Turisme

Barcelona reprèn l'ofensiva contra els pisos turístics il·legals

Diverses ciutats europees demanaran a la UE una regulació global per a l'activitat de plataformes com Airbnb

BarcelonaAra que els turistes ja han tornat massivament a Barcelona i que s'han reobert debats com el de la necessitat de fixar un límit als creueristes o descongestionar els punts més coneguts, l'Ajuntament considera que és el moment de reprendre, també, l'ofensiva contra els pisos turístics il·legals. Aquesta batalla es va lluitar amb força durant el primer mandat dels comuns, quan es considerava que hi havia uns 6.000 allotjaments fraudulents a la ciutat, i va quedar pràcticament abandonada durant els dos anys de la pandèmia. L'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, però, ha anunciat avui després d'una trobada amb l'alcaldessa d'Amsterdam, Femke Halsema, que tornen a posar a treballar la maquinària en aquesta direcció. Les dues alcaldesses han compartit els problemes de convivència i d'expulsió de veïns que es deriven del lloguer il·legal d'aquest tipus d'allotjaments i del turisme massiu en general i han defensat que, després de l'estiu, instaran la Unió Europea a tirar endavant una regulació unitària per al conjunt de plataformes on s'anuncien pisos turístics.

Inscriu-te a la newsletter Els veïns del tramviaInscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Mentre això no passa, Barcelona manté la seva particular lluita contra Airbnb, que és la plataforma que defineix com a més incomplidora. Amb la represa del pla de xoc ja s'han rastrejat uns 21.000 anuncis en diferents plataformes i se n'han detectat 360 sense permís; la majoria, com ha apuntat Colau, a Airbnb. La xifra encara és baixa però el consistori tem que es dispari si no es prenen mesures. El pla municipal mobilitza ara una setantena de treballadors, entre els quals un equip de 25 visualitzadors que treballen a peu de carrer per detectar possibles allotjaments il·legals. Aquest equip, de fet, havia arribat a estar format per 40 persones, fruit d'un acord amb ERC, que va demanar reforçar-lo, i s'havia marcat el repte de reduir a 0 l'oferta il·legal el 2023. Pel mig, però, va esclatar una pandèmia.

Cargando
No hay anuncios

"Ens agrada que ens visitin i és positiu per a l'activitat econòmica, però el turisme ha de ser una activitat equilibrada i sostenible", ha defensat Colau després de la trobada a l'Ajuntament amb la seva homòloga a Amsterdam. L'alcaldessa de Barcelona ha remarcat que l'objectiu de l'ofensiva contra els anuncis il·legals no és recaptatori i que anirà acompanyada d'una campanya informativa enfocada als clients per demanar-los que s'informin bé de si el pis on s'allotgen té o no llicència.

Cargando
No hay anuncios

Multes de fins a 60.000 euros

Colau ha considerat que l'augment de preus de l'habitatge i l'expulsió de veïns, lligats a l'activitat turística, són un problema repetit a diferents ciutats europees i que, per això, és necessari un marc normatiu global que reguli l'activitat d'aquestes plataformes. A Barcelona s'exposen a multes d'entre 3.000 i 60.000 euros si mantenen anuncis de pisos que no tenen llicència.

Cargando
No hay anuncios

L'alcaldessa d'Amsterdam ha coincidit amb Colau a destacar que el turisme massiu afecta la qualitat de vida dels veïns de les ciutats i que, després de la pausa de la pandèmia, això es veu ara com un problema encara més gran. "Benvingut el turisme, però al mateix temps volem protegir la ciutat", ha defensat, i ha afegit que diferents ciutats europees, com Roma, París o Londres, aniran de bracet a fer la reivindicació a Europa.