan Clos, serà Oriol Altisench, que ja treballava a l'àrea de Mobilitat de l'Ajuntament i que va ser degà del Col·legi d'Enginyers de Camins. Tots dos han comparegut, aquest dijous, al costat del nou alcalde i de la primera tinent d'alcaldia, Laia Bonet, per fer públics els grans canvis a l'estructura gerencial. A banda de Matilla, tampoc continuen altres alts càrrecs de l’era Colau com el gerent d’Habitatge, Javier Buron, o el d’Hisenda, Jordi Ayala.

L'anunci s'ha fet després de la primera comissió de govern del mandat i també ha estat presentat Albert Dalmau, que serà el nou gerent municipal en substitució de Sara Berbel. El seu pare ja va ser gerent del consistori en època de Pasqual Maragall. "Estic segur que obrim una nova etapa per fer el millor urbanisme barceloní transformador i al servei de les persones", ha elogiat Collboni en la seva intervenció, en què ha insistit en la idea que més repeteix aquests dies: "La necessitat d'endreçar la ciutat". Una "prioritat", diu, que ja queda reflectida en la nova estructura gerencial per coordinar serveis que tenen a veure amb la cura i el manteniment de l'espai públic. I ha situat com a àrees estratègiques en el terreny urbanístic la Sagrera, la Marina del Prat Vermell, el nou 22@ i la cobertura de les rondes que ja va defensar en campanya.

"El partit es diu Barcelona"

El nou alcalde ha demanat als nous càrrecs que treballin des del consens i tenint en compte el conjunt de l'àrea metropolitana. Collboni ha dit que el conjunt del cartipàs, ja amb el detall dels càrrecs per a cada regidor, es farà públic la setmana que ve. I que el criteri dels nomenaments, ha defensat, serà pensar que "el partit es diu Barcelona". Ho ha dit en referència a un possible repartiment de carpetes pensant ja en una possible entrada al govern dels comuns, a qui no ha tancat la porta des del dia de la investidura. I també en la possibilitat d'algun altre fitxatge en l'estructura directiva. "Tothom que vulgui militar en el partit Barcelona serà benvingut al govern", ha conclòs.

La nova arquitecta en cap, Maria Buhigas, anava de número nou a la llista d'Ernest Maragall del 2019 com a independent i va agafar la carpeta dels temes urbanístics del grup municipal a l'oposició. Va deixar el càrrec, el setembre del 2020, per tornar a centrar-se en la seva activitat professional. És llicenciada en arquitectura a l'ETSAB de la Universitat Politècnica de Catalunya i Màster en Ciència de la Planificació Urbana a la Universitat de Colúmbia, ha treballat a l’agència pública Barcelona Regional i ha impulsat la consultora Urban-Facts. Ara tornarà a l'Ajuntament amb el PSC per ocupar el càrrec de més rang en el terreny arquitectònic. I ho farà sota el paraigua de la gran tinència d'alcaldia de Laia Bonet, que és on hi ha des d'Urbanisme fins a Mobilitat i Habitatge.

Ada Colau va confiar a Xavier Matilla el càrrec d'arquitecte en cap en el seu segon mandat i és ell qui ha capitanejat projectes com els de la pacificació de l'Eixample, que ara Collboni no vol continuar. En el primer mandat, sense el títol d'arquitecte en cap, l’alcaldessa va deixar aquestes funcions en mans de Ton Salvador, que era director de Model Urbà. Durant el mandat de Xavier Trias, l'arquitecte en cap va ser Vicente Guallart. I abans, amb el PSC, van ser Oriol Clos i Josep Antoni Acebillo. I encara anant més enrere, aquestes funcions les feia Oriol Bohigas.

Continuïtat i canvis a la nova estructura

Albert Dalmau, com a gerent municipal, és qui liderarà la nova estructura, que s'organitza en set grans àrees gerencials. Agustí Abelaira es mantindrà com a gerent de Recursos i sumarà també les competències de Transformació Digital; Joan Cambronero (que ara era gerent de l'Eixample) serà el nou gerent d'Urbanisme i Habitatge; Xavier Patón (que era gerent d’Agenda 2030, Transició Digital i Esports) serà el gerent d'Infraestructures i Mobilitat, Marta Clari (que era gerent de l'àrea de Cultura) serà la responsable de la gerència de Drets Socials i Salut; Sara Jaurrieta (que era gerent del districte de les Corts) serà la de Cultura, Educació i Esports; Maite Casado continuarà com a gerent de Seguretat, i Laia Claverol (que era la gerent de Drets Socials, Justícia global, Feminismes i LGTBI) serà la nova gerent d'Economia.

stats