Drets socials

Infants amb discapacitat, en risc de quedar-se sense casal: "L'estiu del meu fill pot ser horrorós"

Entitats de lleure denuncien que l'Ajuntament de Barcelona ha canviat el criteri que garanteix monitors de suport

BarcelonaEl Habib té sis anys i des de fa tres cursos passa gran part de l'estiu fent activitats en un casal de Barcelona. Sempre ho ha fet amb una motxilla carregada amb tres mudes perquè si hi ha una cosa que no suporta és anar amb la roba tacada. "Sense l'escola i sense casal, no sé què faria", explica el seu pare, l'Otman. El Habib té un grau de dependència molt alt i, no fa gaire, li van diagnosticar autisme, fet que explica els problemes que sovint té per relacionar-se i comunicar-se. Fins ara això no havia estat un impediment per anar a l'escola (on rep suport educatiu), ni al casal d'estiu d'una entitat del Raval, on el mateix Ajuntament li proporcionava monitoratge de suport, tal com feia amb tots els casals d'estiu de la ciutat per garantir que fossin inclusius.

Inscriu-te a la newsletter Els veïns del tramviaInscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Ara, però, un canvi en els criteris per determinar quins recursos han de rebre les entitats que organitzen casals d'estiu per acollir infants amb necessitats específiques pot fer que el Habib aquest any no pugui anar al casal d'estiu. "Si no ho arreglem, l'estiu del meu fill pot ser horrorós", lamenta l'Otman. Una situació que, segons el recompte que han fet diverses entitats, pot fer que, només al Raval, hi hagi una setantena d'infants amb necessitats especials en risc de quedar-se sense activitats d'estiu. Un càlcul que, si es fa extensiu a tota la ciutat, pot suposar que molts més infants es puguin quedar sense aquest recurs.

Cargando
No hay anuncios

Bases provisionals

Segons expliquen a l'ARA diverses entitats de lleure del Raval, enguany l'Ajuntament de Barcelona els va fer arribar les bases reguladores provisionals de la campanya de vacances d’estiu per promoure la inclusió dels infants amb discapacitat i amb necessitat de suport intensiu i van veure que s'incrementaven els requisits per provar la necessitat de monitoratge de suport. Davant aquesta situació van presentar al·legacions, però encara no han rebut resposta i adverteixen que aquestes setmanes d'incertesa han fet que la situació no s'hagi resolt abans que s'acabi el període perquè les famílies vulnerables puguin sol·licitar una beca per fer activitats de lleure a l'estiu, que ha finalitzat aquest dimecres.

Cargando
No hay anuncios

Fonts municipals confirmen a aquest diari que han acceptat gran part dels canvis proposats per les entitats, com que es reconegui la necessitat de monitoratge de suport a partir del 33% de discapacitat i no del 40% com s'establia inicialment; o que un informe de l'equip psicopedagògic de l'escola serveixi per acreditar la necessitat de monitoratge de suport. El problema és que aquestes decisions encara no s'han comunicat a les entitats –segons el consistori, es farà la setmana que ve quan acabi el període d'al·legacions– i que una de les coses que no han canviat és la nova manera de distribuir els recursos econòmics a les entitats perquè siguin inclusives.

Fins ara, la decisió de quants monitors de suport disposaria cada casal en funció del nombre d'infants amb necessitats especials depenia del mateix consistori. Ara l'Ajuntament no decideix quin nombre de professionals tindrà cada entitat, sinó que fa un càlcul aproximat de quants diners necessitarà cada casal per ser inclusiu. És a dir, cada entitat haurà de gestionar quants monitors destina a cada grup depenent dels recursos que els han atorgat. Amb tot, membres de diverses entitats expliquen que no serà fins al setembre que rebran els diners per fer front a aquest servei i, fins aleshores, no podran comprovar si cobreixen tot el cost del monitoratge de suport.

Cargando
No hay anuncios

Tot plegat les aboca a haver de dir que no als infants amb un grau de necessitat més elevat per la por de no poder assegurar que hi hagi un monitor de suport que es pugui dedicar al 100% als infants que el necessiten durant tota l'estona al casal. "És perillós i irresponsable que diguem que sí a una família d'un infant amb importants necessitats de suport, sense estar segurs que li podrem oferir l'ajuda que necessita", assegura l'Anna, la responsable de l'entitat de lleure que no sap si podrà acceptar el Habib.

El pare del nen també adverteix que aquesta decisió no només depèn de les entitats. "Jo tampoc vull deixar el meu fill a un lloc on no sé si podran estar per ell", reivindica. En canvi, fonts municipals defensen que el canvi de procediment permetrà "arribar a més infants, així com destinar l’ajuda a altres recursos per millorar-ne la inclusió". Insisteixen que amb el canvi es pot destinar els diners tant a monitoratge com a qualsevol altre recurs per millorar la inclusió i que això no necessàriament implica que les entitats rebin menys fons. A la vegada recorden que el període d'al·legacions continua obert i "es poden produir més canvis".