Barcelona

El Cercle d'Economia demana a Salvador Illa una aposta decidida per la regió metropolitana

La institució planteja una "revisió a fons" del model de governança actual

Vista de la zona de Gran Via de l'Hospitalet
16/09/2024
3 min

BarcelonaEl Cercle d'Economia estrena el curs posant els primers deures al Govern de Salvador Illa. La institució presidida per Jaume Guardiola ha fet pública una nota d'opinió en què demana "especialment" al nou executiu una aposta decidida per la regió metropolitana de Barcelona i una "revisió a fons" del seu model de governança. En el seu informe, el Cercle alerta que "l'absència d'una visió metropolitana pot comportar una pèrdua col·lectiva d'oportunitats de creixement i de benestar" i demana una aliança institucional per donar una resposta metropolitana a reptes com el de l'habitatge, la mobilitat i la sostenibilitat.

Inscriu-te a la newsletter Barcelona Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Tot i que el Cercle adreça peticions específiques als diferents nivells administratius amb competències sobre la regió metropolitana, l'entitat subratlla que la Generalitat presidida per Salvador Illa és qui té més responsabilitats tant pel que fa a l'organització territorial com a les polítiques que afecten els temes metropolitans. Per això, sol·licita al Govern que "lideri el procés" per dur al Parlament les iniciatives necessàries per millorar la governança metropolitana de Barcelona. El document exigeix també al govern espanyol que assumeixi la realitat metropolitana de Barcelona com una prioritat i als ajuntaments que "superin el localisme" i acceptin la necessitat de construir sinergies.

Cinquanta anys després de la publicació d'un altre informe sobre la necessitat de gestionar l'àrea metropolitana de Barcelona, el Cercle proposa ara reprendre aquell debat i actuar per donar resposta a les necessitats dels cinc milions de catalans que viuen a la regió. Per fer-ho, distingeix entre dues vies. D'una banda, aposta per posar en marxa mesures concretes a escala metropolitana en àmbits com l'habitatge, la mobilitat i la sostenibilitat. I, de l'altra, planteja una reforma més estructural -i, per tant, a més llarg termini- que impliqui redissenyar l'estructura de governança metropolitana i una reorganització territorial.

Per dur a terme aquesta reorganització territorial, la institució que presideix Jaume Guardiola proposa dos camins: actualitzar la llei de vegueries i crear el Consell de Vegueria de la regió metropolitana, o ampliar l'actual Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) perquè passi dels 36 municipis i prop de 3,2 milions d'habitants que agrupa ara a reunir sota el seu paraigua prop de 200 municipis i més de 5 milions de ciutadans. D'aquestes dues, el Cercle opina que "la que té més sentit" és l'ampliació de l'AMB. En tot cas, subratlla que "no es pot crear un nou àmbit territorial sense eliminar-ne un altre", per la qual cosa demana també que s'abordi una reforma a fons de l'administració per simplificar-la i evitar duplicitats.

Una oportunitat per a l'habitatge

Pel que fa a les mesures concretes, l'informe del Cercle no entra en el detall, però sí que apunta a la necessitat d'abordar a escala metropolitana alguns problemes per poder donar-hi solució. Per exemple, en el cas de l'habitatge sosté que una política conjunta de tots els municipis de la regió permetria una millor planificació del sòl urbanitzable, posar en marxa una política d'habitatge social "més ambiciosa" i disposar de "més capacitat financera".

En el cas de la mobilitat, l'informe apunta que una visió metropolitana permetria corregir un sistema d'infraestructures que, lamenta, "no ha estat pensat per vertebrar el territori". El mateix passa, opina, amb aspectes com el turisme, les desigualtats socials, la sostenibilitat i la promoció econòmica, carpetes que considera que es podrien afrontar més eficientment si s'abordessin amb una visió conjunta.

El document del Cercle s'ha fet a partir de les aportacions d'un grup d'experts, entre els quals hi havia l'escriptor i periodista Jordi Amat, l'arquitecte Enric Batlle, l'exconseller Lluís Recoder, l'advocat Miquel Roca i la doctora en ciència política de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Carola Castellà.

stats