El barri del Clot consolida el seu particular boom de la castanya
L'Ajuntament concedeix 43 llicències de parades i sis es concentren en molts pocs metres en aquesta zona de la ciutat
BarcelonaAra fa un any, al voltant del carrer Rogent de Barcelona ningú no sabia explicar-se per què s'havia passat d'una sola parada de castanyes, "la de tota la vida", a tenir-ne sis en línia recta en un tram de mig quilòmetre. Un boom que podia ser anecdòtic, fruit de la casualitat: que tothom hagués tingut la mateixa idea d'obrir-se mercat en un espai poc explotat. Però aquest 2022 ha tornat a passar i, fins i tot, s'hi suma una nova parada uns metres més avall, al bell mig del tram de la Gran Via que ha quedat pacificat amb urbanisme tàctic per sobre del túnel de les Glòries. La nova té el mateix estil que totes les que van aflorar l'any passat a la zona, que ja no eren casetes de fusta amb el torrador al costat, sinó estructures més senzilles i amb el torrador incorporat al mostrador.
En el còmput total de la ciutat s'han concedit tres llicències menys per obrir parades d'aquest tipus que l'any passat quan, amb 46, es van batre tots els rècords. Amb tot, les 43 d'aquesta tardor disten molt de les 36 que hi havia el 2020 o de les 32 de fa una dècada. I la zona del Clot i el Camp de l'Arpat manté pràcticament intacta la seva nova concentració: sis parades en línia recta, encara que alguna s'ha mogut uns metres.
A la plaça del mercat hi ha dues parades separades per escassos 50 passos i només cal caminar-ne un centenar més per arribar a una tercera parada a tocar de la Meridiana, on comença el carrer Rogent, que en té dues més. I hi ha, també, la nova a la Gran Via. "És que al Clot agraden molt les castanyes", es justifica la Sara Grasa, mentre remena les castanyes d'una de les parades de la plaça de davant del mercat. Explica que tres de les que van aterrar l'any passat a la zona les porta gent de la mateixa família, però que no va ser una decisió conxorxada.
Abans, diu, treballaven en municipis del Vallès com Sabadell, Terrassa o Montcada i Reixac. I van coincidir en la nova aventura barcelonina que ara ja donen per consolidada. Les seves parades, que només obren a partir de la tarda, tenen un trànsit continuat de clients. A la zona, queda clar, agraden les castanyes: entre els barris del Clot i el Camp de l'Arpa del Clot sumen uns 65.000 veïns i tenen sis parades de castanyes (14, si es mira tot el districte de Sant Martí), mentre que en tot el districte de l'Eixample, amb prop de 267.000 veïns, hi ha només tres punts de venda de castanyes i moniatos al carrer. Els mateixos que tenen districtes com Gràcia, Sant Andreu, Sants-Montjuïc o Sarrià-Sant Gervasi.
El debat dels preus
Totes les castanyeres que queden dins de l'àmbit del mercat del Clot tenen els mateixos preus que l'any passat, tot i que la que regenta la Sara evidencia que hi va haver debat: la paperina petita, amb una dotzena de castanyes, s'ofereix a tres euros, però al cartell on s'anuncia s'hi pot veure un adhesiu tapant els 3,50 euros que es van acordar primer per pal·liar l'augment de preu de la castanya. Molt a prop, de fet, hi ha parades que sí que han apostat per apujar 50 cèntims la tarifa.