Caixers automàtics o recollida de paquets: els quioscos de Barcelona podran fer molt més que vendre diaris

L'Ajuntament canviarà els termes de la concessió perquè puguin destinar quasi la meitat de l'espai a productes que no siguin premsa

Quiosc de les Rambles de Barcelona
02/07/2022
3 min

BarcelonaL'Ajuntament Barcelona nega que la ciutat s'estigui quedant sense quioscos de premsa i treu pit dels 259 que, malgrat totes les crisis, continuen funcionant a la ciutat, que també en té 53 de buits, però admet que ha de fer canvis en les normes que regeixen aquesta activitat per garantir la supervivència del sector. I per això ja ha pactat amb els quiosquers un seguit de modificacions que ampliaran –i molt– el ventall de productes que podran vendre. D'entrada, es preveu que puguin incorporar espais per a la distribució de mercaderies, caixers automàtics, antenes per al desplegament de xarxes 5G o serveis de venda d'entrades i recàrrega de bateries per a vehicles de mobilitat personal.

Inscriu-te a la newsletter Barcelona Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

El govern municipal estima que aquest nou conjunt d'activitats ja podrà estar en funcionament d'aquí a tres mesos. El que es preveu, en aquests casos, és que l'Associació de Venedors de Premsa de la ciutat tanqui acords marc amb les empreses que subministren els serveis, que l'Ajuntament els validi i que, a partir d'aquí, cada quiosc pugui decidir si s'hi acull. Ja s'ha segellat, per exemple, un acord per poder instal·lar 125 caixers automàtics als quioscos.

Però hi ha, també, canvis que afecten els termes de la concessió i que obliguen a una tramitació més llarga, perquè calen informes jurídics i la llum verda del ple. El més destacat, en aquest sentit, serà flexibilitzar la norma que ara obliga els quioscos a tenir un 80% de l'espai destinat a revistes, diaris i llibres i només un 20% a altres productes com souvenirs o loteries. Tot i que es vol garantir que la premsa continua sent l'activitat majoritària, quan entri en vigor el canvi n'hi hauria prou destinant-hi un 51% de la superfície. I això obre la porta també a nous productes que fins ara no estaven autoritzats, com el cafè –que alguns ja venien de manera irregular– o el menjar envasat per emportar. El que no podran fer en tot cas és manipulació d'aliments com si fossin petits restaurants.

Més publicitat

Els canvis a la concessió també donaran més aire als quiosquers quant a la publicitat que poden tenir exposada: si fins ara en podien tenir a tres de les quatre cares de l'establiment, ara hi sumaran la quarta. I això és gairebé aigua beneïda per al sector. "Sense publicitat, segurament ja hauríem tancat tots", reconeix Margarita Céspedes, presidenta de l’Associació Professional de Venedors de Premsa de Barcelona i província. I Juan Jiménez, president l’associació de Quioscos de la Rambla, hi posa dades i assegura que en plena pandèmia venien el 15% del que és habitual i assegura que sense canvis com els que ara s'acorden "en 5 o 10 anys ja no quedarien quioscos".

La revisió de normes també donarà més flexibilitat als horaris per poder decidir, per exemple, si els surt a compte o no obrir els diumenges al matí. El regidor de Presidència, Jordi Martí, defensa tots els canvis en la línia de "garantir la viabilitat" dels quioscos i, per tant, la seva continuïtat als carrers, i assegura que seran un bon "banc de proves" de cara a les noves concessions que s'han de fer el 2030.

Acompanyar la gent gran

A banda dels 259 quioscos en funcionament i els 53 que ara estan tancats (31 dels quals està previst que siguin retirats durant aquest mandat), la ciutat també en té una desena de cedits a l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, que els explota per mitjà d'una cooperativa. Juntament amb tots aquests canvis, el govern municipal també vol que els quioscos se sumin al projecte Vincles i contribueixin a tenir cura de persones grans que viuen soles, per exemple, donant l'alerta si un dia no recullen el diari que podrien tenir vinculat a una targeta moneder.

stats