Colau compra 50 locals buits per diversificar el comerç dels barris
Un dels espais que passarà a mans de l'Ajuntament és la històrica botiga El Ingenio
BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona ja té tancada la seva llista de la compra de locals comercials en desús. Invertirà 16 milions d'euros per adquirir 50 plantes baixes que ara tenen la persiana abaixada, i que vol dinamitzar, oferint-les a preus de lloguer per sota del mercat, per poder incidir en el tipus d'activitats que acullen. El pla es va presentar a l'abril, quan es va obrir el procés perquè tots els propietaris poguessin oferir els seus locals, i es va explicar que estava especialment enfocat a revitalitzar zones molt castigades per la pandèmia i a fer front als monocultius turístics: aconseguir que, per exemple, entre bars i botigues de souvenirs hi apareguessin carnisseries, papereries o propostes culturals i socials que no poden assumir els mateixos lloguers que les grans cadenes. Per això, es feia especial incidència en Ciutat Vella, que es quedava sis dels 16 milions de la convocatòria.
El regidor de Presidència, Jordi Martí, ha admès avui que quan van llançar el projecte no tenien gaire clar quina seria la resposta dels propietaris: si tindrien prou ofertes per poder triar. El resultat és que n'han rebut 88 i que, un cop passats tots els filtres, n'han quedat 60, a les quals s'ha assignat puntuació en funció de variables com si es trobaven en zones que es consideren prioritàries o la mida. Finalment, s'han seleccionat els 50 locals que es compraran per sota del preu de taxació. La sorpresa ha estat que el districte que en concentra més no és cap dels que d'entradase situaven com a prioritaris: ni Ciutat Vella, ni l'Eixample, ni Sant Martí o Sants Montjuïc, que és on es compten més comerços tancats després de l'huracà de la pandèmia. El rànquing el capitaneja el districte més petit, les Corts, on se'n compraran 16. Però aquest fenomen té una explicació: el consistori podrà comprar una sola peça que suma 16 locals entre planta baixa i el primer pis i que es troba molt a prop del Mercat de les Corts. I això obre oportunitats de crear sinergies entre les activitats que s'hi instal·lin.
A Ciutat Vella, que sí que era una zona d'especial cura, se n'adquiriran una desena, i alguns de significació especial, com l'històric taller de màscares i capgrossos El Ingenio, una botiga fundada el 1838 al carrer Rauric. "El comerç va tancar però acumula una història i té un interès emblemàtic", ha destacat el regidor de Presidència, Jordi Martí. El govern de Colau no ha concretat encara quin nou ús es donarà a l'espai, que, com la resta, sortirà a convocatòria pública per assignar-li una activitat. El que sí que han avançat és que el nou ús haurà de ser "coherent" amb el que acollia i respectuós amb la memòria de l'espai. La propietat de la botiga, que portava molt de temps intentant vendre-la o llogar-la, va veure en aquesta iniciativa la possibilitat de garantir un futur per a l'espai. Entre els locals emblemàtics que passaran a mans de l'Ajuntament hi ha, també, l'antic estudi fotogràfic de Leopoldo Pomés o l'antiga seu de la Unió Sindical Obrera de Catalunya (USOC), al carrer Sant Rafael.
Baixos "locomotora"
Al conjunt de la ciutat, el consistori comprarà els locals per un preu mitjà de 1.336 euros el metre quadrat –de prop de 2.000, en el cas de Ciutat Vella– i es tracta d'espais que, de mitjana, tenen uns 177 metres quadrats. Les 50 plantes baixes que l'Ajuntament s'ha compromès a comprar passaran a formar part d’una cartera pública de locals –allò que el regidor de Presidència, Jordi Martí, va batejar el dia de la presentació del projecte com l'embrió d'una immobiliària pública–, que ha de servir perquè determinats baixos es converteixin en "locomotora" de la seva àrea d’influència. El que han destacat avui tant Martí com Collboni és que l'operació que es fa ara és la compra més important de locals que s'ha fet mai des de l'Ajuntament.
Per engegar el procés, el govern municipal va convocar un procediment de concurrència pública per tal que els propietaris interessats poguessin presentar les seves ofertes. Es demanava que s'oferissin locals d’entre 60 i 1.000 metres quadrats, que fossin accessibles des del carrer, que no tinguessin llogaters en el moment de la compra i que estiguessin en bon estat de conservació per tal de minimitzar la inversió de la reforma. Durant el 2022, es farà la convocatòria pública per seleccionar les activitats que acolliran. "Hem començat l'estratègia per generar una borsa de baixos de protecció oficial", ha emfatitzat el primer tinent d'alcalde, Jaume Collboni.