L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s'ha reunit avui per primera vegada amb qui encara és el seu primer tinent d'alcaldia, Jaume Collboni, després que aquest li va comunicat dilluns al matí, a través d'un missatge de WhatsApp, que dimitiria del càrrec per centrar-se en la campanya electoral. La baixa serà efectiva l'1 de febrer. Tot i que cap de les dues parts no ha donat detalls del contingut de la reunió, sobre la taula hi ha la reestructuració del govern després de la sortida de Collboni. El líder socialista no ha vist amb bons ulls que l'alcaldessa descarti nomenar Laia Bonet primera tinenta d'alcaldia, un càrrec que quedarà vacant amb la seva renúncia i que, en canvi, aposti perquè Bonet absorbeixi les noves funcions sense canviar de càrrec. Colau justifica el canvi per estalviar recursos i burocràcia.
Colau torna a rebaixar la restricció de bars a l’Eixample i continua xocant amb el PSC
Els comuns accepten relaxar limitacions al voltant del carrer Girona i descarten fer canvis a la zona de Sant Antoni
BarcelonaQue carrers com Consell de Cent, Borrell o qualsevol altre que es vagi sumant al projecte d'eixos verds de l'Eixample no acabin convertits en nous Enric Granados, el carrer de Barcelona on ja hi ha tantes terrasses de bars com blocs de veïns. I frenar, també, l'obertura de nous locals de restauració en aquest carrer ja completament saturat: en té 70 en poc més d'un quilòmetre. Aquests eren els objectius de les moratòries que va dictar l'Ajuntament, el 2021, per evitar que als carrers que formarien part de la nova superilla hi proliferessin massa bars, discoteques o petits supermercats dels que obren de nit. En paral·lel, s'havia de redactar un nou pla d'usos que regulés aquestes activitats a tot l'Eixample, però ara que el final de les moratòries ja s'albira (cauen l'11 de març), la negociació del pla d'usos ha obert l'última guerra entre socis dins l'Ajuntament. Després de presentar de bracet la proposta pactada, que rebaixava les aspiracions reguladores dels comuns (deixava fora de la limitació les activitats turístiques i fixava dos nivells de restricció i no el mateix per a tot el districte), els socis van tornar al divorci. Just abans que el pla passés pel tràmit de la comissió d'urbanisme, el PSC se'n va desmarcar i va acabar votant-hi en contra.
El motiu? Les discrepàncies entre on s'havia d'aplicar el màxim nivell de restricció. Els socialistes entenien que s'havia de limitar als onze carrers que ja estan pacificats o en obres. I, en canvi, els comuns elevaven la xifra a gairebé una quarantena perquè defensaven que la nova regulació no fa saltar pels aires les que ja hi havia en els àmbits del carrer Girona (des del 2020) i de Sant Antoni (des del 2018). De fet, defensen aquests plans com a exemples del que s'ha d'estendre a totes les vies on s'intervingui per restar espai al cotxe. El futur comercial d'aquests carrers s'ha de decidir en el ple d'aquest divendres, justament l'últim de Jaume Collboni després que el cap de files del PSC anunciés que abandonava el govern per centrar-se en la seva campanya per arribar a l'alcaldia.
Els comuns han fet avui un últim intent d'entesa amb les socialistes, infructuós. La tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz, ha presentat una proposta que accepta relaxar les restriccions més dures en alguns carrers de l'àmbit del carrer Girona a canvi de mantenir el màxim blindatge al barri de Sant Antoni. Així, el passeig de Sant Joan i el carrer Girona continuarien amb les màximes limitacions per obrir nous restaurants i bars, mentre que Bailèn, Bruc i Roger de Llúria passarien a una regulació més laxa pel que fa a aquests establiments que el govern municipal considera que poden tenir "un impacte més greu en el descans i la convivència al barri".
Sanz ha concretat que el nou oferiment de treure tres carrers prop del carrer Girona de la llista dels més limitats ha estat "dialogada i pactada" amb totes les entitats i, per això, ha pressionat els socialistes a sumar-s'hi divendres en la votació: "Si veïns i comerciants ho han consensuat, com no podem consensuar-ho a l'Ajuntament?" Sí que s'ha mostrat inflexible amb Sant Antoni, que mantindria la màxima limitació perquè és un barri "molt pressionat per l'especulació immobiliària" i on les mateixes entitats i veïns demanen protecció per preservar-hi el comerç de proximitat: "Seria una temeritat treure de la llista Sant Antoni". La tinent d'alcaldia ha fet una crida a la "responsabilitat" de tots els grups i, cap al PSC, una crítica: els ha acusat de cedir al "xantatge" d'entitats que no són del barri ni hi estan representades. "Els comerciants del passeig de Gràcia, que opinin del passeig de Gràcia, però que siguin els de Sant Antoni els que opinin sobre el seu barri", ha conclòs.
El PSC i la llista d'onze carrers
El PSC li ha respost que va fer una contraproposta per elevar dels 11 carrers inicials a 14 per aplicar-hi la màxima limitació comercial i sumar-hi el passeig de Sant Joan, com proposava l'entitat CorEixample, i els carrers Manso i Marquès de Campo Sagrado a Sant Antoni, però que l'equip de Colau no vol entrar a parlar de carrers a Sant Antoni. La resta de carrers serien Consell de Cent, Rocafort, Borrell, Girona, Enric Granados, la carretera de Ribes, l'avinguda Gaudí, l'avinguda Mistral, Tamarit, Parlament i Aldana. “No ens aixequem de la taula”, ha dit la tercera tinent d'alcaldia, Laia Bonet, que ha demanat fer “cirurgia fina” i regular carrer a carrer. La socialista ha dit que no és comparable la situació comercial de carrers com Parlament i la de carrers com Sepúlveda, que té persianes abaixades, i ha considerat que el pla podria anar al ple del mes que ve per continuar negociant. Si no el retiren de l'orde del dia de divendres ja ha avançat que el seu grup hi votarà en contra perquè s'oposen a la regulació en bloc de tot Sant Antoni.
En les zones amb més restricció, la proposta estipula que hi hauria un màxim permès de cinc establiments dels que es considera que tenen un impacte veïnal (restauració, comerços alimentaris amb degustació, bars musicals, autoserveis i botigues de conveniència) en un radi de 50 metres i un màxim de 18 en un radi de 100 metres. També es fixa una distància lineal de separació de 25 metres per a restauració, autoserveis, conveniència i botigues d’aliments amb degustació. A la resta del districte, la restricció es vol més laxa: un màxim de 20 establiments en un radi de 100 metres.
Amb les posicions confrontades s'arribarà al plenari, on els comuns no en tindrien prou amb el possible vot favorable d'ERC, que en comissió es va reservar el vot fins al ple, si el PSC es manté amb el vot contrari. Els socialistes demanen continuar negociant i retirar el punt de l'ordre del dia.