BarcelonaDes de l'any 2008, en època de l'alcalde Jordi Hereu, que Barcelona ja va decidir que havia de posar fre a la proliferació de botigues de souvenirs al centre de la ciutat. Les samarretes amb missatges que intenten ser graciosos sobre la ciutat, les flamenques, els trencadissos i els barrets de mexicà ja havien sortit de mare. Llavors hi havia 56 establiments autoritzats a vendre objectes de record (la majoria, molt tronats) a tot Ciutat Vella, i l'Ajuntament va aprovar un pla especial que blindava aquesta xifra. La regulació, endurida el 2018, també estableix que la resta de comerços, encara que no siguin de souvenirs com a tal, poden tenir com a màxim el 20% del seu espai destinat a aquests productes a condició que aquesta part de l'oferta, que no és la principal de la botiga, estigui agrupada i no visible des del carrer. Els incompliments a la norma, que després es va anar estenent a altres punts de la ciutat, van ser flagrants des del mateix moment de la posada en marxa. L'any següent ja hi havia una trentena de botigues amb expedients oberts al centre. I s'han fet encara més evident ara, quan la sagnia de la pandèmia i la falta de turistes han deixat moltes persianes baixades al Barri Gòtic, locals que en molts casos han reobert amb oferta enfocada al turista. Més souvenirs. Només cal fer una passejada per carrers com Ferran per comprovar-ho.
L'Ajuntament té detectades fins a 91 botigues que incompleixen la norma dels souvenirs a tot el districte: són botigues de records encobertes. I d'aquestes, 57 es troben dins del Barri Gòtic, que és la zona més afectada per la problemàtica, segons les dades que va presentar el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, a l'últim consell de barri. Divuit ja tenen expedients sancionadors en marxa perquè, quan els visualitzadors que van detectar la infracció hi van tornar a passar al cap d'uns dies, el comerç es mantenia en la irregularitat. I els expedients poden derivar en precinte. Una mena del joc del gat i la rata que fa temps que dura al centre de la ciutat i que té en peu de guerra tant els pocs comerciants d'oferta no turística que es mantenen a la zona com els veïns que protesten contra la "parc-tematització" del seu barri.
L'exemple que ja s'ha fet paradigmàtic és el del carrer Comtal, que connecta el Portal de l'Àngel amb la Via Laietana i que en els últims tres anys ha anat acomiadant un rere l'altre molts dels seus comerços. Molts no podien assumir les pujades dels lloguers que se'ls plantejaven (en alguns casos multiplicaven per tres el que estaven pagant) i es van desplaçar a ubicacions properes, però més discretes, com el carrer de les Moles, que ha acollit botigues exiliades de Comtal com la Casa del Bacalao. I què ha obert en els locals vacants? Més oferta enfocada al turista.
Espardenyes, torrons i mòbils
"El 80% del que hi ha ja són botigues d'aquestes que en diem de repetició que, o bé venen souvenirs com a tal, o bé objectes que són els mateixos en un fotimer de botigues i que estan pensats en el turista, turistades, siguin objectes de suro o complements cannàbics. Quin atractiu té tot això per a la gent de Barcelona?", es queixa Núria Raja, de l'associació de veïns i comerciants del carrer Comtal. I des de Barnacentre afegeixen que el problema és aquesta barreja entre botigues que fan la trampa clara de vendre més souvenirs dels que podrien i altres que ofereixen productes que no s'engloben dins de l'etiqueta d'objectes de record, però que homogeneïtzen tota l'oferta: "Un model de botiga que s'instal·la repetidament en diferents carrers i que empobreix l'oferta. I ara ja no són només les carcasses de mòbil, també hi ha botigues de torrons i fins i tot d'un tipus d'espardenyes, que es repliquen a un carrer i al del costat".
"El souvenir és només la punta del problema, cosa que fa evident que el que falla és el model de ciutat i el pes excessiu de l'economia turística que fa que el centre quedi convertit pràcticament en un parc temàtic", apunta Martí Cusó, de l'associació de veïns del Gòtic. Defensa que les inspeccions que fa l'Ajuntament són necessàries, però que el problema es va desplaçant i quan una tanca, n'obre una de nova, i que seria hora de reduir al 0% el percentatge que les botigues poden destinar a objectes de record. "Atacant només el souvenir, però, no erradiquem el problema, perquè el que hi ha és tota una turistificació del comerç", afegeix, i recela que es continuï confiant en esdeveniments com la Copa Amèrica.
Pisos turístics
El regidor de Ciutat Vella defensa la intensificació de les inspeccions per detectar botigues encobertes de souvenirs com una manera de "reiterar el compromís de l'Ajuntament amb el comerç local", perquè es tracta, assegura, d'establiments que no aporten cap mena de "valor afegit a la ciutat". En el seu balanç d'inspeccions, també xifra en 70 els apartaments turístics il·legals de què es té constància al Gòtic (hi ha 77 expedients oberts). I una batalla que assegura que s'està guanyant és la dels trixis, que havien sigut molt presents al districte, on des de l'estiu fins ara se n'han decomissat 102. En queda algun, admet, però amb un paper ja testimonial.
Segons la regulació vigent a Barcelona, es consideren objectes de record samarretes, gorres, barrets, articles de casa (com tasses o cendrers), articles esportius i productes típics, bijuteria i marroquineria.