"Caldrà algú molt valent per endur-se la Copa Amèrica de Barcelona"

Collboni i Grant Dalton donen el tret de sortida a la 37a edició d'una competició que ha transformat el litoral barceloní

4 min
L'equip de Gran Bretanya entrenant, aquest dimarts, al Port Vell.

BarcelonaEl lema de la Copa Amèrica de vela ­diu que no existeix l’opció de quedar segon: "Només val guanyar". Aquesta frase prové de la primera edició de la competició, l’any 1851, quan un dels narradors de la cursa va explicar que l’equip estatunidenc guanyava amb tant d’avantatge que semblava que no hi havia segon equip. Així ho expliquen els organitzadors de l'acte, a bord d'una golondrina, que serveix per donar el tret de sortida a la 37a edició de la Copa Amèrica, que se celebrarà a Barcelona. Amb aquesta embarcació típicament barcelonina, treballadors de l'Ajuntament i periodistes han pogut recórrer el litoral i veure de prop el Port Vell, ara renovat amb la nova llotja del moll de pescadors, l'esperat bus nàutic o l'embarcació que l'equip suís ha cedit a la ciutat per fer-ne un parc infantil que s'estrenarà aquest dijous. Els convidats també han pogut veure les bases on els equips s'entrenen per a les regates d'una competició que començarà d'aquí un mes i s'allargarà fins a l'octubre, i que enfrontarà Nova Zelanda, Gran Bretanya, els Estats Units, Suïssa, Itàlia i França per la Gerra de Plata, el trofeu més antic del món de l'esport.

Sota el lema "Tot a punt per a la Copa Amèrica", i un cop a terra ferma, l’alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, ha agraït aquest dimarts la feina i la col·laboració de tots els treballadors municipals que han format part de l’organització en la presentació de l’esdeveniment al World Trade Center. “Aquesta edició serà molt barcelonina”, ha assegurat Collboni, que també ha apuntat que la ciutat “deixarà empremta” i serà “la millor edició de la història”. El socialista ha explicat que l’edició serà “la més oberta i innovadora”, a més de “sostenible i equitativa”, que s'ha celebrat fins ara. En aquest sentit, ha fet referència a la creació d'una competició femenina i a la recuperació de les regates de joves, així com a la recent inauguració del nou moll de Mestral, un espai obert a tota la ciutadania que preveu acollir empreses de l’economia blava, és a dir, sostenibles i vinculades amb els ecosistemes que viuen al mar. 

El CEO de la Copa Amèrica, Grant Dalton, i l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni durant l'acte de presentació de la competició.

Convertir Ciutat Vella o la Barceloneta en “espais per als barcelonins, alhora que compartits amb els visitants”, ha estat un altre dels clams que ha fet Collboni durant la presentació. “L’esdeveniment ha de servir perquè la ciutadania es retrobi amb el mar i descobreixi els espais reformats”, ha dit. Entre aquestes reformes, ha destacat l’acceleració de la remodelació dels trams d’accés al mar de la Rambla i la Via Laietana, així com l’estrena del nou Port Olímpic o el condicionament del Port Vell. Després de reivindicar la transformació al front litoral barceloní per acollir la cita esportiva, l'alcalde ha aprofitat per adreçar-se al CEO de la Copa Amèrica, Grant Dalton, a qui ha agraït la decisió de triar Barcelona com a ciutat amfitriona. "Tenim la força, la il·lusió i la millor gent per fer el que ens proposem", ha dit. La resposta de Dalton, que s'ha mostrat efusiu i satisfet, ha estat clara: "Caldrà algú molt valent per endur-se la competició fora de Barcelona en un futur".

Inici el 22 d'agost

L'acte també ha servit per valorar la feina feta per tots els serveis de l'Ajuntament i treballadors d'àrees com mobilitat, seguretat, llicències, urbanisme, relacions internacionals o serveis jurídics. Diversos treballadors han participat en l'acte i han posat l'èmfasi en el temps i la dedicació que hi ha darrere de l'organització d'un esdeveniment com la Copa Amèrica. Des de la Guàrdia Urbana o els Bombers, per exemple, han destacat que, "a més d'oferir un servei municipal que normalitzi l'excepcionalitat, cal ser compatible amb les exigències del dia a dia de la ciutat". De fet, han afegit que la Copa Amèrica s'inaugurarà coincidint amb esdeveniments com les festes majors de Gràcia i de Sants o la celebració de la Diada i de les festes de la Mercè.

L'equip francès, aquest dimarts, al mar barceloní.

Collboni també ha recordat els diversos actes i plans que pengen de la competició, com ara la Regata Cultural, el programa d'activitats culturals amb propostes artístiques, gastronòmiques i de ciència i oci. La gerenta d'Economia i Promoció Econòmica, Laia Claverol, també ha destacat el projecte que s'ha impulsat per acostar la vela a nens i nenes que cursen primària. "El bateig de vela permet democratitzar els esports de mar per a molts infants que mai hi han tingut accés", ha assegurat. També hi ha hagut paraules d'agraïment per als 2.000 voluntaris i altres administracions implicades, com el govern de la Generalitat i l'Estat, o empreses i grups municipals, amb especial menció al Port de Barcelona.

La 37a edició de la Copa Amèrica de vela tindrà lloc entorn del Port Vell i al llarg de la platja, fins al Port Olímpic. La cerimònia oficial d'inici se celebrarà el 22 d'agost i les diverses proves culminaran a l'octubre. A la competició hi participaran sis equips, que ja tenen les seus distribuïdes per diferents espais i que aquestes setmanes continuen preparant-se i entrenant-se. Aquest dimarts, un dels vaixells dels equips competidors s’elevava amb una grua des del pal de bandera per continuar les tasques de manteniment. Aquestes embarcacions funcionen sense motor i necessiten que una llanxa les arrossegui quan toquen aigua, fins que agafen velocitat i el vent les empeny. I, a partir d'ara, formaran part del paisatge marítim de Barcelona.

stats