Serveis públics
Barcelona04/07/2023

Barcelona tornarà a tancar el gruix de les biblioteques a l'agost

Només 12 de 40 estaran obertes durant tot el mes, malgrat que són refugis climàtics

BarcelonaL'oferta de les biblioteques públiques de Barcelona aquest estiu serà una mica millor que la de l'any passat, quan només 10 de les 40 van obrir durant tot l'agost (i quatre més van funcionar durant la segona quinzena). Però només una mica millor: tot i el debat que hi va haver sobre la conveniència o no de tancar aquests espais, que són refugis climàtics i donen servei als veïns que no poden anar-se'n de vacances, aquest agost n'hi haurà només 12 d'operatives i tres més que obriran portes a partir del dia 16. És a dir, en total dues més que obriran tot el mes i una menys durant la segona quinzena. Així i tot, les biblioteques continuen formant part del mapa de refugis climàtics per fer front a les altes temperatures que l'Ajuntament va presentar divendres i que suma 227 espais entre equipaments (com biblioteques, escoles i museus) i parcs amb ombra.

Inscriu-te a la newsletter De Sant Jaume al mónInscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

L'any passat va ser el grup municipal d'ERC el que va aixecar la veu contra la incoherència que les biblioteques formessin part d'aquesta xarxa i, en canvi, tanquessin quasi en bloc a l'agost per garantir les vacances dels treballadors i, sobretot, en un any en què molts barcelonins deien que no marxarien de la ciutat. El que s'ha fet històricament a Barcelona és aprofitar el mes en què aquests equipaments tenen menys demanda (els usos cauen un 60% si es compara un mes d'agost amb un mes convencional com l'abril, segons les dades del Consorci) per concentrar les vacances. I això va generar un debat a l'Ajuntament en què el llavors tinent d'alcaldia de Cultura, Jordi Martí, va acceptar obrir el meló sobre aquests horaris, però hi va posar xifres: va dir que obrir totes les biblioteques durant el mes d'agost tindria un cost de dos milions d'euros. Així i tot, va deixar la porta oberta a fer canvis l'estiu següent per garantir l'accés universal a la lectura.

Cargando
No hay anuncios

La realitat és que no hi ha hagut un canvi de directriu política, però aquest any la borsa d'urgència per cobrir el personal que fa vacances o té alguna contingència ha funcionat millor i per a l'estiu s'han pogut contractar 50 persones més del que és habitual (fins a 250 entre juliol i setembre). I això, com explica el gerent del Consorci de Biblioteques, Ferran Burguillos, permet garantir l'oferta normal durant el mes de juliol (i també les activitats programades) i obrir alguna biblioteca més que l'any passat durant l'agost. Si al 2022 el criteri era com a mínim una per districte, aquest any n'hi haurà dues d'obertes als districtes que s'han considerat més convenients per mida i densitat de població: l'Eixample i Sant Martí. Una de les que no tancarà en tot el mes és la flamant biblioteca Gabriel García Márquez, al barri de Sant Martí, i recentment seleccionada com a finalista al premi a millor biblioteca pública del món del 2023.

Cargando
No hay anuncios

"S'intenta oferir el màxim de servei possible, però garantint l'eficiència de la inversió pública i, per tant, el nivell de demanda ha de justificar l'obertura d'aquests espais. Qualsevol decisió es pren tenint en compte els usos esperats", justifica Burguillos. I, a l'agost, el públic a les biblioteques cau en picat. El debat arriba en un any en què hi ha hagut mobilitzacions dels sindicats per reclamar millores laborals i més inversió i personal a la xarxa. Denuncien falta de mans i de manteniment. "Per a nosaltres el reforç d'estiu és un pegat, no ens oposem a obrir-les totes a l'agost, però hi hauria d'haver un reforç estructural de la plantilla i més inversió per garantir que aquests espais són realment refugis climàtics, perquè algunes tenen problemes de climatització", defensa Joan Folch, president del comitè d'empresa. I, malgrat tot, les biblioteques públiques de la ciutat es mantenen, any rere any, com un dels serveis més ben valorats de la ciutat, només per darrere dels Bombers.

"Infraestructura social"

"No obrir biblioteques a l'estiu perquè la gent no hi va és renunciar a la capacitat transformadora de la política cultural i mantenir desigualtats segons el codi postal", denunciava, ja l'any passat, la llavors regidora d'ERC, Gemma Sendra. I alguns experts com el sociòleg nord-americà Eric Klinenberg van encara més enllà i defensen que les biblioteques no haurien de tancar mai per vacances i hi hauria d'haver una rotació suficient de personal per garantir que obren els set dies de la setmana durant tot l'any. I, de manera molt especial, a l'estiu, que és quan no hi ha escoles. Les biblioteques són, en paraules de Klinenberg, un element bàsic de la "infraestructura social".

Cargando
No hay anuncios