Barcelona

Collboni agafa aire i ja té pressupostos a l'espera de trobar socis

Els comptes tiren endavant després que l'oposició no pugui articular una moció de censura contra l'alcalde

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni (1e) i el líder del PSC, Salvador Illa (c), durant la manifestació convocada per UGT i CCOO pel Dia del Treballador, a Barcelona
02/05/2024
3 min

BarcelonaAquest dijous el Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB) ha publicat l'aprovació definitiva dels pressupostos de l'Ajuntament de Barcelona i l'alcalde, Jaume Collboni, compleix així la primera part de la seva promesa: tenir els comptes aprovats a la primavera. La segona part del jurament –tenir també un govern ampliat– encara està en l'aire. A l'espera que el pas del 12 de maig aclareixi l'escenari i li permeti reprendre les converses per trobar un soci de govern, Collboni pot comptar des d'ara mateix amb uns nous pressupostos que li donen una mica d'aire per continuar governant tot sol.

Inscriu-te a la newsletter Barcelona Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

L'aprovació automàtica dels comptes de Barcelona arriba després que aquesta setmana hagi vençut el termini, posterior a la qüestió de confiança plantejada per Collboni, que tenien els grups de l'oposició per presentar una moció de censura contra l'alcalde. En trenta dies, els partits de l'oposició ni tan sols han arribat a obrir converses entre ells. Com era previsible, la incompatibilitat entre Junts i Barcelona en Comú impedeix qualsevol alternativa a un govern del PSC, que ara disposa d'una eina no menor: uns pressupostos de 3.807 milions d'euros –els més alts de la història de l'Ajuntament– per començar a fer inversions.

L'objectiu del govern municipal és aprofitar la benzina que li donin aquests comptes per començar a posar en marxa alguna de les obres clau d'aquest mandat un cop se superi el parèntesi electoral. Entre les iniciatives que se'n beneficiaran hi ha l'inici de la reforma principal de la Rambla –amb 8 milions previstos en els pressupostos del 2024– o la cobertura del tram de la ronda de Dalt a la Vall d'Hebron –6 milions previstos als comptes–. Amb l'aprovació dels pressupostos, a més, Barcelona podrà compensar una mica l'impacte causat pel fracàs dels comptes de la Generalitat i de l'Estat, que preveien inversions clau per a la ciutat.

Els comptes aprovats inclouen també les partides pactades entre el PSC i ERC, l'únic grup que va donar suport als pressupostos. A més d'un compromís perquè Barcelona disposi de mil pisos públics nous aquest mateix any, l'acord incloïa un fons de 15 milions d’euros per a actuacions en carrers amb molt de trànsit com Balmes, el passeig Maragall i Fabra i Puig; un pla de retorn social de la Copa Amèrica que implicarà destinar 10 milions d’euros del recàrrec municipal de la taxa turística a inversions a la Barceloneta, i la creació de l'Oficina de la Llengua Catalana –dotada amb 4 milions d'euros.

Té futur l'aliança amb ERC?

Un cop aprovats els pressupostos, la gran pregunta a l'Ajuntament és si el PSC aconseguirà sumar algun altre partit al seu govern. El mateix Collboni admetia aquesta setmana en una entrevista a El Periódico que confiava a poder reprendre les converses amb Esquerra un cop passin les eleccions i defensava les virtuts d'un govern en minoria sense els comuns. Socialistes i republicans tenien molt encarrilat l'acord a Barcelona malgrat les suspicàcies que el pacte aixecava en bona part d'ERC, però el que passi el 12 de maig pot acabar impactant en la governabilitat a l'Ajuntament. És difícil que es pugui tancar un pacte a Barcelona si, per exemple, els republicans fan bandera a la resta de Catalunya de no donar els seus vots a Salvador Illa.

Les aliances o desavinences que hi hagi a l'altra banda de la plaça Sant Jaume, doncs, poden ser decisives. Fins i tot als passadissos de l'Ajuntament ja fa temps que alguns es pregunten si Collboni podrà continuar barrant el pas d'Ada Colau al govern si, arribat el cas, els socialistes necessiten els vots dels comuns a la Generalitat.

stats