Barcelona se suma a l'Acord Social per l'Amnistia i l'Autodeterminació
L'Ajuntament aprova el text amb els vots d'independentistes i comuns i l'oposició del PSC
BarcelonaEl Procés ha tornat a entrar, aquest divendres, a l'Ajuntament de Barcelona en un debat d'aquells que, fa uns anys, deixaven els comuns en una posició complicada i que sempre divideixen el govern de BComú i el PSC. Un ple extraordinari, forçat per ERC i Junts, ha discutit i aprovat l'adhesió de la ciutat a l'Acord Social per l'Amnistia i l'Autodeterminació, que ja té el suport de 300 entitats i més de 200 ajuntaments.
La decisió s'ha pres amb el suport dels grups independentistes i de Barcelona en Comú, que ha afegit una esmena al text per puntualitzar que, mentre es porta a terme la iniciativa parlamentària per aprovar la llei d'amnistia, cal intensificar el diàleg entre institucions per reformar el Codi Penal i evitar la repressió d'idees polítiques. "És el moment de deixar-nos de farols i jugades mestres i centrar-nos tots en les solucions", ha defensat el regidor dels comuns Marc Serra.
La resta de forces del plenari han votat en contra del text, inclòs el PSC, que ha definit com un dels "episodis més tristos de la història recent" l'intent d'"imposar" l'avanç cap a la independència. "La declaració unilateral d'independència no era inevitable i crec que tampoc ho eren els empresonaments", ha defensat Laia Bonet. La regidora socialista ha assegurat que no és possible una amnistia perquè només s'aplica quan hi ha un canvi de règim que ara, ha dit, no s'ha donat. "La ciutadania demana diàleg i prioritzar el que ens uneix", ha conclòs.
ERC i Junts han defensat el text, que inclou quatre punts: l'amnistia, l'autodeterminació, el diàleg per reformar el Codi Penal i un acord per traslladar la resolució aprovada a la plataforma que promou el text. Elisenda Alamany, que és qui ha presentat la proposició en nom d'ERC, ha defensat que recull els "grans consensos" que encara hi ha a la ciutat i ha retret al PSC que hi hagi votat en contra: "Mai un partit es podrà situar al centre de la vida política d'un país si no s'assembla al país". Neus Munté, en nom de Junts, ha demanat que el ple sigui "valent" en defensa de les llibertats individuals i col·lectives.
La resta de partits s'han oposat visceralment a la proposició. "Estan enganyant la gent perquè són conscients que la independència de Catalunya és impossible", ha defensat l'ara cap de files de Ciutadans a l'Ajuntament, Paco Sierra. Josep Bou, del PP, ha dit que no hi havia cap conflicte entre Catalunya i Espanya, sinó entre "els que es volen separar i la resta". I Eva Parera, de Valents, ha assegurat no tenir cap intenció de debatre un text que inclou “il·legalitats”.