La creació d'aquest passeig que vol unir Wellington amb Marquès de l'Argentera passant per la plaça Joan Fiveller, just davant del Parlament, té un altre efecte col·lateral: ha de suposar "la reducció progressiva" de les places d'aparcament per als treballadors i diputats de la cambra, que ara poden deixar els vehicles dins el Parc de la Ciutadella. Collboni ha explicat que ja mantenen converses amb el Parlament per aquest tema, però ha estat taxatiu: "Els parcs són parcs, no hi ha aparcaments". L'alcalde ha subratllat que hi ha prou oferta d'aparcaments al voltant del Parlament per poder reduir els vehicles que accedeixen a la Ciutadella.
Barcelona recupera el projecte de travessar el Zoo amb un passeig entre el Born i la Vila Olímpica
L'Ajuntament preveu que la nova avinguda estigui acabada la primavera del 2027
BarcelonaMés d'una dècada després, Barcelona ha reprès aquest dimecres un d'aquells projectes que la ciutat sembla arrossegar eternament: la creació d'un passeig dins el Parc de la Ciutadella que travessarà el Zoo i permetrà connectar en línia recta els barris de la Vila Olímpica i la Ribera. És un projecte anunciat durant el mandat de Xavier Trias i que ara el govern de Jaume Collboni accelera en el marc de la transformació de tota aquesta zona dins el projecte de la Ciutadella del Coneixement.
La creació d'aquest passeig –que serà de sauló, tindrà uns 20 metres d'amplada i que passarà pel costat mateix del Parlament– suposarà l'obertura d'un nou accés al parc des del carrer Wellington. Una entrada que històricament el parc havia tingut, però que l'alcalde Josep Maria de Porcioles va eliminar els anys 50. Aquest pas, tal com ha explicat l'alcalde, Jaume Collboni, facilitarà una connexió directa entre dos dels nous equipaments lligats a la Ciutadella del Coneixement: el nou Mercat del Peix i la futura Biblioteca Provincial de l'Estat.
"La Ciutadella deixarà de ser una barrera urbana entre dos barris i dues parts de la ciutat que naturalment haurien d'estar millor connectats", ha explicat la primera tinent d'alcalde, Laia Bonet. D'alguna manera, el nou passeig generarà una continuïtat entre l'avinguda Marquès de l'Argentera, el parc i el carrer de Villena fins a arribar al carrer Marina. Això permetrà, per exemple, que la parada de metro de Ciutadella Vila Olímpica sigui una via d'accés directe al parc sense haver de fer tanta volta com ara.
Per fer aquest nou pas, l'Ajuntament necessita superar el Zoo, que ara fa de frontera entre els dos barris. Com es pot veure en la imatge superior, per aconseguir-ho es crearà un pas inferior dins el zoològic, que es connectarà mitjançant rampes amb la resta de l'espai. Per sobre hi haurà la passarel·la que farà de passeig en aquest tram i que permetrà als que hi passin veure el zoològic des de dalt amb una nova perspectiva.
L'obertura d'aquest pas obligarà a fer obres dins el Zoo i suposarà el trasllat d'alguns espais ocupats ara per animals. Segons ha explicat Bonet, la majoria es traslladaran provisionalment a la zona que ocupa l'antic Aquarama del Zoo, des de fa temps en desús.
El passeig de la Biodiversitat
L'objectiu del consistori és que el nou passeig estigui acabat la primavera del 2027, coincidint amb el final del mandat. Per això, aviat s'iniciarà la redacció del projecte executiu amb la intenció de licitar les obres a la tardor i que es comencin a executar durant el primer trimestre del 2026. El nou accés pel carrer Wellington i el passeig que travessarà el Zoo suposaran una inversió total de 13 milions d'euros.
Durant la presentació del projecte, Collboni ha explicat que "provisionalment" el nou pas s'anomenarà passeig de la Biodiversitat. El nom no és definitiu, perquè primer haurà de passar per la ponència del nomenclàtor. El 2014 –l'últim cop que es va parlar d'aquest projecte– s'havia proposat posar-li el nom del primatòleg català i descobridor del Floquet de Neu, Jordi Sabaté Pi.
Més enllà del nou passeig, Collboni ha admès aquest dimecres que pròximament s'han d'abordar altres transformacions per augmentar la permeabilitat del parc. En aquest sentit, ha apuntat que en el futur es volen obrir més accessos tant al mateix carrer Wellington com al passeig de la Circumval·lació, que actualment és un lloc hostil per passejar perquè queda encaixonat entre el mur del Zoo i els solars del darrere de l'Estació de França.
Els treballadors del Zoo, expectants
Més enllà de la pota urbanística, per a més endavant queda també la concreció de la transformació del projecte del Zoo. Aquest dimecres Bonet ha assegurat que la transformació física de l'espai "és el tret de sortida d'una sèrie de transformacions" que han de fer del zoològic un projecte "centrat en la preservació" i en l'educació dels més petits.
Fonts dels treballadors, una representació dels quals era present a la roda de premsa, han mostrat inquietud pel fet que s'avanci en el vessant urbanístic del projecte sense entrar encara en el debat de fons sobre què ha de ser el Zoo del futur. En conversa amb l'ARA, consideren que aquest hauria de ser un tema de consens entre els grups municipals que donés certa estabilitat a l'equipament i que permetés garantir-ne la viabilitat futura.
La renovació del Zoo és una de les apostes per convertir la zona en un pol científic, un projecte que s'ha batejat amb el nom de Ciutadella del Coneixement. A més de la posada al dia d'espais com l'Hivernacle, l'Umbracle, el Museu Martorell i el Castell dels Tres Dragons, el projecte inclou també la construcció del macrocomplex científic de l'antic Mercat del Peix –que inclourà tres edificis i que ja està en obres–, el Pol de Biociència del CSIC –que es farà on ara hi ha el Parc Mòbil de l'Estat i que acollirà l'Institut d'Investigacions Biomèdiques i l'Institut de Biologia Molecular– i la Biblioteca Provincial, un projecte històric de la ciutat que ara per fi sembla haver-se desencallat.