Carme Solé Vendrell serà la pregonera de la Mercè 2024
El cartell de la Mercè, obra de CANADA, reivindicada la Barcelona vista amb mirada d'infant
BarcelonaL'alcalde Jaume Collboni ha desvelat aquest divendres al matí un dels misteris tradicionals de cada any a la ciutat: el pregoner de les Festes de la Mercè. Aquest any l'encarregada de fer el discurs que doni el tret de sortida a les festes de la capital catalana serà la il·lustradora, pintora i escultora Carme Solé Vendrell. Solé Vendrell, que en les pròximes setmanes complirà 80 anys, ha il·lustrat més de 200 llibres, ha sigut autora de cartells, cobertes i interiors de discs i escenografies, i també és la creadora i impulsora de la campanya WHY? pels drets dels infants.
Durant una breu intervenció per agrair haver estat escollida pregonera, Carme Solé Vendrell ha explicat que pinta nens de la guerra per "poder donar-los veu". Després de rememorar els records d'infantesa que encara manté sobre les festes d'Horta, el seu barri, l'artista ha fet una crida a no perdre mai "la mirada d'infant".
La infància, de fet, és en part el leitmotiv de les Festes d'aquest any, i també protagonitza el cartell, obra de la productora audiovisual CANADA, famosa per haver fet videoclips per a Rosalía, Dua Lipa, Phoenix i Tame Impala, entre altres. Per primer cop, doncs, l'autor del cartell no arriba de les arts plàstiques sinó des del món audiovisual, cosa que ha fet que a més del cartell aquest cop hi hagi també un petit vídeo de la Mercè.
En el vídeo, una criatura plora desconsolada sense que la seva mare –representada per l'actriu Anna Castillo– trobi la manera de calmar-la. La criatura només trobarà consol en l'inici de les Festes de la Mercè, que li entraran a casa a través de la finestra, des d'on veurà passar els gegants de la ciutat i el reflex del Piromusical. Un dels fundadors de CANADA, Lope Serrano, ha subratllat que la voluntat del cartell-anunci és defensar "l'esperit de la festa per a les persones que la viuen, fins i tot per a aquells que no marxen de festa o qui no sap encara ni tan sols què és la festa".
Escenari a plaça Catalunya
Pel que fa als escenaris de la festa, aquest any es mantenen molts dels canvis que es van implementar en l'última edició de la Mercè. Així doncs, l'escenari de l'avinguda Maria Cristina –que en els últims anys havia generat grans botellons i aldarulls– només estarà actiu per al Piromusical. Es manté, en canvi, l'escenari que es va estrenar l'any passat a la Zona Universitària, al carrer Menéndez Pelayo. Entre les novetats d'enguany destaca també la recuperació de l'escenari de plaça Catalunya, que acollirà concerts del BAM, com també la rambla del Raval, l'Antiga Fàbrica Estrella Damm, la Fabra i Coats i la plaça Can Fabra, a Sant Andreu.
Pel que fa a la programació de Música Mercè, a més de l'escenari de les Corts, també n'hi haurà al Grec, als Jardins Pla i Armengol, a la plaça Major de Nou Barris, a l'avinguda de la Catedral, la plaça Sant Jaume i la platja del Bogatell.
Una altra de les novetats serà el debut com a ubicacions del Mercè Arts de Carrer del moll de Mestral del Port Olímpic i de l'espigó del Bogatell, dos escenaris on tindran lloc gran part dels espectacles de la Regata Cultural que impulsa l'Ajuntament de la mà de la celebració de la Copa Amèrica de vela.
Casablanca, la ciutat convidada
Com ja s'havia anunciat, la ciutat convidada a la Mercè d'enguany serà Casablanca. Collboni ha destacat que les dues ciutats tenen "molts punts de connexió cultural", perquè totes dues han sigut "la via d'entrada als seus països de noves idees, maneres de viure, cultures i tradicions". L'alcalde ha destacat també que la comunitat marroquina és una de les més nombroses a la ciutat, i ha desitjat que el fet que Casablanca sigui la ciutat convidada els faci participar de manera especial en la Mercè d'enguany.