Barcelona

Barcelona també talarà palmeres de 10 metres en bon estat però que puguin causar danys

La investigació externa sobre la palmera que va caure al Raval i va matar una veïna no aclareix la causa exacta de la caiguda

BarcelonaJa ha arribat l'informe extern que l'Ajuntament de Barcelona va encarregar per saber del cert per què es va partir per la meitat una palmera al Raval i va matar una noia de 20 anys, i el resultat és el mateix que la investigació interna del consistori: no es pot saber del cert què va provocar la caiguda. Hi ha hipòtesis, com que fos per la sequera, però el gerent de Parcs i Jardins de la ciutat, Francesc Jiménez, ha explicat aquest divendres que "no se'n pot establir la causa de manera exacta". I això preocupa a l'Ajuntament: "Ens amoïna, perquè no podem detectar quan a les altres palmeres datileres els passarà el mateix". Enmig d'aquest atzucac, el consistori ha decidit talar massivament aquesta espècie i substituir-la. Concretament, s'aniran tallant totes les datileres de més de 10 metres que estiguin en ubicacions amb probabilitat de causar danys (com en escoles, vies molt concorregudes o places) encara que estiguin sanes. També es talaran totes les palmeres que tinguin factors de risc.

Inscriu-te a la newsletter Els veïns del tramviaInscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

"Hem decidit accelerar la substitució que ja es va començar el 2014", ha afegit Jiménez. També han decidit regar totes les palmeres datileres de forma sistemàtica mentre no se substitueixen per altres espècies. Després que caigués l'arbre del Raval, l'Ajuntament va iniciar una inspecció a fons de 1.224 palmeres que tenien unes característiques semblants. Tal com va avançar l'ARA, la previsió de l'ens municipal és que es talin mig miler de palmeres en aquesta primera fase, de les quals ja se n'han eliminat 304. Aquesta tala serà la primera d'unes quantes, ja que en aquesta primera revisió no hi han entrat algunes palmeres superiors a 10 metres o inferiors però amb elements de risc que també acabaran sentenciades. Tal com ha explicat el cap d'arbrat, Joan Guitart, serà un procés progressiu, ja que, per exemple, les palmeres creixen uns 30 centímetres cada any i n'hi ha que encara no arriben als 10 metres però que ho faran d'aquí un temps.

Cargando
No hay anuncios

Encara no se sap del cert quins arbres substituiran les palmeres talades. Hi havia ubicacions emblemàtiques com la plaça de Trilla de Gràcia (també coneguda com la plaça de les palmeres), on només en queda una d'una espècie no datilera de les nou que hi havia. Doncs bé, tot dependrà de la disponibilitat dels vivers: "En alguns casos seran arbres i en d'altres mantindrem palmeres d'una altra espècie", ha apuntat Guitart, que ha afegit que no han detectat cap situació de risc en altres arbres de la ciutat. Tal com va explicar l'ARA, la tala massiva de palmeres ha obligat a habilitar un dipòsit en uns camps de Montjuïc per anar-les abocant a l'espera que vagin a la planta de compostatge.

Cargando
No hay anuncios

Les conclusions de l'informe

L'informe extern sobre la caiguda de la palmera del Raval l'ha fet una empresa especialitzada en palmeres, i ha arribat a la mateixa conclusió que l'Ajuntament. Concretament, segons ha explicat Jiménez, l'informe descarta el vent com a causa, perquè en aquella zona (el Raval) hi corre molt poc. L'auditoria afirma que en una observació visual el tronc no presentava cap defecte i que en els testos d'oscil·lació no es va detectar cap comportament irregular. Amb fotos de Google Maps, l'empresa també descarta que la inclinació de la palmera (motiu pel qual els veïns van avisar cinc mesos abans de l'accident) fos preocupant. A més, han fet la prova del resistògraf (es forada un tros de tronc per valorar-ne la resistència) en el punt exacte per on es va trencar, i tampoc va mostrar cap defecte.

Cargando
No hay anuncios

Així doncs, la principal hipòtesi segueix sent la sequera, i l'informe extern sospita que un element ho podria haver aguditzat tot: a la mateixa plaça hi ha una font ornamental que va deixar de funcionar pel decret de sequera a finals de l'any passat. L'auditoria, doncs, creu que això podria haver reduït la quantitat d'aigua que l'arbre acostumava a tenir.