Barcelona
Barcelona18/12/2023

Barcelona recupera l’Hivernacle de la Ciutadella després de 16 anys d’abandonament

L’equipament és la primera pedra del projecte per transformar el parc en un pol científic

BarcelonaDesprés de 16 anys d’abandonament, Barcelona ha reobert aquest dilluns les portes de l’Hivernacle del parc de la Ciutadella. Amb la remodelació d'aquest edifici icònic de la ciutat, l'Ajuntament posa la primera pedra del macroprojecte que ha de transformar el parc en un pol de recerca i investigació referent al sud d'Europa. De fet, en aquest hub científic s'inclouen altres equipaments com ara el nou centre de recerca del Mercat del Peix, el Pol de Biociència del CSIC, i l’anhelada Biblioteca Central.

Inscriu-te a la newsletter De Sant Jaume al mónInscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

La remodelació de l’Hivernacle era una assignatura pendent de la capital catalana, ja que feia anys que havia entrat en una espiral de decadència que l’havia malmès seriosament. Ara reneix convertit en la primera pedra del projecte de la Ciutadella del Coneixement. Aquest projecte comportarà també la recuperació d'altres tres equipaments emblemàtics del parc com són el Castell dels Tres Dragons –que acollia el museu de zoologia, però que fa anys que està tancat–, el Museu Martorell, que ja té la remodelació pràcticament acabada i que continuarà acollint exposicions, i l’Umbracle, l’únic dels equipaments que continua obert, però que cal posar al dia.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a l'Hivernacle, que des d'aquest dilluns ja es pot visitar, la idea és que aculli exposicions relacionades amb la ciència natural i la divulgació. La primera arribarà a la primavera i serà sobre la història del mateix hivernacle. De moment, però, es mantindrà uns mesos sense acollir cap mostra perquè la gent pugui visitar-lo i gaudir de la rehabilitació, que ha costat 2,5 milions d'euros.

Cargando
No hay anuncios

Durant la presentació del nou Hivernacle, l'alcalde, Jaume Collboni, ha subratllat l'aposta dels diferents governs municipals que l'han precedit per tirar endavant la Ciutadella del Coneixement, un projecte nascut arran de diversos articles publicats a l'ARA. Collboni ha celebrat que aquesta iniciativa permeti "recuperar el fil de l'Exposició Universal de 1888" i que la ciutat recobri la seva vocació de ser un centre de divulgació científica. "Amb la nova Ciutadella construïm el model de la nova Barcelona que situa el coneixement i la ciència en el centre", ha afirmat.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, el director del Parc de Recerca Biomèdica i eminència en temes de recerca i investigació, Jordi Camí, ha agraït als diferents governs municipals des de l'època de Xavier Trias la seva aposta decidida per aquest projecte, que ha desitjat que continuï expandint-se en el futur amb nous centres de recerca. En aquest sentit, ha animat fins i tot els presents a plantejar-se un trasllat del Parlament de Catalunya perquè l'edifici que ocupa pugui destinar-se també a la recerca.

Un pol científic

La transformació del patrimoni de la Ciutadella, que també comportarà millores al parc, és només una de les potes del projecte de la Ciutadella del Coneixement, que és fruit de la col·laboració entre Generalitat, Estat i Ajuntament així com de diferents universitats i centres de recerca. En total, compta amb un pressupost d'uns 290 milions d'euros, dels quals el consistori n'aporta prop de 80.

Cargando
No hay anuncios

Per completar la renovació de la zona com un pol científic, el projecte inclou també la construcció del macrocomplex científic de l'antic Mercat del Peix –que inclourà tres edificis i que ja està en obres–, el Pol de Biociència del CSIC –que es farà on ara hi ha el Parc Mòbil de l'Estat i que acollirà l'Institut d'Investigacions Biomèdiques i l'Institut de Biologia Molecular– i la Biblioteca Provincial, un projecte històric de la ciutat que ara per fi sembla haver-se desencallat. A tot això s'hi sumaria el Zoo de Barcelona, que des de fa anys ha fet un gir per centrar-se en la gestió de la biodiversitat. A excepció de la biblioteca, que depèn de l'Estat i que va per una mica més llarg, la voluntat de l'Ajuntament és que la resta d'equipaments puguin estar en marxa abans que acabi el mandat la primavera del 2027.

Cargando
No hay anuncios

Per més endavant també queda resoldre els accessos al parc, que sovint s’ha criticat que són poc permeables amb el seu entorn. En aquest sentit, la construcció del centre de recerca del Mercat del Peix i del Pol de Biociència del CSIC han de permetre obrir algun nou accés al parc des del carrer Wellington, malgrat que això podria implicar alguna reforma al Zoo.

Un pàrquing per al Parlament?

Les obres del nou centre de recerca del Mercat del Peix estan ja en marxa i han començat per tot allò que té a veure amb el subsol de l'edifici. Allà s'està fent un pàrquing que gestionarà BSM i que, a més d'acollir els vehicles dels investigadors que treballin en el futur en aquella zona, podria acollir també els cotxes dels diputats del Parlament. Actualment, la majoria dels treballadors i parlamentaris que van en cotxe a la cambra catalana aparquen dins del mateix parc de la Ciutadella, si bé fa molts anys que es parla de buscar un emplaçament alternatiu.