Barcelona

Barcelona tanca les últimes parades d'ocellaires de la Rambla

Tècnics municipals precinten les cinc parades que encara quedaven obertes al passeig

3 min
Treballadors buidant la paradeta de la Rambla mentre els operaris esperen per precintar-la

BarcelonaDes d'aquest dilluns al matí, la Rambla de Barcelona ja no té oberta cap de les emblemàtiques parades dels antics ocellaires. Tècnics de l'Institut Municipal de Mercats s'han personat poc després de les 10 del matí davant les cinc parades que encara quedaven obertes per procedir al seu tancament forçós. Com ja van fer el 21 d'agost passat amb la resta de parades, han mostrat l'ordre judicial que els emparava per decretar-ne el tancament, que s'ha produït sense incidents.

Pocs minuts després que obrissin les parades, la comitiva municipal s'ha personat davant de les parades que encara quedaven obertes per procedir al seu tancament. Ha començat a partir d'aquí un petit litigi enmig de la Rambla entre els tècnics municipals i la propietat de les parades i els seus advocats, que demanaven a l'Ajuntament un dia de marge per poder fer un tancament més endreçat. En declaracions a l'ARA, el propietari de les parades, Javier Cuenca, lamentava que el consistori s'hagi plantat a les botigues sense avisar prèviament.

Tot i la petició dels paradistes, l'Ajuntament no ha donat el seu braç a tòrcer i, pocs minuts després de les 11 del matí, els treballadors de les antigues parades d'ocellaires començaven a recollir i a posar el material en caixes. Tot plegat, sota la mirada impassible dels turistes que continuaven xafardejant entre la botiga i fins i tot fent les últimes compres de la història en aquestes parades de la Rambla.

Els propietaris de les parades dels antics ocellaires parlant amb agents de la Guàrdia Urbana.

Visiblement emocionats pel que suposa deixar enrere tota una vida venent a la Rambla –primer animals i després altre tipus de productes–, Javier Cuenca i el seu pare José –que havia treballat a la parada en el passat– acabaven d'acordar amb els tècnics de mercats el procediment a partir d'ara. L'Ajuntament els acompanyarà en els pròxims dies a les parades perquè puguin acabar de buidar-les, i posarà a la seva disposició magatzems i també neveres perquè puguin guardar-hi productes com ara els gelats que venien en alguna de les parades.

Després que al juliol els propietaris de les parades es neguessin a entregar les claus dels establiments, l'Ajuntament va activar la via judicial per poder-ne forçar el tancament. Ara, amb l'aval judicial a la mà per actuar en aquestes primeres sis parades, s'ha procedit al tancament. Les mateixes fonts municipals apunten que s’estudiarà quin és el moment més adient per a l'enderroc. Tot plegat arriba de bracet de la reforma de la Rambla.

Fa anys que l'Ajuntament batalla per suprimir aquestes parades, que des del 2009 ja no podien vendre animals i havien anat canviant d'activitat fins a convertir-se en venedors de gelats, torrons o souvenirs, sense rastre ja dels animals exòtics que van arribar a vendre durant tot el segle XX. De fet, en el Pla Especial d’Ordenació de la Rambla, aprovat definitivament el 2016, ja no es preveia la continuïtat d’aquestes parades.

Un conveni anul·lat

Aquest juliol, el director dels serveis jurídics del consistori barceloní, Manel Mallo, va explicar que l'Ajuntament està avalat per "cinc jutjats i vint resolucions judicials diferents", que sostenen que les parades dels antics ocellaires "no poden vendre aquests productes". Es referia als gelats, torrons i souvenirs que comercialitzen des que el 2009 van signar el conveni amb el districte i l'Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB), un conveni que posteriorment el mateix Ajuntament va tirar enrere al declarar-lo nul.

Els ocellaires de la Rambla es van establir al passeig l’any 1855. Abans treballaven dins del Mercat de la Boqueria, però un decret d'aquella època va aprovar que els animals vius havien de disposar d’un espai propi allunyat dels animals morts per motius d’higiene i per evitar la transmissió de malalties.

stats