Colau s'acomiada carregant contra les elits "mediocres i avaricioses" de Barcelona
L'exalcaldessa no dona pistes sobre si es planteja tornar a l'Ajuntament en el futur
BarcelonaL'exalcaldessa de Barcelona i líder de Barcelona en Comú, Ada Colau, s'ha acomiadat aquest divendres de l'Ajuntament de Barcelona recuperant el seu discurs més dur contra les elits de la ciutat. Durant la seva intervenció, Colau ha reivindicat la feina feta durant els dos mandats que va governar Barcelona, i ha carregat contra els "poders fàctics" de Barcelona, que ha considerat que no "estan a l'altura de la ciutat". "El que més m'ha decebut són les seves elits, malauradament provincianes, mediocres i avaricioses", ha etzibat.
Colau ha recordat la "guerra bruta" que va patir el seu govern per part d'alguns d'aquests poders, que no van dubtar a portar-la als tribunals amb una vintena de querelles que la justícia ha anat arxivant. "Ja va sent hora que hi hagi institucions fortes i democràtiques que parin els peus a aquestes elits", ha apuntat en el seu comiat, en el qual no ha donat cap pista sobre si en el seu horitzó hi ha un possible retorn a la cursa per l'alcaldia en les eleccions municipals del 2027. Només Janet Sanz, que la substituirà al capdavant dels comuns a l'Ajuntament, li ha deixat un missatge críptic: "Encara has de ser la veu del poble".
Aquesta ombra de dubte s'ha deixat notar també en els parlaments de la resta de grups. Si habitualment els comiats de l'Ajuntament són actes laudatoris, aquest divendres els portaveus han aprofitat les seves intervencions per passar comptes també amb l'alcaldessa. Ha estat el cas, per exemple, de Jordi Martí (Junts), que li ha retret les investidures del 2019 –quan va retenir la vara d'alcalde gràcies als vots de Manuel Valls– i del 2023, quan va donar els seus vots al PSC per frenar el retorn de Xavier Trias. Més agres han estat els parlaments de PP i Vox.
En el seu discurs, Colau ha rememorat la tarda de juny del 2015 quan va arribar a l'Ajuntament al capdavant d'un grup de gent, la majoria de la qual no tenia cap experiència en la política institucional. "Només en una ciutat màgica, valenta, irreverent i rebel poden passar coses tan increïbles com aquesta", ha apuntat.
A més del discurs més dur contra les elits, Colau ha recuperat també el seu to més reivindicatiu amb els sectors sovint menys visibilitzats. Així, ha volgut que una de les primeres mencions que fes fos per a les dones de la neteja –"No he vist mai cap home fent aquesta feina", ha dit– que treballen a l'Ajuntament, a les quals ha demanat disculpes com a institució pel "fracàs col·lectiu" dels seus salaris.
L'alcaldessa, que s'ha emocionat només en el tram més personal del discurs –l'agraïment a la seva mare i la seva família i el missatge a la seva amiga Vanessa, malalta de càncer–, ha reivindicat el seu llegat. Des de les mesures més simbòliques –la retirada del bust de Joan Carles I del saló de plens– fins a les polítiques socials i en habitatge –com ara la unitat de mediació contra els desnonaments–, i les grans transformacions urbanístiques com ara les superilles i el tramvia.
Medalla d'Or de la Ciutat
L'alcalde, Jaume Collboni, ha tancat els parlaments agraint a Colau el seu compromís amb la ciutat i reconeixent-li la "seva trajectòria única en la història de la ciutat" i el fet d'haver hagut de governar "en un context polític molt complicat". Ha anunciat també que proposarà entregar la Medalla d'Or de la Ciutat a l'exalcaldessa. Un gest que ha acompanyat de l'entrega d'una rèplica de la vara d'alcalde, que ha ajudat a destensar un final de ple en què PP i Vox havien carregat amb duresa contra la líder dels comuns. "El millor que ha fet vostè per Barcelona ho està fent avui marxant", ha etzibat el líder dels populars a l'Ajuntament, Daniel Sirera. "No torni a Barcelona ni de vacances", ha arribat a dir des de Vox Gonzalo de Oro-Pulido.
Abans, tant la primera tinenta d'alcaldia, Laia Bonet, com la líder d'ERC a l'Ajuntament, Elisenda Alamany, havien optat per aparcar les diferències amb Colau i n'havien destacat la condició de primera dona alcaldessa de la ciutat. Bonet ha concedit a Colau que els seus vuit anys al capdavant de l'Ajuntament "van suposar un canvi en la manera de governar i en la forma d'exercir l'alcaldia". Alamany, per la seva banda, ha destacat que com a primera dona en liderar l'Ajuntament "ha obert camí". Ha subratllat, però, que encara hi ha molta feina per fer en dues de les banderes principals amb què Colau va arribar al càrrec: l'habitatge i la gestió del turisme.
Amb l'adeu de Colau es tanca un cicle a l'Ajuntament. No només perquè implica un relleu als comuns -on Janet Sanz la substituirà com a presidenta del grup- , sinó perquè completa el canvi d'etapa que van suposar les eleccions del maig de l'any passat. Amb Colau, ja són tres els caps de llista d'aquelles eleccions que han marxat del consistori. Abans ho van fer Ernest Maragall (ERC) i Xavier Trias (Junts).