Barcelona

Barcelona prohibeix obrir més botigues de cànnabis, d'ungles i de carcasses de mòbil a Ciutat Vella

Tampoc es podrà obrir cap nou establiment de cap tipus a la Rambla durant dos anys

3 min
Una botiga de productes cannàbics a Ciutat Vella

BarcelonaBarcelona diu prou a la proliferació de botigues de cànnabis, de manicura i de carcasses de mòbil al districte de Ciutat Vella. L’Ajuntament ha suspès des d'aquest divendres la concessió de llicències al districte de Ciutat Vella per a l’obertura de noves botigues cannàbiques, d’accessoris de mòbils i de pedicura i manicura. També ha suspès la concessió de qualsevol nova llicència de comerç a la Rambla per poder impulsar, de la mà de les obres que s'hi estan fent, una reforma en profunditat del comerç en aquest passeig.

En roda de premsa, la primera tinenta d'alcalde, Laia Bonet, i el regidor de Ciutat Vella, Albert Batlle, han defensat la necessitat d'actuar davant d'un tipus de comerços que "estan proliferant de forma desorbitada i que empobreixen el comerç de proximitat". La mesura suposa una mena de treva per evitar que es coli una allau de noves llicències d'aquest tipus mentre es treballa per restringir-les definitivament, ja que des d'avui ja es treballa en la redacció d'un nou Pla Especial Urbanístic d’ordenació de les activitats de pública concurrència, comerços alimentaris, serveis turístics i altres activitats per a Ciutat Vella i la Rambla.

Per dur a terme aquesta prohibició, l'Ajuntament ha hagut de crear tres noves classificacions específiques a l'ordenança municipal, ja que fins ara aquesta mena de comerços s'emparaven sota els epígrafs genèrics de floristeria, herboristeria, parafarmàcia, cigarretes electròniques, o bé perfumeries, botigues de telefonia mòbil i accessoris, i perruqueria i altres tractaments de bellesa. Ara, segons consta a l'acord publicat al Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPB) i la Gaseta Municipal, es creen les categories de productes per al cultiu de cànnabis i productes relacionats; comerç al detall de carcasses, fundes i complements de telèfons mòbils i saló de manicura o pedicura.

Bonet i Batlle han posat xifres a aquesta proliferació d'establiments d'aquest tipus a Ciutat Vella. En els últims 4 anys s'han donat en aquest districte 147 llicències més de mòbils; 115 llicències de perruqueries -la immensa majoria establiments dedicats en exclusiva a les ungles-; i 120 llicències de floristeries la pràctica totalitat de les quals són realment botigues relacionades amb el cànnabis. Per a fer-se una idea de com ha sigut aquest creixement exponencial, n'hi ha prou amb veure que fins a l'any 2020 només hi havia 36 llicències de floristeria a Ciutat Vella.

Davant d'aquest escenari, l'objectiu de la restricció és protegir el comerç de proximitat i diversificar l’activitat econòmica del districte de Ciutat Vella per evitar el monocultiu de botigues adreçades al turisme i que, apunten, "posa en risc la singularitat del comerç local de proximitat i, per tant, l’activitat econòmica pròpia de Barcelona". “La idea és recuperar la ciutat pels barcelonins”, ha afegit més tard l'alcalde, Jaume Collboni, en una entrevista a la SER.

La suspensió de llicències fa que no es puguin obrir nous comerços d'aquesta mena a Ciutat Vella durant, com a mínim, els pròxims dos anys, però no força el tancament de cap d'aquests comerços. Ara bé, si algun comerç d'aquesta mena tanca en els mesos vinents sí que no se'n podrà obrir de nou un amb les mateixes característiques.

Suspensió de llicències a la Rambla

L'anunci d'aquest divendres també inclou la suspensió durant dos anys de totes les noves obertures comercials a la Rambla, que afronta ara mateix les obres per la reforma integral del passeig abans que s'acabi el 2027. La Rambla compta amb un pla d'usos específic que ja regula el tipus d'establiment que s'hi pot obrir, però no ha aconseguit per ara impedir la proliferació de botigues cannàbiques o de souvenirs.

D'aquí que la suspensió anunciada aquest divendres freni qualsevol obertura mentre s'analitza com es pot "protegir la qualitat i la diversificació de l’oferta comercial" i es "persegueix l’objectiu de modular l’activitat econòmica" a la Rambla. Bonet ha explicat que un cop s'està afrontant la renovació de "la pell" de la Rambla, estava pendent fer la reflexió sobre quina mena d'activitats vol la ciutat que hi hagi en aquest passeig. Tot plegat, ha dit, en el marc d'una estratègia per aconseguir recuperar la Rambla per als barcelonins".

stats