Barcelona redueix un 60% la població de coloms a les zones amb pinso anticonceptiu

L'Ajuntament treballa en una campanya per evitar que els ciutadans els donin menjar

Gerard Mira
i Gerard Mira

BarcelonaBarcelona ha aconseguit reduir un 60% la població de coloms a les zones on s'ha administrat el pinso anticonceptiu a través dels diferents dispensadors. L'Ajuntament va engegar el 2017 una iniciativa per frenar la natalitat de les colònies de coloms amb blat de moro recobert de nicarbazina, un fàrmac veterinari que impedeix la formació d'ous viables i produeix una infertilitat reversible en les femelles si se'n deixa de subministrar. Avui dia, el balanç és "molt positiu", segons la directora de Benestar Animal del consistori, Carme Mati: "Les dades ens diuen que aquest sistema realment funciona i que ens permet controlar les colònies superpoblades".

Inscriu-te a la newsletter De Sant Jaume al mónInscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Barcelona compta amb 44 dispensadors en funcionament que engloben 36 colònies de coloms repartides pel territori, però aquests punts es mouen si es detecten necessitats en una altra zona. "Es poden modificar els punts de tractament segons ens convingui", afirma Mati. El 2017 es van comptabilitzar 3.801 coloms que començaven el tractament. Ara, cinc anys després, la població de les colònies de coloms que mengen del pinso dels dispensadors és de 1.523, és a dir, s'ha reduït en 2.278 exemplars la població d'aquestes colònies d'ocells. Durant el 2021, els resultats mostren una reducció del 27% (562 coloms) respecte a la població comptabilitzada abans d'iniciar el tractament. S'ha de tenir en compte, però, que aquest tractament s'enfoca només en unes colònies determinades i no a la totalitat d'aquestes aus de la ciutat, que segons els últims censos és de 103.226 exemplars.

Cargando
No hay anuncios

El pinso anticonceptiu no és l'única mesura que ha implementat l'Ajuntament per controlar la població d'aquests ocells. Mati explica que l'estratègia està articulada per "dues potes imprescindibles més": el control dels espais de nidificació i repòs i el control de la quantitat d'alimentació que reben per part de la ciutadania.

Cargando
No hay anuncios

El problema de l'alimentació

La directora de Benestar sentencia que bona part de la feina que s'ha de fer per reduir la superpoblació d'aquestes aus passa per canviar dràsticament el volum d'aliment que els facilita la població. "Tenir tant aliment disponible fa que creixin desmesuradament les poblacions i que augmentin les concentracions", afegeix. Mati alerta que les grans congregacions poden desembocar en greus problemes de salubritat, i per això des de l'Ajuntament han creat una campanya de conscienciació ciutadana.

Cargando
No hay anuncios

La campanya pretén dissuadir els grans alimentadors, que són tots aquells que poden arribar a proporcionar més de cinc quilograms de menjar diari, i els alimentadors regulars, que donen entre un i cinc quilograms al dia. "Cal fer entendre que els coloms no ens necessiten, que ja tenen la seva manera natural d'alimentar-se", comenta. Per lluitar contra aquesta problemàtica, sobre la qual s'han rebut més queixes ciutadanes a partir del confinament del 2020, l'Ajuntament treballa amb informadors municipals, agents cívics, educadors socials i agents de policia per identificar els alimentadors i interaccionar amb ells per dissuadir-los.

Des de l'Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB) també estan fent un seguiment de la presència de coloms a tots els mercats per evitar problemes de salubritat pública i de molèsties als concessionaris i els usuaris dels mercats. Durant el 2021 es van prendre mesures al Mercat de Sants i al de la Barceloneta, entre d'altres, i aquest 2022 ja s'està treballant, o està previst fer-ho, al Mercat de la Boqueria i al de Santa Caterina.