Colau limita els pisos turístics al centre i permetrà reagrupar en edificis els que són a Ciutat Vella
El govern municipal arriba a un consens per desencallar el PEUAT però el debat de les habitacions turístiques continua obert
BarcelonaL'equip d'Ada Colau limitarà encara més els pisos turístics al centre de Barcelona, però permetrà que els edificis projectats per fer apartaments turístics a Ciutat Vella que ja tenien llicència i que van quedar bloquejats el 2017, tirin endavant i es posin en marxa per poder agrupar els allotjaments turístics que ara estan dispersos per aquest districte. Són dos dels principals canvis en la nova redacció del Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics (PEUAT), que avui ha presentat l'Ajuntament de Barcelona. Però no són els únics.
De fet, el govern municipal s'ha vist forçat a fer retocs importants en el redactat perquè, en els últims mesos, diverses sentències judicials han tombat aspectes clau del pla inicial. Així, el nou PEUAT –l'eina que regula els allotjaments turístics a la capital catalana– també incorporarà un estudi econòmic i financer que n'avali les actuacions. Aquesta mesura dona resposta a la denúncia dels hotelers, avançada per l'ARA, que van al·legar que els plans de Colau no estaven basats en cap estudi econòmic, i la justícia els va donar la raó.
A més, també queda fora de la reforma del pla el fet que els hotels del centre hagin de reduir un 20% l'oferta de places en el cas que facin reformes. "Això només es pot fer a través de la llei catalana i no d'un pla especial com el nostre", ha admès la tinent d'Urbanisme, Janet Sanz, a la presentació del nou pla. La justícia també ha obligat a deixar fora del text la possibilitat de fer petits hotels (d'unes 50 places, ha concretat Sanz) en carrers d'entre sis i vuit metres. Ara només es podran fer establiments en carrers a partir de vuit metres d'ample.
Més enllà dels canvis a què obligaven les sentències, les discrepàncies entre els grups que formen el govern municipal, els comuns i el PSC, i les al·legacions plantejades per associacions i gremis també han provocat modificacions en el text inicial de la reforma, presentat al gener. Un dels equipaments amb més confrontació eren els allotjaments d'ús turístic. És en aquest àmbit que els comuns han aconseguit blindar la seva posició inicial.
Ara a la nova redacció s'amplia el perímetre al centre de la ciutat considerat com a "zona de decreixement", i per tant si es tanca un pis turístic en aquesta àrea, al centre o a la corona immediata (zones 1 i 2 del PEUAT), no se'n podrà obrir un altre a la mateixa àrea. Això limita encara més la proliferació de pisos turístics al centre de la capital catalana. També s'elimina la bossa de 46 llicències que s'havien donat de baixa durant aquest temps. Aquesta "vacant" de pis turístic no es podrà tornar a obrir enlloc.
La nova regulació d'allotjaments tampoc permetrà obrir més places turístiques al 22@, tal com estava previst al redactat inicial, i les residències d'estudiants només es podran fer a les zones 3 i 4, i no pas el centre de la ciutat.
Les habitacions es regularan via ordenança
El punt més calent de desacord entre socialistes i comuns era el debat sobre el lloguer d'habitacions en llars compartides. Sanz s'ha esforçat a destacar que "continuen prohibides de forma generalitzada" amb alguna excepció: per exemple, que el propietari d'un pis turístic el doni de baixa per viure-hi ell i demani complementar-ho amb una habitació turística. Per tant, la prohibició de llogar habitacions per a fins turístics per a períodes inferiors a 31 dies continua vigent.
Ara bé, el debat de les habitacions no s'acaba aquí. El primer tinent d'alcalde, Jaume Collboni, i la tinent d'Urbanisme, Janet Sanz, han aclarit que la coalició de govern "seguirà treballant" aquesta qüestió a través de les ordenances municipals. Això sí, ara ja "sense presses, amb el PEUAT en marxa". "Un cop s'arribi a un consens i es transformi en una ordenança revisarem el PEUAT", ha aclarit Sanz.
Amb tot, la posada en marxa del PEUAT –que ara s'haurà d'aprovar en comissió i s'espera que arribi al plenari municipal el pròxim 23 de desembre– és un pas endavant que enterra una part de les tensions entre els socis de govern. "La barra lliure [en el tema turístic] és història", ha assegurat Sanz, que ha explicat que amb aquesta eina es "controla i es posa en la gestió pública la necessitat d'equilibrar el turisme i fer-lo sostenible. "Hem de fer que la ciutat es pugui visitar, però també que s'hi pugui viure", ha recalcat la tinent d'alcaldia. "Ens hem esforçat molt per aconseguir el consens i ara presentem una eina útil per a la ciutat", ha dit Collboni.