Barcelona

Clatellada a Colau per la brutícia i la situació de Ciutat Vella

ERC agreix el to contra el govern municipal però facilita la congelació de taxes i la rebaixa a les terrasses

L'alcladessa Ada Colau, durant el ple d'aquest divendres
28/10/2022
3 min

BarcelonaEl ple de Barcelona d'aquest divendres ha tingut dos noms propis destacats: el del regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, i el del responsable polític de la neteja, Eloi Badia. L'oposició en bloc ha suspès l'actuació del govern en tot el que fa referència al districte més delicat de la ciutat, amb problemàtiques com la inseguretat o el tràfic de drogues. I també li ha retret que els carrers continuïn bruts, tot i que l'anunciada nova contracta de la neteja, que havia de ser la panacea, ja fa mesos que està en marxa. No hi ha hagut matisos en els posicionaments. ERC, que és qui sol moderar el to davant dels embats dels grups de la dreta contra problemàtiques com la seguretat, ha sigut, per contra, qui ha portat a debat la reprovació a la regidoria de Ciutat Vella.

Inscriu-te a la newsletter Barcelona Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

"Ciutat Vella no és com van decidir que havia de ser. No n’hi ha prou ni amb contingut ideològic, ni amb bones intencions. El seu govern s’estavella un cop i un altre contra la realitat", ha criticat el cap de files republicà, Ernest Maragall. I Junts s'ha encarregat de posar sobre la taula l'altre cavall de batalla: el de la brutícia. "La ciutat es veu igual de bruta, tot i la nova contracta. Tot era una escenificació i una mentida", ha atacat Francina Vila, que ha considerat que aquesta situació constata "l'absolut fracàs del govern municipal". Eloi Badia, en nom del govern, ha lloat els avenços que ha permès la nova contracta, com doblar la neteja que es fa amb aigua als carrers, però ha admès que "les millores no han sigut suficients". Tots els grups s'han sumat a la crítica, tant a la manera de governar Ciutat Vella com a la brutícia.

El PSC, d'espectador

Uns atacs que han tingut el soci de govern de Colau, el PSC, com a espectador. Els socialistes no han intervingut en els debats perquè se centraven en àrees capitanejades pels comuns. El cara a cara més dur l'han tingut el tinent d'alcaldia Jordi Martí, que acostuma a intervenir quan hi ha temes espinosos per als comuns –en aquest cas, ha defensat la gestió a Ciutat Vella, mentre que el regidor del districte ha guardat silenci— i Maragall. Martí ha acusat els republicans d'aprofitar que s'acosten les eleccions per sumar-se a la "clàssica estratègia de la dreta d'enfangar". I Maragall s'ha defensat assegurant que ell no enfanga, sinó que "critica i proposa".

El republicà Ernest Maragall durant el ple

Més enllà de la picabaralla, però, si es miren les votacions que acaben tenint efectes pràctics, ERC ha salvat els mobles del govern i ha permès, amb una abstenció, com també ha fet Junts, que les ordenances fiscals superin l'aprovació inicial. La proposta, que ara podrà continuar la seva tramitació, inclou la congelació de la majoria d'impostos i la qüestionada rebaixa del 75% de la taxa de terrasses, una mesura que es va acordar en el moment més dur de la pandèmia i que s'ha decidit prorrogar. ERC, tot i criticar que en decisions com aquesta el PSC s'imposa als comuns, ha permès que la proposta prosperi. És el mateix posicionament que va tenir en comissió quan es discutia el projecte de pressupost per als 2023, un debat que es fa amb un ull posat en què passa a l'Ajuntament i un altre en el que passa a la Generalitat.

"No hi ha marge per abaixar impostos"

Els grups de la dreta, que han votat en contra de les ordenances, han defensat que en l'actual context de crisi no s'han de congelar les taxes, sinó rebaixar-les. "Ens presenten un pressupost expansiu (de fins a 3.595,9 milions d'euros) com si els diners amb què creix caiguessin del cel. S'aconsegueix amb diners que surten de les butxaques dels barcelonins", ha criticat Eva Parera, de Valents. La regidora d'Hisenda, la socialista Montserrat Ballarín, ha respost acusant els grups de fer “demagògia” i defensant que ni els mercats recomanen fer aquestes rebaixes i que el precedent que ho demostra és la dimissió de Liz Truss com a primera ministra britànica. "No hi ha marge per abaixar els impostos municipals", ha conclòs la regidora.

El ple d'aquest divendres és el primer que es viu després del motí al grup de Ciutadans, amb Paco Sierra com a nou president de grup i sense Luz Guilarte, que va renunciar a l'acta de regidora i a ser candidata el 2023. Ciutadans ha tingut avui només dos regidors, a l'espera que es concreti qui ocuparà la vacant que ha quedat lliure (i a la qual ha renunciat l'ara socialista Fernando Carrera) i qui serà el candidat taronja el 2023.

stats