Llengua

El català, el quart motiu de discriminació a Barcelona

L'Informe de l'Observatori de les Discriminacions xifra en 53 casos les discriminacions per motiu de llengua a la ciutat

Presentació de l'últim Informe de Discriminacions a Barcelona
Joan Cebrián
15/07/2022
2 min

BarcelonaLes discriminacions per parlar en català han crescut el darrer any i ja són el quart motiu de discriminació a la ciutat de Barcelona, segons dades municipals difoses per la Plataforma per la Llengua. L'any passat es van comptabilitzar 59 denúncies ciutadanes que reportaven discriminacions relacionades amb la llengua, de les quals 53 tenien a veure amb l'ús del català, una xifra que suposa un augment del 17% respecte a un any abans.

Inscriu-te a la newsletter Barcelona Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

L'Informe de Discriminacions a Barcelona (ODB) situa les relacionades amb les llengües en el quart lloc entre les més habituals i, dins d'aquestes, les que estan relacionades amb el català són el 93%, mentre que la resta corresponen a altres llengües. Per davant d'aquest tipus de denúncies hi ha les motivades pel racisme i la xenofòbia, les de LGTBI-fòbia i les relacionades amb l'aporofòbia. Plataforma per la Llengua, però, fa èmfasi en el fet que la xifra real pot ser més alta perquè detecta un problema "d'infradenúncia" en aquests casos.

Un 70% de les discriminacions lingüístiques es produeixen en l'àmbit privat, sobretot en empreses i entitats, mentre que la resta han estat fruit de comunicacions amb administracions públiques i només s'ha tingut constància d'una discriminació relacionada amb un cos policial, segons es desprèn de les dades recollides conjuntament per l'Oficina per la No Discriminació i el Centre de Recursos en Drets Humans de l'Ajuntament de Barcelona des del 2018. 

En canvi, és a l'espai públic on més ha crescut la discriminació lingüística, amb un augment del 58,3% després de passar de 12 a 19 denúncies. Si el racisme és el primer motiu de negació de prestacions de serveis a Barcelona i acumula un 34% dels casos, la llengua el segueix amb un 30%.

Donats aquests resultats, l'entitat ha exigit més contundència a l'Ajuntament de Barcelona per millorar la defensa del català. L'ONG ha plantejat que l'executiu municipal "ha d'incorporar clàusules lingüístiques en la contractació pública que garanteixin els drets dels catalanoparlants". Al mateix temps també ha instat l'Oficina d'Atenció Ciutadana a difondre els drets lingüístics per poder resoldre dubtes en relació amb la normativa o possibles vies de denúncia per discriminació lingüística. D'altra banda, l'entitat afirma que l'informe "evidencia que cal augmentar el control sobre els serveis públics delegats a empreses privades".

stats