Barcelona

Els llums de passeig de Gràcia, la selfie més perillosa: "No he matat algú de miracle"

La Guàrdia Urbana augmenta el patrullatge i implementa les primeres restriccions després d'un pont caòtic

BarcelonaEl semàfor es posa verd; comença el compte enrere. Una família completa, amb el marit, la muller, la filla i l'àvia, ja tenen el mòbil preparat. "Tenim poc temps". Surten corrents, es paren al mig del passeig de Gràcia de Barcelona, i es fan una selfie tots cinc amb els llums de fons. El semàfor de vianants comença a fer pampallugues i acaben el recorregut també corrents. Quan l'aventura sembla que s'ha acabat, la mare diu que vol una foto ella sola quan es torni a posar verd. Sant tornem-hi.

Inscriu-te a la newsletter De Sant Jaume al mónInscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Al fons de la foto de la família hi surt un bus de la línia 19 parat al lateral de passeig de Gràcia, a punt d'arribar a la Gran Via. Es tanquen les portes i el conductor arrenca. "Aquests dies no he matat algú de miracle –comenta–. Ara vigilo constantment. Entre els cotxes, els taxis, els patinets, les bicis... ara només em falta que hi hagi persones", diu resignat. Gira a la dreta per la Gran Via. El semàfor està verd per als cotxes, però dues persones travessen com si res. Explica que aquests dies és un no parar. "I jo no paro de tocar el clàxon", diu. Sobretot, ho fa per advertir gent que s'està fent fotos. "He de pujar passeig de Gràcia pel carril bus, però ara ho faig envaint una mica el carril dels cotxes". En aquest moment frena de cop perquè una moto s'ha incorporat a última hora al carril bus. "Ara ja no només són les motos, hi ha molta gent que es posa al meu carril fent-se fotos. O es posa a la vorera i treu el cap per quedar bé", va dient.

Cargando
No hay anuncios

És el que fan tres noies alemanyes de 25 anys a l'altura del carrer Consell de Cent. Una d'elles estudia aquí i l'han vingut a veure dues amigues. No s'acaben d'agradar només traient el cap i es posen al carril bus. "Ja vigilem, si no ve ningú", diuen. Però ¿per què és tan important aquesta foto? La resposta la té un noi uns metres més avall: "Tothom es fa la foto; doncs haurem de fer-la, no?" Al cap d'uns minuts, està penjada al seu Instagram. Ell també es posa al mig del carril bus, però un agent de la Guàrdia Urbana li crida l'atenció.

La policia ha augmentat la presència uniformada en aquesta zona després d'un pont de la Puríssima caòtic. Desenes de persones van fer de manera massiva el que avui encara feien alguns (molts menys) visitants. De fet, la Guàrdia Urbana va posar cintes als arbres perquè només travessessin la carretera pels passos de vianants. Aquest dilluns no ha calgut posar-les. Des de la policia recorden que cal respectar la senyalització. Per la seva part, l'associació veïnal contra la contaminació Eixample Respira ha proposat a l'Ajuntament crear grans zones de vianants, on es restringeixi la circulació de vehicles, a les àrees on hi ha més afluència de gent durant els vespres, caps de setmana i festius.

Cargando
No hay anuncios

Fins ara, no s'ha registrat cap atropellament. Un motorista, però, recorda que fa dues setmanes va estar a punt d'atropellar una noia que s'estava fent una selfie a passeig de Gràcia amb Gran Via. "Va anar de tres pams". Ell conduïa per la Gran Via i va girar en direcció a passeig de Gràcia, agafant una rotonda amb poca visibilitat a la sortida. Allà hi ha un semàfor que no es posa verd fins que el de vianants està vermell, però s'hi va trobar la noia. Era just al centre. "Si passo un metre més cap a la dreta...", diu, i afegeix que ara sempre passa molt més lent per aquella zona. Més encara després que al cap d'uns dies veiés com un altre motorista va haver d'esquivar un home que feia el mateix.

La zona més crítica és de la Gran Via fins a Consell de Cent. L'hora punta, segons fonts policials, és des de les 18.30 h (quan s'encenen els llums) fins a les 20 h. "En aquestes hores mai hi passo", comenta un taxista. "¿Segur que vols baixar ara per passeig de Gràcia?", pregunta un altre taxista. Posa primera i comença a baixar. "Has de pensar que a vegades estem parats mentre el semàfor es posa verd, es torna a posar vermell i torna a verd", comenta. Ara, igual que el bus, circula pels carrils centrals per si de cas. "És que ells saben que no els atropellarem, hi posen cara. Mira aquest", diu en referència a un noi que és al mig del carril bus fent-se una foto.

Cargando
No hay anuncios

"Nosaltres anem amb molt de compte", diuen la Conxita, la Montserrat, l'Assumpció i la Dolors. Totes passen dels 70 anys. Corrent, s'han parat al mig del carril i han fet una fotografia ràpida. "Els llums són majestuosos", comenta la Conxita. Elles, totes de Barcelona, ara viuen en altres pobles i han vingut a fer allò que feien de petites: xocolata amb nata al carrer Petritxol i veure els llums. Ara, també els fotografien. Una moda arriscada que és transversal. Dels més joves als més grans. I dels turistes, als barcelonins de tota la vida.