Barcelona

Canvis a les places de Gràcia: sense súpers oberts de nit i menys espai per a les terrasses

L'Ajuntament permetrà als bars afectats per la retallada horària afegir dues taules extres, però hauran d'ocupar menys metres

Una terrassa a la plaça del Sol de Gràcia
13/12/2022
4 min

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona continua desplegant aquests dies les mesures que va anunciar a l'estiu per intentar reduir el soroll nocturn als punts més calents de la ciutat. I, en el cas de les places de Gràcia, hi afegeix restriccions que no havia fet públiques fins ara, com l'obligació a les botigues d'alimentació de les places considerades més sorolloses i els seus entorns de tancar en horari nocturn. No podran obrir de 22 h a 7 h, com ja passa en altres punts de la ciutat com el carrer Joaquín Costa, al Raval, o Escudellers, al Gòtic, on súpers i take aways ja estan en peu de guerra. A Gràcia, la mesura s'aplicarà en els àmbits de les places del Sol (11 botigues afectades), Revolució (12), Diamant (14), de la Vila (15) i Virreina (8). Són les mateixes on ja es va anunciar que les terrasses també haurien de tancar una hora abans del que ho feien: a les 23 h entre setmana i a mitjanit els caps de setmana. I que com a mesura de compensació podrien afegir dues taules extres. I l'Ajuntament aprofita ara tot aquest moviment per corregir el que considera una "anomalia històrica": que a les places de Gràcia les taules de les terrasses puguin ocupar més espai que en qualsevol altre punt de la ciutat.

Inscriu-te a la newsletter Barcelona Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

"Ara, tot i poder afegir les dues taules extres, hauran d'ocupar menys espai públic del que estan fent servir", diu el regidor del districte, Eloi Badia, que situa aquest objectiu com un punt del pla per afavorir la convivència a les places. Es passarà dels 1,5 x 2,0 metres que ara pot ocupar cada taula i quatre cadires en moltes places gracienques a l'estàndard d'1,5 x 1,5, que és el que s'aplica al conjunt de la ciutat. O el que és el mateix: una terrassa amb deu taules ocuparà com a màxim 22,5 metres quadrats i no 30 com pot fer ara. Un canvi que hauria de ser vigent a principis del 2023 i que, com explica Badia, servirà per acabar, també, amb els metres de més que s'han estirat les terrasses per ajustar-se al règim de distàncies del covid i poder garantir que la suma de taules i cadires està sempre força per sota del 15% de l'espai disponible. L'espai se senyalitzarà a terra d'alguna manera (sigui amb pintura o amb xapes metàl·liques) per poder comprovar que tothom s'ajusta a la norma. No hi haurà menys taules, sinó que en alguns llocs i horaris n'apareixeran més però hi haurà més metres quadrats d'ús públic, defensa el consistori.

Tot i que a les places de Gràcia, que ja es consideraven zones tensionades, no es va permetre als bars guanyar taules en pandèmia, alguns locals sí que van ocupar més metres que ara hauran de quedar alliberats. I fora del que són les places, al districte s'han denegat el 63% de les peticions de mantenir taules guanyades durant el covid: l'Ajuntament ha autoritzat 58 peticions d'un total de 154. "Ja ens esperàvem que a Gràcia hi hauria força denegacions, perquè no tenim massa espai lliure", diu el regidor.

Els canvis en els horaris de les 60 botigues alimentàries afectades pel pla antisoroll començaran a aplicar-se quan hagi passat el termini de deu dies d'audiència que tindran els afectats i la normativa surti publicada al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona. I el govern municipal diu que d'entrada no preveu un efecte contagi que faci que la problemàtica de les concentracions de gent al carrer de nit es desplaci cap a punts on no hi ha limitacions horàries, però que, en qualsevol cas, les restriccions es podrien anar ajustant.

Batalla judicial

L'obligació de fer tancar abans el comerç alimentari ja s'aplica en aquests mateixos termes a zones del Raval i el Gòtic, a Ciutat Vella, on els locals que venen menjar per emportar-se es consideren especialment perjudicats perquè, havent d'abaixar la persiana a les 22 h, perden bona part de la franja dels sopars. Un d'aquests locals calculava, en conversa amb aquest diari, que al cap del mes deixarà de facturar uns 10.000 euros, i que això ho haurà de fer repercutir retallant llocs de treball.

Des de l'Eix Comercial del Raval calculen que si les mesures s'apliquen tal com s'han previst, es traduiran en un total de 25 acomiadaments i una vintena de reduccions de jornada només a l'àmbit de Joaquín Costa. I alerten que, fent tancar abans l'oferta legal, s'afavoreix la presència de venedors ambulants. El govern municipal, al seu torn, defensa la retallada per combatre "un problema de salut que es diu soroll" i permetre el descans dels veïns, i assegura que hi haurà un reforç policial per vigilar que no hi hagi més llauners. De fet, el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, ja va avançar que el pla no es quedarà aquí i que després de les mesures entorn de les places dels Àngels i George Orwell n'arribaran a Allada-Vermell, a Sant Pere i Santa Caterina i a Almirall Churruca, a la Barceloneta. I que després s'avaluarà la conveniència d'actuar igual en llocs com el passeig del Born o l'avinguda Joan de Borbó. 

Molts dels afectats ja han anunciat que portaran la mesura als tribunals. El Gremi de Restauració, sense anar més lluny, ha avançat que abans que acabi l'any interposarà els primers sis recursos contenciosos administratius contra la restricció horària a les terrasses d’Enric Granados, Jardins de la Mediterrània i de les places Vila de Gràcia, Sol, Diamant i Revolució, que són les primeres que van aplicar la mesura.

En el cas de les places de Gràcia, la retallada d'horari de terrasses s'aplica amb un horari de temporada alta (d'abril a octubre), quan la retallada d'una hora es fa cada dia, i un per a la resta de l'any, amb una hora menys els caps de setmana i vigílies de festius. La mesura està pendent de desplegar-se, també, a la plaça de la Virreina, on afectarà tres bars.

stats