Barcelona

Colau multarà 17 obres per haver incomplert la reserva del 30% d'habitatge

L'Ajuntament exigeix que aportin la setantena de pisos a preu assequible que s'haurien d'haver construït i avisa de sancions de fins a 900.000 euros

Imatge d'un edifici en rehabilitació a Barcelona
27/07/2022
2 min

BarcelonaDesprés d'una campanya d'inspecció a 1.368 obres, l'Ajuntament de Barcelona ha determinat que n'hi ha 17 que han fet trampes per evitar destinar el 30% dels pisos a habitatge assequible, com preveu la modificació del Pla General Metropolità (MPGM), vigent des de finals del 2018 en casos de noves promocions o grans rehabilitacions. El govern municipal concreta que aquestes obres sumen 222 habitatges, una setantena dels quals haurien de tenir un preu assequible. "És una estafa greu", ha remarcat la tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz, que ha assegurat que ara la ciutat llança un "avís per a navegants" perquè ningú no torni a intentar driblar la normativa i que, per això, actuarà amb contundència contra els infractors. L'Ajuntament diu, d'una banda, que sancionarà els incomplidors –les multes previstes poden anar dels 90.000 als 900.000 euros i Sanz ha assegurat que seran "les més contundents possibles– i, de l'altra, que els exigirà que reposin els pisos que havien d'haver entrat al circuit d'habitatge protegit i no ho han fet.

Inscriu-te a la newsletter Barcelona Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Això últim es farà en el cas que els habitatges encara estiguin lliures reconvertint-los en pisos de preu assequible, i si la situació ja és irreversible es demanarà als promotors que, com preveu la MPGM, n'aportin d'alternatius dins del mateix barri. "El que han fet és inacceptable i immoral", ha remarcat la responsable d'Urbanisme, que assegura que en totes les operacions els promotors continuen tenint beneficis encara que respectin la reserva del 30% i que en tots els casos han detectat un modus operandi que reflectia la voluntat d'estafar.

La campanya d'inspeccions que va fer el consistori entre el gener del 2019 i l'abril del 2022 va detectar 138 incompliments de diferents tipus, com ara fer passar grans rehabilitacions per petites obres o no tenir llicència per als treballs que s'estaven fent. Fins a 17 d'aquests incompliments feien referència a la reserva del 30%: vuit a l'Eixample, tres a Gràcia, tres a Sarrià-Sant Gervasi, dos a Sants-Montjuïc i un a Ciutat Vella. El govern municipal no ha concretat, però, quin o quins promotors hi havia darrere de cada obra, però sí que ha apuntat que en la majoria de casos eren rehabilitacions i no noves promocions.

Més d'un centenar de pisos

Pe fer la trampa, la majoria no demanaven una única llicència d'obres per a la rehabilitació general, sinó que tramitaven permisos diferents per amagar que es tractava d'una gran rehabilitació i que, per tant, estaven obligats a fer la reserva del 30%. Des que va entrar en vigor la normativa, Barcelona ha aconseguit guanyar 52 habitatges a preu assequible (tenen la llicència en tràmit o ja estan en obres), que sumats als 70 que s'han defraudat sumarien uns 120 habitatges, i el consistori assegura que n'hi ha una cinquantena més en estudi.

Sanz, però, ha lamentat que a l'acceptar la moratòria d'aplicació de la mesura que van demanar ERC i PSC per donar suport al planejament es van deixar de sumar 425 pisos assequibles perquè els promotors van accelerar les tramitacions. La tinent d'alcaldia d'Urbanisme ha demanat "corresponsabilitat" als promotors i que "deixin enrere pràctiques que ens van portar a la crisi immobiliària més bèstia". L'Ajuntament també garanteix que mantindrà actiu el dispositiu d'inspeccions per detectar noves infraccions.

stats