Barcelona

Collboni aposta per reconquerir amb verd racons "oblidats" de Barcelona

L'alcalde opta per multiplicar les petites actuacions a tota la ciutat per davant dels grans eixos verds de Colau

3 min
Els Jardins de Clotilde Cerdà és un dels interiors d'illa que es milloraran  amb el pla

BarcelonaReconquerir de verd racons ara "oblidats" de Barcelona com interiors d'illa o solars sense urbanitzar. Aquesta és la gran aposta del govern de Jaume Collboni en el camp de l'urbanisme climàtic aquest mandat. L'alcalde de la capital catalana ha presentat aquest dimecres el Programa d'Espais de Proximitat i Interiors –batejat internament a l'Ajuntament com a PEPI–, amb el qual es proposa actuar en 71 espais de la ciutat durant aquest mandat per guanyar fins a 22 hectàrees de verd. "Volem convertir espais que ara no són ciutat en espais que siguin d'ús i de gaudi ciutadà", ha resumit Collboni.

El pla és un dels grans projectes de l'arquitecta en cap de l'Ajuntament, Maria Buhigas, que ha treballat per fer aflorar espais que ja existeixen a la ciutat i que ja estan catalogats com a zona verda, però als quals no s'està traient profit. Es tracta d'espais entre blocs, interiors d'illa desaprofitats, places que ara s'utilitzen com a aparcament, solars sense urbanitzar o cantonades ara sense transformar. "Són retalls d'espais públics que hi ha a la ciutat i pels quals ara passem sense adonar-nos-en. Els volem fer espais dignes", ha explicat la primera tinenta d'alcaldia de Barcelona, Laia Bonet.

En total, l'Ajuntament té identificades ja fins a 100 hectàrees de sòl que poden recuperar-se amb verd urbà, de les quals aquest mandat en vol recuperar 22,3, l'equivalent a la suma del parc de les Glòries i el parc de l'Espanya Industrial. Ho farà a través de 357 actuacions sobre 71 espais a tota la ciutat que comptaran amb un pressupost total de 150 milions d'euros. A més de la recuperació d'aquests espais, el programa de l'Ajuntament també preveu crear espais d'ombra en aquests emplaçaments així com rehabilitar i embellir amb verd mitgeres i cobertes ara descuidades.

Simulació de l'estat actual d'un carrer a Sants
Simulació de l'estat futur del mateix carrer a Sants

L'aposta de Collboni, doncs, dista de la principal estratègia de l'anterior govern de Colau per recuperar verd a la ciutat, ja que en comptes de grans transformacions com l'eix verd de Consell de Cent, s'optarà per fer moltes i petites actuacions. En un exemple gràfic, Buhigas ha fet una metàfora comparant la ciutat amb un gran plat de pasta on pots posar dues fulles senceres d'alfàbrega –l'equivalent a dos grans eixos verds– o, per contra, esmicolar aquestes dues fulles en molts trossos que puguis repartir per tot el plat. "Les grans transformacions consistents a agafar una peça de ciutat, desmuntar-la i tornar-la a muntar estan arribant al seu final. Cada cop més treballarem amb aquesta lògica de tetris", ha subratllat.

Tot i que ha evitat desmarcar-se obertament de la política d'eixos verds de Colau i ha subratllat que en aquest mandat es continuaran duent a terme pacificacions de carrers –està en marxa la consolidació de la superilla de Sant Antoni i la continuació del canvi a l'avinguda Meridiana, entre d'altres–, Collboni sí que ha reconegut que es tracta d'un "canvi d'etapa". "No només fem una cosa, en fem moltes perquè la concepció canvia", ha remarcat, però ha assegurat que el seu pla "no és una esmena" als eixos verds. "No es contradiu amb la política anterior, sinó que el que fa és escalar-la", ha insistit.

Simulació de l'estat actual d'un solar a l'Eixample
Simulació de l'estat futur del mateix solar de l'Eixample

La promesa dels interiors d'illa

Alguns d'aquests 71 espais on s'actuarà per guanyar verd són un espai al carrer Burgos davant l'Escola Cal Maiol, al districte de Sants-Montjuïc, o la plaça que hi ha al carrer Castella en l'encreuament entre l'avinguda Diagonal i el carrer Pere IV. També s'actuarà sobre 18 interiors d'illa, 10 dels quals són de nova creació i vuit suposen el recondicionament d'interiors ja existents. Entre els deu nou interiors d'illa que es faran aquest mandat, l'Ajuntament n'ha concretat aquest dimecres tres: l'Illa Danubi, a les Corts; Estoril 34, a Horta-Guinardó, i l'Illa Colorantes, a Sant Andreu.

De moment cap d'ells serà, però, un dels trenta nous interiors d'illa que Collboni va prometre durant la campanya electoral de les municipals que faria aflorar a l'Eixample en dos mandats. Aquest dimecres l'alcalde ha assegurat que aquella promesa continua vigent i que alguns dels 10 interiors d'illa nous que es preveuen aquest mandat seran en aquest districte, mentre que la resta arribaran més endavant. Collboni també ha destacat que el que es fa ara és ampliar aquesta promesa i fer que arribi també a altres zones.

stats