Barcelona

Barcelona reivindica "la mirada dels infants" per il·luminar la Mercè

Carme Solé Vendrell alerta contra les pantalles durant la infantesa: "És maltractament emocional"

3 min
Carme Solé Vendrell pintant el quadre que ha regalat a Barcelona durant el pregó de la Mercè

BarcelonaBarcelona ha il·luminat aquest divendres l'inici de la Mercè amb un pregó que ha reivindicat la importància de recuperar la "mirada de l'infant". La il·lustradora Carme Solé Vendrell –creadora de la campanya Why?– ha estat l'encarregada de donar el tret de sortida de la festa major amb un discurs en què ha denunciat els perills que avui dia pateixen infants de tot el món i que ha cridat a combatre. Capgirant la frase que diu que l'única llengua universal que hi ha al món és el plor dels infants, Solé Vendrell ha fet una crida a "convertir aquest plor en somriures".

"Si la humanitat actués amb mirada d'infant, ben segur que el món seria molt millor", ha subratllat la pregonera, que ha denunciat que encara avui "les coses més inhumanes les pateixen els nens". "Hi ha monstres que viuen als contes, però n'hi ha d'altres com la fam, la guerra, el maltractament o l'esclavatge que viuen en la realitat diària d'infants d'arreu del món", ha alertat Solé Vendrell. Entre els perills que han d'afrontar, la il·lustradora hi ha situat també en un lloc destacat les pantalles.

La pregonera ha donat suport a les campanyes per una adolescència lliure de mòbils, i ha alertat que als infants "abduïts per les pantalles se'ls priva de la llibertat d'escollir, de compartir, de jugar i d'imaginar". "Res estimula la seva imaginació", ha lamentat, i ha considerat que tot plegat suposa "una gran falta de respecte i un maltractament emocional" perquè es priva els menors de saber quins són els seus sentiments. Per fer-hi front, ha demanat menys pantalles i més cultura. Ha defensat el dret dels nens i els joves a gaudir "d'una bona escola" i d'accedir a "bons llibres" i al teatre, elements clau en la seva formació vital i com a artista.

La il·lustradora Carme Solé Vendrell durant el pregó de la Mercè

Solé Vendrell, que al llarg de la seva vida ha il·lustrat llibres de molts autors, des de Gabriel García Márquez fins a Salvador Espriu, ha recordat també la seva infància al barri d'Horta, marcada per la tuberculosi de la seva mare, que va morir quan ella només tenia nou anys.

Després d'una trajectòria dedicada a posar rostre als infants, Solé Vendrell els ha volgut també donar veu aquest divendres. Ha portat fins al Saló de Cent de l'ajuntament les paraules de joves i nens de Düsseldorf, París, Ripoll, el barri de Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat i l'Alt Urgell que han passat en algun moment per la seva vida. Alguns deixant empremta, com una nena de tres anys d'Ullastrell que va resumir-ho tot: "La Carme pinta la guerra per fer la pau". 

Durant la seva intervenció, l'alcalde, Jaume Collboni, ha enaltit el compromís de Carme Solé Vendrell amb els infants del món que pateixen "la barbàrie de les guerres". L'alcalde, que ha recordat que un terç dels infants estan en risc de pobresa o exclusió social, ha lamentat que massa sovint "no es té en compte la seva mirada". Tanmateix, ha assegurat que el seu govern treballarà perquè el futur dels nens "sigui millor que el present" dels adults. "Els hem d'educar en l'esperança que un futur millor és possible", ha conclòs.

Una marxa juvenil per demanar la pau al món

Solé Vendrell, que durant un temps va convertir Barcelona en una galeria d'art a l'aire lliure amb els seus retrats de nens refugiats i la pregunta Why?, ha recollit el guant de l'alcalde. Rememorant una manifestació que es va fer a Roma pel primer aniversari de la guerra d'Ucraïna, ha proposat que la capital catalana organitzi la seva pròpia marxa silenciosa amb nens i joves de fins a 18 anys que, encapçalada per un dels seus rostres de nens refugiats, demani la pau al món.

L'Aniol i el Dídac pintant el quadre que Carme Solé Vendrell ha regalat a Barcelona per la Mercè

Fidel a la seva carrera, Solé Vendrell ha volgut sumar una imatge potent a les seves paraules. Enmig del pregó, ha regalat a la ciutat un dels seus retrats, que ha pintat en directe. Sobre un gran llenç blanc on ha escrit "Mercè 24" –els nervis li han jugat una mala passada i primer s'ha deixat la c–, ha dibuixat un dels seus retrats. A sota, tres joves –l'Aniol, la Jana i el Dídac– han pintat la pregunta Why? amb blau, groc i vermell. Tres colors amb els quals es poden fer tots els altres i que la il·lustradora ha destacat com el símbol que permet veure "la immensa varietat que hi ha entre els éssers humans".

stats