Barcelona vol tenir enllestida el 2029 tota la transformació de la Fira de Montjuïc
El primer canvi serà la conversió del pavelló d'Itàlia en una pista poliesportiva ja a principis de l'any que ve
BarcelonaEntrada la recta final del mandat, el govern d'Ada Colau accelera aquests dies les tramitacions urbanístiques per poder deixar encarrilats els grans projectes de transformació que s'han discutit aquests últims anys. Des dels nous usos de la presó Model fins al futur nou barri de la Mercedes (Bon Pastor), passant pels canvis d'usos a la Fira de Montjuïc. Tots tres passaran per comissió la setmana que ve. En el cas de la reforma de l'espai que actualment ocupa la Fira, s'ha marcat l'horitzó del 2029, coincidint amb la celebració del centenari del recinte, per tenir-ho tot acabat, tant les obres que afecten els pavellons com els canvis previstos a la plaça Espanya, com la nova estació soterrada de busos. "Està previst que el 2029 sigui la data de finalització de tota la transformació de l'àmbit", apunta la tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz.
L'Ajuntament ja va explicar a principis d'any, després d'un procés participatiu, com preveia el futur dels espais que ara ocupa la Fira però que són de titularitat municipal: el pla és destinar gairebé la meitat de l'àmbit a crear nous equipaments, habitatge públic i zones de passeig i que els usos firals estiguin més compactats (passen d'ocupar els 135.000 metres totals de la zona a concentrar-se en 65.227). Aquest canvi ha de permetre construir fins a 500 pisos a la zona que queda més a prop del carrer Lleida, al Poble-sec, convertir alguns dels pavellons en equipaments i alliberar espais, com un nou vial per on ara hi ha el pavelló de la Metal·lúrgia i la plaça de l'Univers.
El que passarà de manera més imminent, ja l'1 de gener, és que la Fira cedirà a l'Ajuntament l'ús del pavelló d'Itàlia i que, durant el primer trimestre de l'any, s'hi faran els treballs necessaris perquè pugui acollir una pista poliesportiva. En paral·lel, consistori i Fira treballen en un conveni que fixi el calendari de la resta d'actuacions. Entre els equipaments que s'encabiran en aquesta zona hi ha un nou CAP per donar servei als veïns del Poble-sec, que ara en tenen un a l'altre extrem del barri (el CAP Les Hortes) i el de Manso, ja al barri de Sant Antoni i molt congestionat. També es preveu un equipament assistencial per a gent gran, una biblioteca i un espai veïnal, aquests últims es projecten a l'antiga Casa de la Premsa, com fa temps que reivindiquen els veïns.
El projecte també confirma que el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) creixerà utilitzant el pavelló de Victòria Eugènia i que hi haurà canvis de mobilitat: l'avinguda Maria Cristina quedarà tallada al trànsit privat i només hi podran passar autobusos, i els carrers Lleida i Mèxic passaran a ser d'un únic sentit.
Canvi d'usos amb la Model
Una de les novetats en el planejament que ha de passar la setmana que ve per la comissió d'Urbanisme és que es fa un canvi de cromos per enviar a la zona de la Fira els 18.000 metres quadrats de sòl qualificat de terciari, que permetien fer oficines o un hotel, a la Model, on no es vol fer res d’això. El canvi dona llum verda a qualificar d'equipament la zona de l'antiga presó que queda més a prop del carrer Nicaragua (és on es projecta un institut-escola) i requalificar 16.000 metres quadrats de l'actual Palau del Vestit, que fa xamfrà entre la plaça d'Espanya i la Gran Via, i se cedirà a la Fira en règim de dret de superfície perquè hi pugui ubicar activitat econòmica que sigui complementària a la firal. Els 2.000 metres quadrats restants d'aquest canvi es destinen als baixos dels nous blocs d'habitatge perquè hi puguin obrir establiments comercials.
La idea, com insisteix la tinent d'alcaldia d'Urbanisme, és que tot aquest espai que fins ara funcionava al marge de la ciutat passi a quedar-hi integrat com un barri més: "Que un espai que ara és fantasma sigui un espai més de la ciutat".